Кедрова олія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Есенція кедрової олії

Кедрова олія — ефірна олія, міститься в деревині і в голках різних видів кедра, туї та ялівцю. Найбільш широко застосовують техаську кедрову олію з деревини Juniperus mexicana Schiede, а також вірджінійську кедрову олію з деревини Juniperus virginiana L.

Незважаючи на те, що їх називають кедровими оліями, їх виробляються з перегонки деревини ряду різних ялівців і кипарисів (родини Кипарисові), а не справжніх кедрів (родини Соснові).[1]

Склад олії[ред. | ред. код]

До складу кедрової олії входять (+)-цедрол (20-40%), цедрен, цедренол, туйопсен та інші компоненти.

Фізичні властивості[ред. | ред. код]

Вірджінійска кедрова олія — світло-жовта або світло-коричнева в'язка рідина, що має характерний запах деревини кедра, при кімнатній температурі частково застигає; d25
25
0,939-0,958; n20
D
1,5020-1,5100; [α]D від −22,5 до −45 °; розчинність в етанолі (1:0,5÷5 — в 95%-м етанолі); не розчиняється у воді.

Отримання[ред. | ред. код]

Отримують з подрібненої деревини шляхом перегонки з парою; вихід олії 1-3%.

Застосування[ред. | ред. код]

Основний виробник кедрової олії — США. Застосовують її як ароматизатор для мила і виробів побутової хімії, рідше — як компонент парфумерних композицій, але головним чином — для виділення цедролу і цедрену, що використовуються як компоненти в ароматичних сумішах.

ЛД50 > 5 г/кг (щурі, перорально; кролики, при нанесенні на шкіру); tспалаху 93 °C.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Chapter 10: Cedarwood Oils, United Nations Food and Agriculture Organization report.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)