Карл Остін Вейс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карл Остін Вейс
Народився 6 грудня 1906(1906-12-06)
Батон-Руж, США
Помер 8 вересня 1935(1935-09-08) (28 років)
Батон-Руж, США
·вогнепальне поранення
Поховання Луїзіана
Країна  США
Діяльність лікар
Alma mater Catholic High Schoold, Університет штату Луїзіана і Університет Тулейн

Карл Остін Вейс (англ. Carl Austin Weiss) (*6 грудня, 1906 – †8 вересня, 1935) — молодий лікар з Батон-Руж, Луїзіана який ймовірно смертельно поранив сенатора США Х'юї Лонга 8 вересня 1935 р. Вейса відразу застрелили охоронцці Лонга. Сім'я Вейса стверджувала, що він став випадковою жертвою і не стріляв в сенатора.

Доктор з Батон-Ружа[ред. | ред. код]

Вейс народився у Батон-Ружі в сім'ї д-ра Карла Адама Вейса і Віоли Мен. Він здобув освіту в місцевій школі, а потім в католицькій середній школі. У 1925 р. отримав ступінь бакалавра Університету штату Луїзіана в Батон-Руж. Закінчив аспірантуру у Відні, стажування проходив у Відні і госпіталі Бельв'ю в Нью-Йорку. У 1932 р. він повернувся в Батон-Руж щоб ввести приватну практику з батьком.

У 1933 р. він був обраний президентом Медичного товариства Луїзіани. Він був членом клубу «Ківаніс».

У 1933 р. Вейс одружився з Івонною Луїзою Паві, у 1934 р. у пари народився син — Карл Остін Вейс, молодший. Івонна була дочкою судді Бенджаміна Генрі Паві (1874—1943) і Іди Везьє (Veazie) (померла у 1941). Суддя Паві тривалий час був в опозиції до сенатора Х'юї Лонга. Старший брат судіі Паві Фелікс (пом. 1962), на виборах в 1928 р. був претендентом на посаду віце-губернатора в парі з конкурентом Лонга. Він програв і тривалий час у себе на окрузі вів агітацію проти Лонга.

Замах[ред. | ред. код]

Офіційно вважається, що 8 вересня 1935 р., Вейс нібито вистрілив у Х'юї Лонга в будівлі Капітолію у Батон-Руж. Охоронці Лонга відкрили вогонь і зрешетили Вейса. Він отримав шістдесят куль. Вейс помер на місці. Дейв Хаас (Dave Haas), лідер антилонгівської групи під назвою «Хвилина чоловіків» (Minute Men), стверджував, що п'ять чоловік зустрів у готелі Де Сото в Батон-Руж тягнули соломинку, хто буде вбивати Лонг. Начебто жереб випав Вейсу.

Своячка доктора Вейса Іда-Катерина Паві Буржуа (нар. 1922) стверджувала, що тіло Вейса було відправлено в Смітсонського інституту в Вашингтон, округ Колумбія, для дослідження характеру поранень і балістичної експертизи. Тіло доктор Вейса був поховане на кладовищі Роузлав (Roselawn) в Батон-Руж.

29 жовтня 1991 р. його тіло було вилучено для судово-медичної експертизи, п'ятдесят шість років після смерті Вейса, і не повернуто на кладовище.

Сім'я Вейса[ред. | ред. код]

Івонна Вейс (нар. 1908) разом з сином Карлом переїхала в Нью-Йорк, де викладала в Колумбійському університеті.

Іда Ілліф, молодша сестра Івонни, тітка Карла Вейса, відзначала, що це було необхідно, щоб уникнути ворожого ставлення до сім'ї Вейс в Луїзіані в кінці 1930-х рр.

Згодом Івонна Вейс згодом одружилася з канадцем Генрі Самуелем Буржуа (Henri Samuel Bourgeois). Вона померла 22 грудня 1963, рівно через місяць після вбивства президента США Джона Ф. Кеннеді.

Карл Вейс-молодший протягом багатьох років намагався встановити, що відбулось насправді. Сім'я Вейса переконана, що його батько не стріляв в сенатора Лонга, а сенатора випадково застрелив хтось з охоронців.[1] Вейс-молодший, зустрілися з сенатором США, сином Х'юї Лонга Расселом, після чого вони досягти примирення. Лонг зробив запит в Сенаті, що сім'я Вейса хоче проведення розслідування. Слід відзначити, що в 1935 р. офіційного розслідування не проводилось.[2].

Існує також антисемітська гіпотеза, що Карл Вейс був євреєм. Вона базується на його, начебто єврейському прізвищі. Проте Вейс не мав єврейського коріння і був католицького віросповідання.

Культурний вплив[ред. | ред. код]

Вейс став прототипом Адама Стентона з роману Роберта Пенна Ворена «Все королівське військо».

Література[ред. | ред. код]

  • Conrad, Glenn R. 1988. A Dictionary of Louisiana Biography. Lafayette: Louisiana Historical Association.
  • Richard D. White, Jr., Kingfish (New York: Random House), pp. 258—259

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 9 грудня 2007. Процитовано 10 січня 2010.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Яковлев Н. Н. ФДР — человек и политик. Загадка Перл-Харбора: Избранные произведения. -М., «Международные отношения», −1988 г., -С.206(рос.)


Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]