Нанізм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Карлик)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нанізм
Чоловік з ахондроплазією, яка призводить до карликовості
Чоловік з ахондроплазією, яка призводить до карликовості
Чоловік з ахондроплазією, яка призводить до карликовості
Спеціальність медична генетика
Симптоми short statured
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-10 E23.0, E34.2, E45.0, Q77.4
DiseasesDB 80
MedlinePlus 001176
MeSH D004392
CMNS: Dwarfism у Вікісховищі

Нанізм, або карликовість (грец. nanos — карлик) — ненормально низький зріст нижче за 147 см або 4 фути і 10 дюймів незалежно від статі[1][2], що є нерідко наслідком порушення функції залоз внутрішньої секреції. Непропорційна карликовість характеризується короткими кінцівками або коротким торсом. У випадку пропорційного карлика обидві кінцівки й тулуб надзвичайно малі. Інтелект і тривалість життя є звичайними.

Види нанізму[ред. | ред. код]

  • Гіпотиреоїдний нанізм — нанізм, зумовлений вродженою гіпофункцією щитоподібної залози.
  • Гіпофізарний нанізм — нанізм, зумовлений недостатністю передньої частки гіпофіза. У більшості хворих не вдається виявити безпосередню причину порушення секреції гормону росту. В окремих випадках етіологічними факторами спорадичного або набутого нанізму є органічні ураження гіпоталамо-гіпофізарної області (травми, крововиливи, менінгіти, гліоми, краніофарінгіоми, менінгіоми, ангіоми, судинні аневризми, туберкульоз, сифіліс та ін.).
  • Мітральний нанізм — нанізм, що спостерігається у осіб, які з дитинства мали вади мітрального клапана.
  • Наднирковий нанізм — нанізм, зумовлений гіперфункцією наднирників.
  • Нирковий нанізм — нанізм, зумовлений хронічними захворюваннями нирок.
  • Рахітичний нанізм — нанізм, який спостерігається при рецидивному тяжкому перебігу рахіту.

Клінічні ознаки[ред. | ред. код]

При народженні вага та ріст хворих з недостатністю СТГ не відрізняються від здорових дітей. В анамнезі багатьох хворих мають місце відхилення в неонатальному періоді: триваліша фізіологічна жовтяниця, гіпоглікемія. Перші ознаки захворювання з'являються у дітей у віці 2-3 років, коли вони починають відставати у зростанні від своїх однолітків.

Критерієм нанізму є зменшення росту дитини на 3 і більше стандартних відхилень від середнього зросту. Характерна невідповідність між кістковим (рентгенологічним) і паспортним віком, затримка диференціювання і закостеніння скелета. Риси обличчя дрібні, ювенільні — випнутий лоб, «западаюче» перенісся. Кістки тонкі, їх кортикальний шар витончений, нерідко спостерігаються структурна перебудова кістки, дегенеративні зміни хрящів, суглобів, субхондральних відділів епіфізів кісток. Порушується розвиток і зміна зубів — молочні зуби можуть зберігатися до 15-річного віку. Шкіра хворих ніжна, тонка. У нелікованих пацієнтів рано з'являється староподібність і зморшкуватість шкіри (геродерма) внаслідок недостатньої анаболічної дії соматотропіну і повільної зміни клітинних генерацій. Волосся тонке, довгі вії, ювенільні.

Розвиток м'язової системи слабкий, голос високий, дитячий — зберігається ювенільна структура голосових зв'язок. Внутрішні органи малих розмірів, але пропорційні росту хворих.

Розумовий розвиток хворих частіше нормальний, нерідко це люди з гарною пам'яттю та розвиненим інтелектом. Можливі реактивні астенічні, неврастенічні реакції, психіка хворих дуже вразлива. При затримці статевого розвитку відзначається емоційний інфантилізм. У хворих із задовільним статевим розвитком психоемоційний стан адекватний.

Відомі карлики[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mayo Clinic Dwarfism [1] (англ.)
  2. «MedlinePlus: Dwarfism». MedlinePlus. National Institute of Health. 2008-08-04. [2] (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]