Собор Святого Патрика (Дублін)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кафедральний собор Святого Патрика
Загальний вигляд
53°20′22″ пн. ш. 6°16′17″ зх. д. / 53.33944° пн. ш. 6.27139° зх. д. / 53.33944; -6.27139
Тип споруди англіканський або єпископальний соборd
Розташування Ірландія Дублін
Перша згадка 1191
Початок будівництва 1189
Кінець будівництва 1191
Висота 43 м
Будівельна система вапняк
Стиль неоготика
Належність англіканство
Єпархія United Dioceses of Dublin and Glendaloughd
Адреса 21-50 Patrick's Close, Dublin 8, Ireland
Епонім Патрик Ірландський
Присвячення Патрик Ірландський
Вебсайт stpatrickscathedral.ie
Собор Святого Патрика (Дублін). Карта розташування: Ірландія
Собор Святого Патрика (Дублін)
Собор Святого Патрика (Дублін) (Ірландія)
Мапа
CMNS: Собор Святого Патрика у Вікісховищі

Кафедральний собор Святого Патрика або Собор Діви Марії та Святого Патрика (Árd Eaglais Naomh Pádraig) — англиканська базиліка, головний храм протестантської Церкви Ірландії у Дубліні та усієї Ірландії. Він є найбільшим собором Ірландії.

Будівництво[ред. | ред. код]

Структура собору у XVIII ст.

Будівництво храму розпочалося після встановлення у Дубліні англійського панування. Зводився він у готичному стилі. Собор збудували біля джерела Святого Патрика. Неподалік гирла річки Подл. Вже у 1192 році Джон Комін, архієпископ Дубліна, надав статус соборної церкви. У 1210-х роках зводиться резиденція архієпископа. Після цього до 1362 року йшла добудова культового комплексу, коли була зведена Башта Майота й західний неф. У завершеному вигляді має висоту 42 м.

Собор сильно постраждав у часи Англійської революції, під час вторгнення військ на чолі із Олівером Кромвелем. У 1660 році почалися відновлювальні роботи. У 1666 році зведено каплицю для французьких протестантів. У 1668–1671 роках були замінені контрфорси. У 1680 році перебудовано хор. У 1769 році архітектор Георг Семпл добував соборові шпиль. З 1805 року проводилися роботи зі зміцнення північного трансепта та відбудови центрального нефа. У 1860–1865 роках за рахунок Бенджаміна Гіннеса відбувалися реставраційні роботи у соборі.

Цікавинкою собору є монумент, зведений на замовлення графом Корським у пам'ять про свою дружину Катерину.

Історія[ред. | ред. код]

Із самого початку Собор належав римо-католицькій церкві. У 1219 року впроваджено посаду декана собору, який опікувався облаштуванням та усіма справами церковного комплексу. найбільш відомим з деканів є письменник Джонатан Свіфт. Під час Реформації в Англії собор у Дубліні було передано англіканській церкві. У 1688 році під час повстання проти Вільгельма III католикам вдалося повернути кафедральний собор собі. Втім після поразки останніх біля річки Бойн у 1690 році, собор остаточно опанували англікані, а після здобуття незалежності Ірландії — протестантська Церква Ірландії. У каплицях собору проводили збори лицарі Ордену Святого Патрика та лицаря Ордену Лазаря Єрусалимського.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]