Карл Август Мебіус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карл Август Мебіус
нім. Karl August Möbius
Ім'я при народженні нім. Karl August Möbius
Народився 7 лютого 1825(1825-02-07)[1][2][…]
Айленбург, Landkreis Delitzschd, Мерзебург[d], Саксонія, Королівство Пруссія, Німецький союз
Помер 26 квітня 1908(1908-04-26)[1][2][…] (83 роки)
Берлін, Німецька імперія[4]
Поховання Луїзенфрідгоф IIId
Країна  Королівство Пруссія
Місце проживання Німецький союз
Діяльність біолог, зоолог, викладач університету, еколог, ботанік, zoological collector
Галузь зоологія[5], зоогеографія[5], екологія[5] і біологія океану[5]
Відомий завдяки систематик живої природи
Alma mater HU Berlin і Університет Мартіна Лютера
Науковий ступінь доктор наук[d]
Вчене звання професор
Знання мов німецька[5]
Заклад Кільський університет, HU Berlin, Музей природознавства в Берліні, Музей природознавства в Берліні і Zoological Museum of Kiel Universityd
Членство Зоологічне товариство Лондонаd, Прусська академія наук і Леопольдина
Посада професор

Карл Август Мебіус (нім. Karl A.Möbius, 7 лютого 1825 р., Айленбург — 26 квітня 1908 р., Берлін) — німецький зоолог та ботанік, один з родоначальників екології, перший директор Музею природознавства (нім. Museum für Naturkunde) в Берліні.

Молодість[ред. | ред. код]

Мебіус народився в Айленбурзі ( Саксонія). У чотири роки він вступив до початкової школи Айленбурга, а у віці 12 років батько відправив його вчитися на викладача. У 1844 р. Карл з відзнакою здав всі іспити і вступив на роботу вчителем у Зезені, на північно-західному кордоні Гарца. У 1849 р. Мебіус почав вивчати природознавство та філософію в Берлінському університеті імені Гумбольдта. Закінчивши університет, Карл почав викладати зоологію, ботаніку, мінералогію, географію, фізику та хімію у вищій школі Джоанна в Гамбурзі.

Внесок у розвиток екології[ред. | ред. код]

У 1863 р. Мебіус відкриває перший в Німеччині морський акваріум в Гамбурзі. У 1868 р., отримавши ступінь доктора наук в Галле-Віттенберзькому університеті, Карл стає професором зоології в університеті Кіля і директором Зоологічного Музею. Серед інтересів Мебіуса одне з головних місць займали морські тварини, саме їм була присвячена його перша наукова праця (нім. Die Fauna der Kieler Bucht, написана у співавторстві з Хайнріхом Адольфом Мейєром, опублікована у двох томах — в 1865 та 1872 рр. відповідно); в цій праці знайшли відображення багато проблем екології морів.

У 1868-1870 рр. Мебіус вивчав екологію місць перебування устриць, головним чином для того, щоб з'ясувати можливість розведення устриць в прибережних зонах Німеччини. З цього питання Мебіусом були написані дві праці: «Розведення устриць і мідій у прибережних водах Північної Німеччини» (нім. Über Austern-und Miesmuschelzucht und Hebung derselben an der norddeutschen Küste, опублікована в 1870 р.) і «Устриці і устричні ферми» (нім. Die Auster und die Austernwirtschaft), в яких він підбив підсумок своїх досліджень — розведення устриць у Північній Німеччині практично неможливе. Мебіус докладно описав взаємодії різних організмів, що мешкають на узбережжях, і ввів поняття «біоценоз», що стало ключовим терміном синекологіі.

Як ботанік Мебіус займався вивченням водоростей[6].

У 1888 р. Мебіус став керуючим зоологічними колекціями в Берлінському Музеї Природознавства і професором систематики та біогеографії в університеті Гумбольдта, де викладав до 1905 року, після чого залишив роботу (у віці 80 років).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Encyclopædia Britannica
  2. а б в SNAC — 2010.
  3. а б в Енциклопедія Брокгауз
  4. Мёбиус Карл Август // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / под ред. А. М. Прохоров — 3-е изд. — Москва: Советская энциклопедия, 1969.
  5. а б в г д Czech National Authority Database
  6. За даними сайту IPNI (див. посилання в картці «Систематика живої природи»).

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Карл Август Мебіус