Капітан Філліпс (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Капітан Філліпс
Captain Phillips
Жанр бойовик
пригоди
біографічний
Режисер Пол Ґрінґрасс
Продюсер Дана Брунетті
Майкл Де Лука
Скотт Рудін
Сценарист Біллі Рей
На основі автобіографічної книги «A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALS, and Dangerous Days at Sea» Річарда Філліпса
У головних
ролях
Том Генкс
Бархад Абді
Кетрін Кінер
Бархад Абдірахман
Фейсал Ахмед
Оператор Баррі Акройд
Композитор Генрі Джекмен
Монтаж Крістофер Роуз
Кінокомпанія Michael De Luca Productions
Scott Rudin Productions
Translux
Trigger Street Productions
Дистриб'ютор США США — Columbia Pictures
Тривалість 134 хв
Мова англійська
сомалійська
Країна США США
Рік 2013
Дата виходу США США — 27 вересня 2013 (прем'єра)[1]
Україна Україна — 5 грудня 2013[2]
Кошторис 55 млн доларів США[3]
Касові збори 128,582,016  доларів США[4]
IMDb ID 1535109
Рейтинг IMDb: 8.1/10 stars[5]
MPAA: PG-13
Офіційний сайт
Зовнішні відеофайли
Капітан Філліпс
Перший трейлер від B&H Film Distribution Company
Прем'єра в Лондоні ч. 1 від B&H Film Distribution Company (англ.)
Прем'єра в Лондоні ч. 2 від B&H Film Distribution Company (англ.)
Прем'єра в Лондоні ч. 3 від B&H Film Distribution Company (англ.)
Том Генкс розповідає про фільм від B&H Film Distribution Company (англ.)

«Капітан Філліпс» (англ. Captain Phillips) — американський пригодницький трилер режисера Пола Ґрінґрасса, що вийшов 2013 року. У головних ролях Том Генкс, Бархад Абді. Стрічку знято на основі реальних подій[6].

Сценаристом був Біллі Рей, продюсерами були Дана Брунетті, Майкл Де Лука і Скотт Рудін[6]. Вперше фільм продемонстрували 27 вересня 2013 року у США на Нью-Йоркському кінофестивалі[1]. В Україні у кінопрокаті прем'єра фільму відбулася 5 грудня 2013 року[2].

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія відбувається на початку квітня 2009 року. Капітан Річард Філліпс (Том Генкс) виходить на, здавалося б, стандартний робочий день, приймаючи в командування масивний контейнеровоз MV Maersk Alabama. Шлях корабля лежить з Омана до Момбаси. Перед відпливом Філліпса попереджають про надмірну активність сомалійських піратів в тій місцевості, яку йому належить відвідати.

Під час рейсу капітан Філліпс помічає два човни з піратами на борту. Один, в результаті розумних дій Філліпса, відступає, інший продовжує погоню за кораблем. Попри всі зусилля, яких доклала команда для мирного вирішення ситуації, четверо піратів пробираються на судно і беруть в заручники капітана з його найближчими помічниками. Інша частина екіпажу, слідуючи чіткому наказу Філліпса, ховається в машинному відділенні. Ватажок загарбників Абдувалі Мусе (Бархад Абді) вимагає віддати їм всі гроші, що є на кораблі, і разом з Філліпсом вирушає на пошуки іншоЇ частини команди.

Після безуспішних пошуків Мусе беруть у полон члени екіпажу і наполягають на його обміні на капітана і покиданні корабля на рятувальній шлюпці. Пірати ретируються, забирають всі гроші, що були на контейнеровозі і відпливають геть від судна на човні разом з Філліпсом.

Незабаром їх наздоганяє ескадрений міноносець «Бейнбрідж» під егідою військово-морських сил США. Капітан 2-го рангу Френк Кастеллано (Ял Васкез) веде переговори з терористами, зрештою він переконав Мусе піднятися на борт їх міноносця з метою передачі викупу. Мусе погоджується, залишивши Філліпса на човні зі своїми людьми. Снайпери, тим часом, беруть піратів під приціл.

Один з піратів, який усвідомив, що військові обманюють їх і викупу їм не побачити, зв'язує Філліпса, зав'язує йому очі і готується застрелити. В останній момент снайперам дають наказ зняти всі цілі, крім капітана, який заздалегідь надів спеціальну помаранчеву майку, передану йому «морськими котиками». На борту міноносця Мусе заарештовують.

Шокованого Філліпса звільняють. Під час медогляду він переживає нервовий зрив.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Персонаж Роль
Том Генкс Річард Філліпс (англ. Richard Phillips) капітан торгового судна «Maersk Alabama»
Бархад Абді Абдувалі Мусе (англ. Abduwali Muse) ватажок піратів
Кетрін Кінер Андреа Філліпс (англ. Andrea Phillips)
Бархад Абдірахман Білал (англ. Bilal)
Фейсал Ахмед Неджі (англ. Najee) пірат
Юл Васкес Френк Кастеллано (англ. Frank Castellano) командир військового човна USS Bainbridge

Сприйняття[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

Фільм отримав позитивні відгуки: Rotten Tomatoes дав оцінку 94 % на основі 212 відгуків від критиків (середня оцінка 8,3/10) і 93 % від глядачів із середньою оцінкою 4,4/5 (57,879 голосів). Загалом на сайті фільми має позитивний рейтинг, фільму зарахований «стиглий помідор» від кінокритиків і «попкорн» від глядачів[7], Internet Movie Database — 8,1/10 (29 155 голосів)[5], Metacritic — 83/100 (48 відгуків критиків) і 8,2/10 від глядачів (157 голосів). Загалом на цьому ресурсі від критиків і від глядачів фільм отримав позитивні відгуки[8].

Касові збори[ред. | ред. код]

Під час показу у США, що розпочався 11 жовтня 2013 року, протягом першого тижня фільм показали у 3,020 кінотеатрах і він зібрав 25,718,314  доларів США, що на той час дозволило йому зайняти 2 місце серед усіх прем'єр. Станом на 7 листопада 2013 року показ фільму триває 28 днів (4 тижні). За цей час фільм зібрав у прокаті у США 85,182,016  доларів США, а у решті світу 43,400,000 доларів США, тобто загалом 128,582,016 при бюджеті 55 млн доларів США[4].

Історична достовірність[ред. | ред. код]

Екранізувавши книгу кінокомпанія заплатила багатьом членам команди Maersk Alabama по 5000 доларів за право їх зображення у фільмі. Ці моряки не мають права озвучувати свою версію подій, але не всі пішли на таку угоду. Саме вони розкритикували героїчний образ Філліпса у фільмі. За їх словами, у Філліпс була погана репутація, він нехтував вимогами безпеки, через гординю і всупереч бажанням команди. він повів судно занадто близько до берега Сомалі. Далі до і під час захоплення капітан зовсім не спланував протидію, а швидко потрапив у заручники і до моменту звільнення ніяких заходів не вживав. Зазначено, що під поняття «герой» більше підходить головний механік судна Майк Перрі, що особисто сховав екіпаж, знеструмив судно та захопив ватажка піратів.

Нагороди і номінації[9][ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Номінант Результат
2013 Голлівудський кінофестиваль Продюсер року Майкл Де Лука Перемога
Нью-Йоркський кінофестиваль Найкращий фільм Пол Ґрінґрасс Номінація

Джерела[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. а б Captain Phillips: Release Info ((англ.)). Internet Movie Database. Архів оригіналу за 31 жовтня 2013. Процитовано 9 листопада 2013. 
  2. а б Капітан Філліпс. Kino-teatr.ua. Архів оригіналу за 26 листопада 2013. Процитовано 9 листопада 2013. 
  3. Captain Phillips ((англ.)). The Numbers. Архів оригіналу за 9 листопада 2013. Процитовано 9 листопада 2013. 
  4. а б Captain Phillips ((англ.)). Box Office Mojo. Архів оригіналу за 6 листопада 2013. Процитовано 9 листопада 2013. 
  5. а б Captain Phillips ((англ.)). Internet Movie Database. Архів оригіналу за 6 листопада 2013. Процитовано 9 листопада 2013. 
  6. а б Captain Phillips: Full Cast & Crew ((англ.)). Internet Movie Database. Архів оригіналу за 31 жовтня 2013. Процитовано 9 листопада 2013. 
  7. Captain Phillips ((англ.)). Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 27 листопада 2017. Процитовано 9 листопада 2013. 
  8. Captain Phillips ((англ.)). Metacritic. Архів оригіналу за 27 липня 2018. Процитовано 9 листопада 2013. 
  9. Captain Phillips: Awards ((англ.)). Internet Movie Database. Архів оригіналу за 31 жовтня 2013. Процитовано 9 листопада 2013. 

Посилання[ред. | ред. код]