Карл Моріц Шуман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Карл Моріц Шуман
нім. Karl Moritz Schumann
титульна сторінка головної праці Карла Шумана «Загальний опис кактусів»"
титульна сторінка головної праці Карла Шумана «Загальний опис кактусів»"
титульна сторінка головної праці Карла Шумана «Загальний опис кактусів»"
Народився 17 червня 1851(1851-06-17)
Герліц, Німеччина
Помер 22 березня 1904(1904-03-22) (52 роки)
Берлін, Німеччина
Місце проживання Берлін
Країна  Королівство Пруссія
 Німецька імперія
Національність німець
Діяльність ботанік, куратор, викладач університету
Alma mater Вроцлавський університет
Галузь ботаніка
Заклад Берлінський ботанічний сад
Берлінський університет
Німецьке кактусне товариство
Посада президент[d]
Вчене звання професор
Науковий керівник Йоганн Генріх Роберт Гепперт[1]
Членство Леопольдина[2]
Deutsche Kakteen-Gesellschaftd (1904)[3]
Відомий завдяки: систематик кактусів
Автограф

CMNS: Карл Моріц Шуман у Вікісховищі

Карл Моріц Шуман (нім. Karl Moritz Schumann; 17 червня 1851(18510617), Герліц — 22 березня 1904, Берлін) — німецький професор ботаніки, куратор ботанічного саду та музею в Берліні, відомий своїми дослідженнями з морфології і систематики рослин, особливо по кактусам, засновник та перший голова Німецького кактусного товариства (нім. Deutsche Kakteen-Gesellschaft).

Біографія[ред. | ред. код]

Книга К. Шумана «Міръ растеній» перекладена російською, 1906

Доктор Шуман був професором і куратором ботанічного саду Берліна з 1880 до 1894 р., а також приват-доцентом Берлінського університету.

Він також обіймав посаду першого голови Deutsche Kakteen-Gesellschaft (Німецьке кактусне товариство), яке він заснував 6 листопада 1892 р.

З 1900 р. редагує Just, «Botanischer Jahresbericht» і «Monatsschrift für Kakteenkunde».

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Його інтерес до кактусів проявився з початком роботи над книгою «Флора Бразилії» (у співавторстві з Карлом Фрідріхом Філіппом фон Марциусом) і вилився в його головну фундаментальну працю «Загальний опис кактусів» («нім. Gesambeschreibung der Kakteen»), опубліковану в 18971898 з доповненнями, в 1903 році. Повніша, ніж попередні, систематика кактусових за Шуманом, заснована на відмінностях в будові насіння, включала вже 21 рід і 670 видів і протрималася до кінця Першої світової війни. Він вперше поділив родину кактусових на три підродини і триби.

Шуман автор систематики роду Гімнокаліціум (Gymnocalycium).

У 1891 році Шуман зробив первинний опис роду Dolichothele K.Schum (зараз приєднаний до роду Mammillaria). 1895 року вперше описав як самостійний рід Rebutia K.Schum., в 1898 році дав первинний опис роду Thelocactus K.Schum (описаний ним як підрід роду Gymnocactus). В самому кінці XIX століття Шуман відриває від роду Ехінокактус ряд видів з характерною будовою ребер і описує рід Stenocactus K.Schum. Те ж саме він робить, створюючи автономний підрід Notocactus K.Schum.

Також Карл Шуман зробив перше розділення на групи роду Хойя. 1895 року в 4-му випуску збірника «Die natuerlichen Pflanzenfamilien» він написав розділ «Asclepiadeaceae», де серед інших ластівневих розглядався і рід Хойя. Шуман розділив хойї на 4 групи: Cyrtoceras, Ancistrostemma, Pterostemma і Eu-Hoya. Він описав також кілька нових видів хой, наприклад такі як Hoya purpurea в 1887 році, Hoya lauterbachii в 1896, Hoya papillantha в 1898, Hoya dictyoneura в 1899, Hoya pachyphylla в 1901 (спільно з Лаутербахом), Hoya rosea і Hoya sororia в 1905.

Він також працював над іншими родинами, включаючи перегляд родини Zingiberaceae (Імбирні).

Разом з Адольфом Енглером та Карлом Прантлєм, Шуман — автор праці «Die natürlichen Pflanzenfamilien» («Природні родини рослин»). У співавторстві з Робертом Гюрке написана книга «Blühende Kakteen (Iconographia cactacearum) im Auftrage der Deutschen Kakteen-Geselllschaft» (1904). У співавторстві з Ернестом Гілгом опублікував книгу «Das Pflanzenreich» (1900), яка була перекладена на російську («Міръ растеній») та вийшла в Санкт-Петербурзі у 1906 р.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

На честь Карла Шумана названі види: Cycas schumanniana, Cyperus karlschumannii, Eriocactus schumannianus (Nicolai) Backbg. 1941. (нині класифікується як Parodia schumanniana), Bartschella schumannii (нині класифікується як Mammillaria schumannii) а також роди Schumannia, Schumannianthus та Schumanniophyton.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. https://doi.org/10.2307/3776744
  2. www.leopoldina.org
  3. verschiedene Autoren Monatsschrift für Kakteenkunde.: Organ der Liebhaber von Kakteen und anderen Fettpflanzen. Begründet von Dr. Paul Arendt., Zeitschrift der Liebhaber von Kakteen und anderen Fettpflanzen. Organ der Deutschen Kakteen-Gesellschaft., Zeitschrift der Liebhaber von Kakteen und anderen Fettpflanzen. Organ der von Professor Dr. K. Schumann gegründeten Deutschen Kakteen-Gesellschaft. / Hrsg.: K. Schumann, E. Dams, M. Gürke et al. — Neudamm, Berlin-Friedenau, Berlin, Neudamm: Verlag von J. Neumann, Verlag von J. Neumann, 1904.
  4. IPNI,  K.Schum.