Кисельов Григорій Леонідович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Григорій Леонідович Кисельов
Народився 19 квітня 1901(1901-04-19)
Овруч
Помер 10 квітня 1952(1952-04-10) (50 років)
Київ
Поховання Державний історико-меморіальний Лук'янівський заповідник
Громадянство СРСР СРСР
Діяльність музикознавець
Alma mater Київська консерваторія
Науковий ступінь кандидат мистецтвознавства
Заклад Національна музична академія України імені П. І. Чайковського

Григорій Леонідович Кисельов (19 квітня 1901, Овруч — 10 квітня 1952, Київ) — доцент Київської консерваторії, музикознавець, кандидат мистецтвознавства (1947; дисертація «Музика в житті і творчості Лесі Українки»).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 19 квітня 1901 року в Овручі (тепер Житомирська область). В 1917 році закінчив Чернігівське музичне училище по класу фортепіано у професора Є. В. Богословського. Після декількох років роботи був направлений до Київської консерваторії. З 1923 року навчається на фортепіанному факультеті у професора С. Й. Короткевича, потім у М. П. Фролова і за пропозицією А. О. Альшванга переходить на новий «науково-теоретичний» факультет. У 1927 закінчив науково-теоретичний відділ Музично-драматичного інституту ім. М.Лисенка. В 1927 році викладає теоретичні дисципліни в музичній школі ім. М. Леонтовича. У 1929 році у співавторстві з Л. В. Кулаковським Григорій Леонідович пише підручник з музичної грамоти, вперше виданий українською мовою в Києві в 1930 році. У 1930-1932 викладає у Музично-Драматичному інституті.

З 1932 року навчається в аспірантурі Московської консерваторії і веде курс історії музики в училищі ім. Гнесіних. У роки аспірантури Григорій Леонідович переробляє свій підручник для публікації російською мовою (два його видання вийшли в Москві в 1934 і 1936 роках).

У 1935 році Г. Л. Кисельов закінчує аспірантуру в Московській консерваторії і з листопада того ж року починає роботу в Свердловську. У консерваторії він працює на посаді доцента, веде музично-історичні предмети і виступає ініціатором створення нового історико-теоретичного факультету, а в 1936 році, з його відкриттям, стає першим деканом ІТФ.

У 19401941 керував науковою роботою Будинку-музею П. І. Чайковського у м. Клин.

На початку ВВВ пішов на фронт, але потрапив у полон і знаходився у м.Нюренберг. Щоб не втратити здібності грати на фортепіано, намалював клавіатуру на дошці і "грав".

У 19391940 роках і з 1945 року доцент і завідувач кафедрою історії російської музики Київської консерваторії, старший науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії АН УРСР.

Серед учнів Г.Л.Кисельова були видатні українські музикознавці М.Гордійчук, О.І.Малозьомова, Л.Б.Архимович, Н.О.Герасимова-Персидська, Ф.І.Аерова, К.В.Майбурова, Л.К.Каверина,Т.М.Некрасова, Н.Попова.

Був одружений з Оксаною Олександрівною Яструбецькою, піаністкою, його ученицею, рід якої мав родові стосунки з письменником М.Драй-Хмарою, художником М.Пімоненко та іншими представниками української інтелігенції та "Розстріляного Відродження". Двоюрідним дядьком О.Яструбецької був Гнат Яструбецький, адміністратор капели "Думка" - близький товариш М.Леонтовича, який розслідував смерть композитора.

Могила Григорія Кисельова

Факт перебування у полоні зіграв свою негативну роль у передчасній смерті від інфаркту. Неодноразово Г.Л.Кисельова викликали у Москву для того, щоб "давати свідчення". Крім того, критиці піддавалася його науково-викладацька діяльніть за "інтелігентність" та відсутність належного зв язку з "пролетарськими основами".

Помер 10 квітня 1952 року. Похований в Києві на Лук'янівському цвинтарі (ділянка № 13-3, ряд 2, місце 8).

Твори[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]