Ганс Кельзен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ганс Кельзен
Народження 11 жовтня 1881(1881-10-11)
Прага
Смерть 19 квітня 1973(1973-04-19) (91 рік)
Орінда біля Берклі (Каліфорнія)
Громадянство (підданство)  Долитавщина
 США
 Австрія
 Чехословаччина
Знання мов
  • німецька[1][2] і англійська[3][2]
  • Ім'я при народженні Ганс Кельзен( Hans Kelsen)
    Діяльність
  • адвокат, суддя, викладач університету, правник
  • Викладав Віденський університет, Університет Каліфорнії (Берклі), Кельнський університет, Женевський університет, Карлів університет, Командно-штабний коледж ВМС США і Інститут технологій та вищої освіти у Монтерреї
    Член Американська академія мистецтв і наук, Нідерландська королівська академія наук, Інститут міжнародного права і Австрійська академія наук
    Alma mater Віденський університет, Гарвардський університет, Гайдельберзький університет Рупрехта-Карла і Akademisches Gymnasiumd
    Зазнав впливу
  • Ганс Файхінгер[4] і Miguel Carbonell-Leald
  • Відомі студенти Helen Silving-Ryud
    Історичний період Філософія 20 століття[d]
    Посада Member of the Constitutional Court of Austriad
    Конфесія юдаїзм[5], католицтво[6] і Protestant Church of the Augsburg Confession in Austriad
    Батько Adolf Kelsend
    У шлюбі з Margarete Kelsend
    Діти
  • Hanna Renate Kelsend і Maria Beate Federd
  • Нагороди

    CMNS: Ганс Кельзен у Вікісховищі

    Ганс Ке́льзен (нім. Hans Kelsen, 11 жовтня 1881, Прага — 19 квітня 1973, Орінда поблизу Берклі (Каліфорнія)) — австрійський та американський юрист і філософ, один з основних теоретиків правового позитивізму, основоположник концепції конституційного суду та конституційного контролю, засновник і суддя першого такого суду — Конституційного суду Австрії.

    Біографія[ред. | ред. код]

    Народився в 1881 у єврейській сім'ї, у дворічному віці переїхав з батьками у Відень. Перші роботи присвячені історії та проблемам державного права, зокрема, поглядам на це питання Данте Аліг'єрі. В 1918 у став професором Віденського університету і брав участь у розробці конституційних законів післявоєнної Австрії. Видавав «Журнал публічного права». Після 12 років роботи в Конституційному суді Австрії, творцем якого був він сам, Кельзен волів перебратися у Німеччину, де в 1930 році отримав кафедру в Кельнському університеті. В 1934 він опублікував книгу «Чиста теорія права» (Reine Rechtslehre; інший переклад — «Чисте вчення про право»), і з цього часу він постійно вважається одним з провідних філософів в галузі права.

    Прихід до влади нацистів змусив його переїхати в середині 1930-х років в Женеву, а незабаром після цього в рідну Прагу. Після окупації Німеччиною Чехословаччини Кельзен в 1940 емігрував до США, де прожив до кінця життя.

    Юридична школа у Гарварді — перше місце його роботи в Штатах — виявилася негостинна до нього; після того як він пропрацював рік на посаді запрошеного наукового співробітника (research associate), адміністрація вирішила, що його внесок у академічний розвиток Юридичної школи не надто перспективний. У віці 62 років, на нижчій точці кар'єри, він переїхав до Каліфорнійського університету в Берклі, де пропрацював у відділенні політології аж до виходу на пенсію. До кінця життя Кельзен не припиняв наукової діяльності, яка тривала майже 70 років. Смерть перервала роботу Кельзена над найбільш узагальнюючої книгою — Allgemeine Theorie der Normen (Загальна теорія норм) — 400-сторінковим трактатом, задуманим як твір ще більшого об'єму.

    Сприйняття — Критика — Реакція[ред. | ред. код]

    Цей розділ окреслює сприйняття і критику творів і досліджень Кельзена протягом його життя. Також він розповідає про наукове сприйняття інтелектуального спадку вченого після його смерті в 1973 р. Протягом всього свого життя Кельзен посідав вельми авторитетне місце, що відображає його широкий внесок у юридичну теорію і практику.

    Лічені дослідники права могли порівнятися з ним у здатності привертати і часто поляризувати юридичні погляди протягом свого життя, поширюючи сприйняття своєї ідейної спадщини і після смерті. Одним з показових прикладів є впровадження та розвиток ним терміна «основна норма» (Grundnorm).

    Kelsen's defense of the Nuremberg war crime trials received explicit criticism by Joseph Raz in recent years.

    Основна норма[ред. | ред. код]

    Що стосується первинного використання Кельзеном терміну"основна норма", його попередник з'являється в працях Адольфа Меркля у Віденському університеті. Меркль розробляє структурний дослідницький підхід до розуміння права як ієрархії норм, де доказом дійсності (обов'язковості) нижчої норми є дійсність вищої норми права. Кельзен пристосував і засвоїв більшість підходів Меркля у своїй роботі «Чиста теорія права» в її оригінальній версії (1934 р.) та у виправленому варіанті (1960 р.). Для Кельзена важливість основної норми була значною мірою подвійною. Вона позначає логічний регрес ієрархічних відношень між нормами, що приводить до такої норми, яка в підсумку не буде нижчою по відношенню до якоїсь іншої норми. Її друге значення Кельзен пов'язує з поняттям повністю централізованого правопорядку на відміну від існування децентралізованих форм управління і відповідних правопорядків.

    Інший варіант сприйняття терміну походить від досить тривалих спроб прочитання Кельзена як неокантівця в світлі його ранніх взаємовпливів з Германом Когеном в 1913 році, пов'язаних з публікацією його дисертації з публічного права в 1911 році. Коген був провідним неокантівцем того часу і на Кельзена вплинуло багато ідей, які Коген висловив в опублікованій ним рецензії на роботу Кельзена. Кельзен наполягав на тому, що він ніколи не використовував цей матеріал в написанні своєї книги, хоча йому подобалися ідеї Когена самі по собі. Це призвело до одних з найтриваліших дебатів в спільноті Кельзена з приводу того, чи став він неокантівцем після його зустрічі з Когеном, чи він зумів зберегти свою не-неокантівську позицію, що було, як це стверджував Кельзен, переважаючою обставиною, коли він вперше написав свою книгу в 1911 році.

    Неокантівці, заглиблюючись у проблему, могли ввести Кельзена у дискусії з приводу того, чи є існування основної норми суто символічним, чи воно має конкретний фундамент. Це призвело до подальшого розколу всередині цієї дискусії, пов'язаного з тим, як слід сприймати термін «основна норма»: як, з одного боку, невід'ємну частину гіпотетичної конструкції Ганса Вайхінгера «начебто» чи в іншому аспекті. В останньому разі, ті, хто прагне практичного прочитання терміна, співвідносять термін з чимось прямо і конкретно порівнюваним з федеральною конституцією суверенної держави, відповідно до якої організовуються всі регіональні і місцеві закони, і вище якої не може бути жоден закон.[7]

    У різних контекстах Кельзен міг вказувати на свої уподобання по-різному, деякі неокантівці стверджували, що в кінці життя Кельзен в значній мірі дотримувався символічного прочитання терміна при використанні в неокантівському контексті[8] що він і підтвердив. Неокантівське прочитання Кельзена може бути додатково розділене на три підгрупи, кожна з яких представляє своє власне прочитання значення «основної норми» і які можуть бути позначені як: (а) Марбурзькі неокантівці, (б) Баден-Баденські неокантівці і (в), його власне Кельзенське прочитання неокантівської школи, з яким часто асоціюються його роботи на цю тему, підтвердження чому знайдено у його відповіді Когену приблизно у 1911—1914 роках.

    Основні роботи німецькою мовою[ред. | ред. код]

    • Die Staatslehre des Dante Alighieri (Wien, 1905)
    • Hauptprobleme der Staatsrechtslehre (1911, 2. Aufl. 1923)
    • Vom Wesen und Wert der Demokratie (1920, 2. Aufl. 1929)
    • Österreichisches Staatsrecht (1923)
    • Allgemeine Staatslehre (1925)
    • Die philosophischen Grundlagen der Naturrechtslehre und des Rechtspositivismus (1928)
    • Reine Rechtslehre (1934; 2. Aufl. 1960)
    • Vergeltung und Kausalität (1941, опубл. 1946)
    • Was ist Gerechtigkeit? (Wien, 1953)
    • Sozialismus und Staat. Eine Untersuchung der politischen Theorie des Marxismus, Wien 1965
    • Allgemeine Theorie der Normen (1979, ПОСМ.)

    Основні роботи англійською мовою[ред. | ред. код]

    Переклади українською мовою[ред. | ред. код]

    • Кельзен Г. Беззмістовність поняття справедливості у Платона / Переклав з нім. Володимир Абашнік // Ідея справедливості на схилі ХХ століття. Матеріали VI Харківських міжнародних Сковородинівських читань (28-29 вересня 1999 р.). — Харків: Університет внутрішніх справ, 1999. — С. 282—286.
    • Кельзен Г. Правопорядок / Переклав з нім. Володимир Абашнік // Практична філософія та правовий порядок. Збірка наукових статей. — Харків: Центр Освітніх Ініціатив, 2000. — С. 324—331.
    • Кельзен Г. Чисте Правознавство. З додатком: Проблема справедливості / Переклад з німецької Олександра Мокровольського. — Київ: Юніверс, 2004. — 496 с.
    • Кельзен Г. Чи є специфічна «юридична» логіка? / Класики юриспруденції та філософії права / Переклав з нім. Володимир Абашнік // Наукові записки Харківського економіко-правового університету / Збірник наукових статей. — Харків, 2008, № 1 (6), жовтень. — С. 131—136.
    • Кельзен Г. Функція конституції / Переклав з нім. Володимир Абашнік // Наукові записки Харківського економіко-правового університету / Збірник наукових статей. — Харків: ХЕПУ, 2011. —  № 2 (11), жовтень. — С. 104—112.
    • Кельзен Г. Про сутність і цінність демократії / Г. Кельзен; пер. з нім. Олександр Мокровольський. — Харків: ВНТЛ-Класика, 2013. — 139 с.

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. Czech National Authority Database
    2. а б CONOR.Sl
    3. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
    4. Bouriau C. Le « comme si » — 2013. — С. 152–164. — ISBN 978-2-204-09860-1
    5. 6225 // GenTeam // GenTeam
    6. https://data.matricula-online.eu/de/oesterreich/wien/01-mariarotunda/01-06/?pg=235 — Т. 6.
    7. Kelsen, Hans. Das Problem der Souveränität und die Theorie des Völkerrechts. Beitrag zu einer reinen Rechtslehre (The Problem of Sovereignty and Theory of International Law: Contribution to a Pure Theory of Law). Tübingen, Mohr, 1920.
    8. Die Rolle des Neukantianismus in der Reinen Rechtslehre: eine Debatte zwischen Sander und Kelsen, (German Edition) by Hans Kelsen, Fritz Sander (Dec 31, 1988).

    Література про Кельзена українською мовою[ред. | ред. код]

    • Абашник В. Передмова до публікації Ганса Кельзена «Беззмістовність поняття справедливості у Платона» // Ідея справедливості на схилі ХХ століття. Матеріали VI Харківських міжнародних Сковородинівських читань (28-29 вересня 1999 р.). — Харків: Університет внутрішніх справ, 1999. — С. 280—281.
    • Абашнік В. Примітки та післямова перекладача до статті Ганса Кельзена «Чи є специфічна „юридична“ логіка?»] // Наукові записки Харківського економіко-правового університету / Збірник наукових статей. — Харків 2008, № 1 (6), жовтень. — С. 136—138.
    • Абашнік В. О. Післямова «Чисте правовчення Ганса Кельзена» та примітки перекладача // Наукові записки Харківського економіко-правового університету / Збірник наукових статей. — Харків: ХЕПУ, 2011. — № 2 (11), жовтень. — С. 113—116.
    • Ковтонюк А. М. Ганс Кельзен і його чиста теорія права // Університетські наукові записки. — 2007. — № 1 (21). — С. 28-32.
    • Абашнік В. Ганс Кельзен — видатний австро-американський юрист з українським корінням // Філософія права і загальна теорія права / Науковий журнал. — 2012. — № 1. С. 244—249.
    • Абашнік В. Поняття «ґрунтовна норма» у Ганса Кельзена // Філософія права і загальна теорія права / Науковий журнал. — 2012. — № 1. — С. 257—264.
    • Абашнік В. О. Ганс Кельзен про демократію та громадянське суспільство // Методологічні засади розбудови громадянського суспільства в Україні. Матеріали міжнародної міжвузівської наукової конференції (м. Харків, 5-6 жовтня 2012 р.) / За ред. проф. П. І. Орлова. — Харків: Харківський економіко-правовий університет. — 2012. — С. 52-55.
    • Абашнік В. О. Питання демократії у філософії права Ганса Кельзена // Вісник Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна. — Серія «Право». — Харків 2013. — № 1062. — С. 39-42.
    • Абашнік В. О. Філософсько-правова проблематика робіт Г. Кельзена // Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. — Серія «Право». — Харків 2013. — № 1077. — С. 15-18.
    • Абашнік В. О. Ганс Кельзен про конституцію як ґрунтовну норму // Науковий вісник Ужгородського національного університету. — Серія «Право». — Ужгород, 2014. — Вип. № 28. — Том 3. — С. 188–191.
    • Абашнік В. О. Особливості праці «Про межі між юридичним та соціологічним методом» (1911) Ганса Кельзена // Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. — Серія «Право». — Х., 2014. — № 1137. — С. 43–46.
    • Абашнік В. О. Ганс Кельзен (1881–1973) про справедливість // Науковий вісник Херсонського державного університету. – Серія «Юридичні науки». — Херсон, 2014. — Вип. № 4. — Т. 2. — С. 345–348.
    • Абашнік В. О. Головні риси роботи Ганса Кельзена «Держава як інтеграція» (1930 р.) // Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. — Серія Юриспруденція. — Одеса, 2015. — Вип. № 17. — Том 1. — С. 4—7.
    • Вальтер Р. Чисте правовчення як раціональна теорія права / Пер. з нім. Володимир Абашнік // Проблема раціональності наприкінці ХХ століття. Матеріали V Харківських міжнародних Сковородинівських читань (29–30 вересня 1998 р.). — Харків, 1998. — С. 231–238.

    Посилання[ред. | ред. код]

    • Кельзен, Ганс. Вебсайт Великої української енциклопедії (укр.).
    • Кельзен [Архівовано 20 листопада 2016 у Wayback Machine.] // Юридична енциклопедія : [у 6 т.] / ред. кол.: Ю. С. Шемшученко (відп. ред.) [та ін.]. — К. : Українська енциклопедія ім. М. П. Бажана, 2001. — Т. 3 : К — М. — С. 78. — ISBN 966-7492-03-6.