Центавр (сузір'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кентавр (сузір'я))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Центавр
Центавр
Центавр
Латинська назва Centaurus
Род. відмінок Centauri
Скорочення Cen
Пряме піднесення 13год хв
межі від 11год 00хв до 14год 55хв
Схилення -50° '
межі від -64° ' до -29° 30'
Площа 1060 кв.град.(9)
Зорі 10 яскравіших від 3m
92 яскравіших від 5,5m
Найяскравіша зоря Альфа Центавра А -0,01m
Суміжні сузір'я
Спостерігається в широтах між +26° i −90°
Увечері найкраще спостерігати протягом квітня
Існує з античності. Запропоноване
Центавр неозброєним оком.

Цента́вр (Кентавр) (лат. Centaurus) — сузір'я південної півкулі неба. Найкращі умови для спостережень у квітні-травні.

Зображення сузір'я Центавра поряд із Вовком на глобусі Герарда Меркатора, 1551

Історія[ред. | ред. код]

Це одне з найпівденніших сузір'їв, відомих у давнину[1]. Спочатку[коли?] до нього включали деякі[джерело?] зорі, з яких пізніше[коли?] утворене сузір'я Південний Хрест. За грецьким міфом, кентавр, який потрапив на небо, — це безсмертний мудрий кентавр Хірон, син Кроноса і німфи Філіри, знавець науки і мистецтва, вихователь грецьких героїв — Ахілла, Асклепія, Ясона. Інший міфологічний кандидат у прототипи сузір'я — кентавр Фол, випадково підстрелений Гераклом отруєною стрілою під час його п'ятого подвигу.

Сузір'я включене до каталогу зоряного неба Клавдія Птолемея «Альмагест».

Зорі[ред. | ред. код]

У Центаврі знаходиться потрійна зоряна система Альфа Центавра, яка складається з яскравої подвійної зорі та гравітаційно пов'язаного з нею червоного карлика Проксима Центавра. Проксима є найближчою до Сонця зорею.

Друга за яскравістю зоря сузір'я — Ходар (β Центавра) 0,6 m.

Об'єкти далекого космосу[ред. | ред. код]

Центавр містить ω Центавра (NGC 5139) — об'єкт, який має позначення зорі, але нею не є. Насправді, це найяскравіше і найбільше у Чумацькому Шляху кулясте скупчення.

Близька до нас лінзоподібна галактика, радіоджерело Центавр А (NGC 5128), еліптична галактика ESO 325-G004, і спіральна галактика NGC 4444 всі розташовані в цьому сузір'ї. У цьому сузір'ї розташована також Туманність Бумеранг.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. В. Г. Сурдин, А.А.Белинский. Созвездие Кентавр. Астронет. Архів оригіналу за 23 листопада 2018. Процитовано 17.12.2015.

Література[ред. | ред. код]

Центавр // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 517. — ISBN 966-613-263-X.

Посилання[ред. | ред. код]

WIKISKY.ORG: Центавр

Див. також[ред. | ред. код]

Список зірок сузір'я Центавра

88 сучасних сузір'їв
АндромедаБлизнятаВелика ВедмедицяВеликий ПесВізничийВітрилаВовкВодолійВолопасВолосся ВеронікиВоронГеркулесГідраГодинникГолубГончі ПсиДельфінДіваДраконЕріданЄдинорігЖертовникЖивописецьЖирафЖуравельЗаєцьЗмієносецьЗміяЗолота РибаІндіанецьКассіопеяКитКільКозорігКомпасКормаКосинецьЛебідьЛевЛетюча РибаЛисичкаЛіраМала ВедмедицяМалий КіньМалий ЛевМалий ПесМікроскопМухаНасосОвенОктантОрелОріонПавичПегасПерсейПівденна ГідраПівденна КоронаПівденна РибаПівденний ТрикутникПівденний ХрестПівнічна КоронаПічРайський ПтахРакРибиРисьРізецьСекстантСіткаСкорпіонСкульпторСтолова ГораСтрілаСтрілецьТелескопТелецьТерезиТрикутникТуканФеніксХамелеонЦентаврЦефейЦиркульЧашаЩитЯщірка