Квінт Гортензій Гортал (претор)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квінт Гортензій Гортал
Народився близько 85 до н. е.
Помер 42 до н. е.
·страчено
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик, державний та військовий діяч
Знання мов латина
Посада претор
Військове звання легат
Термін 45 рік до н. е.
Рід Гортензії
Батько Квінт Гортензій Гортал
Мати Лутація
Брати, сестри Гортензія Гортала і Квінт Марцій Гортал Гортензін
Діти Квінт Гортензій Корбіон

Квінт Гортензій Гортал (лат. Quintus Hortensius Hortalus; близько 85 до н. е. — 42 до н. е.) — політичний та військовий діяч Римської республіки, претор 45 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з плебейського роду Гортензіїв. Син Квінта Гортензія Гортала, консула 69 року до н. е., та Лутації, доньки Квінта Лутація Катула, консула 102 року до н. е.

Замолоду вів безладний спосіб життя і знаходився в поганих відносинах з батьком. У 51-50 роках до н. е. служив квестором в провінції Азія.

У громадянській війні між Гаєм Юлієм Цезарем і Гнеєм Помпеєм Великим воював на боці Цезаря. На початку 49 року до н. е. керував військами у Цизальпійській Галлії, пізніше був поставлений на чолі флоту в Тірренському морі, намагався надати допомогу Гаю Антонію в Адріатиці.

У 45 році до н. е. обрано претором, у 44 році до н. е. як провінцію отримав Македонію. Коли наприкінці року йому на зміну прибув Гай Антоній, Гортензій відмовився здавати йому командування і приєднався до Марка Юнія Брута, набрав у Македонії військо проти цезаріанців. Сенат продовжив повноваження Гортензія, підпорядкувавши його загальному керівництву Брута.

Взимку 43/42 років до н. е. за наказом Марка Брута Гортензій стратив Гая Антонія, що знаходився під вартою. У 42 році до н. е. брав участь у битві при Филипах, потрапив у полон і був страчений на могилі Гая Антонія.

Родина[ред. | ред. код]

  • Квінт Гортенцій Корбіон

Джерела[ред. | ред. код]

  • Plut. Caes. 32, 1; Brut. 25, 2; 28, 1—2; Ant. 22, 4
  • App. BC II 47; 79