Квінт Сервілій Агала

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квінт Сервілій Агала
лат. Q.Servilius Q.f.Q.n. Ahala
Народився не пізніше 365 до н. е.
Стародавній Рим
Помер не раніше 342 до н. е.
невідомо
Країна Стародавній Рим
Діяльність давньоримський політик, давньоримський військовий
Суспільний стан патрицій[1]
Посада диктатор[2], начальник кінноти, давньоримський сенатор[d][3], консул[3], консул і консул[3]
Рід Servilii Ahalaed
Батько невідомо
Мати невідомо

Квінт Сервілій Агала (IV ст. до н. е.) — політичний та військовий діяч Римської республіки.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Сервіліїв. Син Квінта Сервілія Агали.

У 365 році до н. е. його було обрано консулом разом з Луцієм Генуцієм Авентіненсом. На цій посаді займався боротьбою з моровицею, що вирувала у Римі. У 362 році до н. е. його було вдруге обрано консулом, знову разом з Луцієм Генуцієм Авентінесом. Того року Рим воював з герніками. В одній з битв загинув колега Сервілія — Генуцій. У цих обставинах повноту влади передано Квінту Агалі для призначення диктатора. Ним став Аппій Клавдій Красс Інрегілленс.

У 360 році до н. е. Квінта Сервілія Агалу призначають диктатором для боротьби з галлами та герніками. У цьому ж році він завдав поразки галльському війську біля Коллінських воріт. У 355 році до н. е. призначений інтеррексом для обрання консулів. Ними стали Марк Валерій Публікола та Гай Сульпіцій Петік.

У 351 році до н. е. призначений начальником кінноти при диктаторі Марку Фабії Амбусті. У 342 році його в третій раз було обрано консулом, цього разу разом з Гаєм Марцієм Рутілом. Воював проти самнитів у Кампанії.

Про подальшу долю Квінта Сервілія Агали згадок немає.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Digital Prosopography of the Roman Republic
  2. Любкер Ф. Servilii // Реальный словарь классических древностей по Любкеру / под ред. Ф. Ф. Зелинский, А. И. Георгиевский, М. С. Куторга и др. — СПб: Общество классической филологии и педагогики, 1885. — С. 1243–1244.
  3. а б в Thomas Robert Shannon Broughton The Magistrates of the Roman RepublicSociety for Classical Studies, 1951. — ISBN 0-89130-812-1, 0-89130-811-3