Караїн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Караїн
Karain
Вхід до печери Караїн
Країна Туреччина Туреччина
Регіон Анталія
Населений пункт село Яджа
Тип Печера
Історія
Датування 100—200 тис. років
Періоди палеоліт
Археологічна культура ашельська
мустьєрська
оріньяцька
Дослідження
Відкрито 1946
Артефакти останки неандертальця — найстаріші рештки гомініда в Туреччині на поточний момент
Місце збереження матеріалів Археологічний музей Анталії
Караїн. Карта розташування: Туреччина
Караїн
Караїн
Мапа
CMNS: Караїн у Вікісховищі


Караїн (тур. Karain) — палеолітична печера поблизу м. Анталія в Туреччині.

Печера Караїн знаходиться за 27 кілометрів на північний захід від міста Анталії. З Анталії треба їхати по дорозі на Бурдур. Найближчий до печери населений пункт — село Яджа (район Єникой). Вхід в печеру — на східному схилі гори Чан.

Відкрита в 1946. Містить кілька культурних шарів, в яких виявлено кам'яні знаряддя ашельської, мустьєрської і оріньякської епох палеоліту. У мустьєрському шарі і в шарі, проміжному між мустьєрським і оріньяцьким, знайдені два зуби викопної людини; один з них належить неандертальцеві.

Печера має кілька великих порожнин (залів), що називаються латинськими літерами A — G. Найвідоміший зал — E. Тут були знайдені об'єкти, що датуються від Нижнього до Верхнього Палеоліту, а також людські останки віком 100—200 тис. років.

Зал E печери Караїн — один з найбільших і найбагатших об'єктів археології Палеоліту у світі. Тут 11-метровий шар відкладень Середнього Палеоліту. Тут знайдені останки неандертальця — найстаріші рештки гомініда в Туреччині на поточний момент. Також у залі E знайдені кістки різних тварин, серед них гіпопотам, вовк, лев, печерний ведмідь та інші.

Крім останків, в печері були знайдені предмети, виготовлені людиною, серед яких інструменти, прикраси, наконечники стріл. Судячи з написів на стінах печери, вона використовувалася і в античні часи. Можливо, тут було місце поклоніння і жертвоприношення.

Біля печери є невеликий музей. Багато предметів з Караїнської печери знаходиться в Археологічному музеї Анталії.

Література[ред. | ред. код]

  • Любин В. П., Палеолит Турции и проблема раннего расселения человечества, в сборнике: Советская археология, т. 27, М., 1957;
  • Kökten I. Kiliç, Ein allgemeiner Überblick über die prähistorischen Forschungen in Karain-Höhle bei Antalya, «Türk Tarih Kurumu Belleten», 1955, cilt 19, sayi 75.

Джерела[ред. | ред. код]