Квінт Муцій Сцевола (консул 117 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квінт Муцій Сцевола Авгур
Ім'я при народженні Quintus Mucius Scaevola Augur
Народився близько 159 до н. е.
Стародавній Рим
Помер бл. 88 до н. е.
Рим
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, державний і військовий діяч, правник
Вчителі Панетій[1]
Знання мов латина
Суспільний стан шляхтич[d][2]
Посада консул
Термін 117 рік до н. е.
Попередник Квінт Марцій Рекс
Наступник Квінт Фабій Максим Ебурн
Рід Муції
Батько Квінт Муцій Сцевола
Мати невідомо
У шлюбі з Лелія Молодша
Діти 1 син та 2 доньки

Квінт Му́цій Сцево́ла Авгу́р (лат. Quintus Mucius Scaevola Augur, близько 159 до н. е. — бл. 88 до н. е.) — політичний, державний і військовий діяч, правник, філософ часів Римської республіки, консул 117 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з впливового плебейського роду Муціїв. Син Квінта Муція Сцеволи, консула 174 року до н. е.

Замолоду вивчав філософію у Карнеада. Згодом слухав лекції з права Блоссія. У 140 році до н. е. одружився. У 129 році до н. е. увійшов до колегії авгурів. У 128 році до н. е. його було обрано народним трибуном. У 125 році до н. е. став еділом. У 121 році до н. е. його було обрано претором. У 120 році до н. е. як пропретор керував провінцією Азія. Тут захопився вченням філософа Панетія Родоського. У 119 році до н. е. був притягнутий до суду по звинуваченню у здирництві, але зумів виправдатися. У суді захищав себе сам.

У 117 році до н. е. його було обрано консулом разом з Луцієм Цецилієм Метеллом Діадематом. Після консульського терміну всю увагу зосередив на правництві. Свого часу був найбільш авторитетним спеціалістом у цивільному праві. Його учнями стали Цицерон, Помпоній Аттік, Луциній Красс. Також був автором робіт з права (дотепер не збереглися). У 88 році до н. е. з успіхом захищав Гая Марія проти звинувачень Луція Корнелія Сулли. Незабаром після цього помер — за деякими джерелами наприкінці 88 або на початку 87 року до н. е.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Лелія Молодша, донька Гая Лелія Сапіенса

Діти:

  • Квінт Муцій Сцевола
  • Муція Старша
  • Муція Молодша

Джерела[ред. | ред. код]

  • William Smith (Hrsg.): Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. C. Little and J. Brown, Boston 1870, Band 3, S. 733

(англ.)

  1. Любкер Ф. Panaetius // Реальный словарь классических древностей по Любкеру / под ред. Ф. Ф. Зелинский, А. И. Георгиевский, М. С. Куторга и др. — СПб: Общество классической филологии и педагогики, 1885. — С. 978–979.
  2. Digital Prosopography of the Roman Republic