Карі (страва)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Індійські карі
Каенг кхіао ван, або зелене тайське карі з хлібом роті

Ка́рі (там. கறி; походить від тамільського слова, що означає «соус») — різноманітні поширені на півдні Індії страви з овочів або м'яса, які зазвичай вживають з рисом або хлібом. Термін вживається ширше, особливо в західному світі, та є назвою майже для будь-якої страви, приготованої з приправами та на основі соусу в азійському стилі. В Індії ж термін стосується всього, що готується та вживається з рисом. Будь-яка страва може бути названа карі незалежно від того, чи використовується приправа, чи ні. Карі може бути приготований із застосуванням приправи.

В Європейській кухні термін «карі», як правило, стосується страви, приготованої з додаванням приправи карі до соусу, на основі якого готують страву або в сухому вигляді, при смаженні на сковорідці, або на грилі.

Тайське карі[ред. | ред. код]

У Таїланді розповсюджений власний варіант карі — каенг. Паста для каенгу та консистенція страви (більш рідка) відрізняється від приправ індійської кухні.[1] Массаман карі — страва, яку готували при королівському дворі Сіаму, потрапила на перше місце у списку найкращих страв світу-2011 за оцінкою сайту CNNGo.[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. What is the Difference Between Thai Curry and Indian Curry?. www.napoleongrills.com (en-CA) . Архів оригіналу за 21 жовтня 2018. Процитовано 21 жовтня 2018.
  2. World's 50 most delicious foods. CNNGo. Cable News Network. 21 липня 2011. Архів оригіналу за 9 October 2011. Процитовано 20 вересня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]