Квінт Фабій Максим (консул 213 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квінт Фабій Максим
Ім'я при народженні Quintus Fabius Maximus
Народився 245 до н. е.(-245)
Стародавній Рим
Помер 205 до н. е.(-205)
невідомо
Громадянство Римська республіка
Місце проживання Рим
Діяльність політик, військовий діяч
Знання мов латина
Суспільний стан патрицій[1]
Посада консул
Термін 213 рік до н. е.
Рід Фабії
Батько Квінт Фабій Максим Веррукоз
Мати невідомо
У шлюбі з невідомо
Діти Квінт Фабій Максим

Квінт Фа́бій Макси́м (лат. Quintus Fabius Maximus; 245 до н. е. — 205 до н. е.) — військовий та політичний діяч Римської республіки, консул 213 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Фабіїв. Син Квінта Фабія Максима Кунктатора, відомого військовика. Почав військову кар'єру під орудою батька. У 217 році до н. е. брав участь у боях з карфагенянами. Коли сенат відмовився надати гроші для викупу полонених римлян, тоді за наказом батька Квінт Фабій продав особистий маєток Фабієв й викупив полонених. Він намагався вплинути на батька, щоб той більш активно вів військові дії проти Ганнібала, але не мав успіху.

У 216 році до н. е. обраний військовим трибуном. Цього ж року взяв участь у битві при Каннах. Після поразки з частиною війська відступив до міста Канусій. У 215 році до н. е. став курульним еділом, а 214 року до н. е. обраний претором. На чолі двох легіонів вів бойові дії проти карфагенян та їх союзників в Апулії, тут він завоював місто Акуку. У 213 році до н. е. його було обрано консулом разом з Тіберієм Семпронієм Гракхом. Продовжив війну в Апулії, де захопив місто Арпи. Після закінчення терміну каденції Квінт Фабій залишився в Арпах як легат.

У 209 році до н. е. керував перевезенням римських військ з Етрурії до Сицилії. У 208 році до н. е. тимчасово очолив армію в Брутіумі після загибелі консула Марка Клавдія Марцелла. У 207 році до н. е. був легатом у війську консула Марка Лівія Салінатора.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Friedrich Münzer: Fabius 103). // Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band VI,2, Stuttgart 1909, Sp. 1789—1790. (нім.)
  • Тит Лівій, Ab urbe condita, 24, 9, 4; 24, 11, 3; 24, 12, 6; 24, 20, 5ff. (лат.)
  1. Digital Prosopography of the Roman Republic