Київська (станція метро, Арбатсько-Покровська лінія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 55°44′35″ пн. ш. 37°33′51″ сх. д. / 55.7431528° пн. ш. 37.5643167° сх. д. / 55.7431528; 37.5643167

Київська
Арбатсько-Покровська лінія
Загальні дані
Тип Пілонна трисклепінна
Глибина закладення 38 м
Кількість 1
Тип Острівна
Форма Пряма
Дата відкриття 5 квітня 1953 року
Архітектор(и) Л. В. Лільє, В. А. Литвинов(рос.), М. Ф. Марковський[ru], В. М. Доброковський
Архітектор(и) вестибюлів І. Г. Таранов[ru], Г. С. Тосунов
Пересадка на Москва-Пасажирська-Київська
Київська,
Київська
А: 91, 91к, 119, 157, 205, 266, 320, 394, 474, 791, 840, м17, т7, т34, т39, т39к; обласні: 454, 477
Виходи до Київська вул., 2-й Брянський провулок
Час відкриття вихід до Київського вокзалу — 7:00, до приміських поїздів — 5:30
Час закриття вихід до Київського вокзалу — 22:00, до приміських поїздів — 1:00
Код станції 042, Кв
Мапа
Арбатсько-Покровська лінія
Щолковська
Первомайська
Ізмайловська
ТЧ-3 «Ізмайлово»
Партизанська
Семеновська
Електрозаводська
Бауманська
Курська 
     
Площа Революції
Арбатська
Смоленська
Київська
Парк Перемоги
Слов'янський бульвар
Кунцевська
Молодіжна
Крилатське
Строгіно
М'якініно
Волоколамська
Митино
ТЧ-16 «Митино»

«Київська» (рос. Киевская) — станція Арбатсько-Покровської лінії Московського метрополітену. Розташована між станціями «Смоленська» і «Парк Перемоги».

Відкрита 5 квітня 1953 у складі дільниці «Площа Революції»-«Київська». Назву отримала по Київському вокзалу, як і однойменна станція Філівської і Кільцевої лінії. Станція була кінцевою протягом 50 років (1953—2003).

Вестибюлі і пересадки[ред. | ред. код]

Станція має пересадки на однойменні станції Кільцевої і Філівської лінії. На станції один вестибюль, поєднаний зі станцією Кільцевої лінії, що знаходиться у будівлі Київського вокзалу. Для виходу в місто служать сходи ліворуч від глухого західного торця станції. Перехід на станцію Фільовської лінії здійснюється через той же вестибюль. Навпроти сходів переходу на Фільовську лінію знаходяться закриті в даний момент сходи, які, імовірно, ведуть до заділу під додатковий вихід. Перехід на Кільцеву лінію здійснюється як через суміщений вестибюль, так і по ескалаторному нахилу в східному торці станції. Сходи в центрі залу служать для спуску пасажирів з вестибюля на станцію.

Пересадки[ред. | ред. код]

Технічна характеристика[ред. | ред. код]

Конструкція станції — пілонна трисклепінна станція (глибина закладення станції — 38 м). Споруджена за типовим проектом. Діаметр центрального залу — 9,5 м, бокових залів — 8,5 м.

Щоденний пасажиропотік по вестибюлям становить 75 270 осіб, на Кільцеву лінію — 30 900 осіб, на Фільовську лінію — 40 300 осіб.

Оздоблення[ред. | ред. код]

Оздоблення станції присвячено Радянській Україні і темі возз'єднання України з Росією. Пілони і колійні стіни оздоблені білим мармуром «коєлга»; підлогу вистелено сірим Янцівським гранітом і мармуром «саліеті». Керамічний фриз, що прикрашає пілони, декоровано українськими орнаментальними мотивами з елементами класики. Освітлення — люстри (з гранованого кришталю) з лампами розжарювання авторського виконання, згодом неодноразово застосовувалися на інших станціях (наприклад, на старій станції «Першотравнева» (в депо «Ізмайлово») і на ВДНХ).

Архітектурна цілісність станції досягається застосуванням мармуру «коєлга» для оздоблення пілонів як центрального залу, так і бічних нав. Суцільна сіра підлога з Янцевського граніту підкреслює відчуття стриманої цілісності. Основну ж роботу взяв на себе саме керамічний кольоровий фриз, що оздоблює пілони, що диктує мажорний настрій в цілому. Ритм пілонів посилений червоним мармуром «саліеті», яким вистелено підлогу по периметру пілона.

Автори «Київської» приділили основну увагу архітектурі пілонів, які є провідною деталлю архітектурної композиції станції. Гладкий пілон, оздоблений світло-сірим мармуром, оздоблений звичайним класичним антаблементом. Але антаблемент отримав значне керамічне оздоблення, запозичене з багатющої української кераміки.

Колійний розвиток[ред. | ред. код]

Київська
Київська

За станцією розташовані два тупики, що використовували для обороту потягів, коли станція була кінцевою. На 2010-і, після продовження лінії в Митіно оборот потягів на «Київській» відбувається рідко (в основному в разі екстрених нештатних ситуацій), раніше його використовували в години пік, оскільки тільки частина потягів прямувала до колишньої кінцевої станції «Парк Перемоги». Також тупики використовують для нічного відстою. Раніше їх використовували для технічного обслуговування потягів, на 2010-і все це відбувається в оборотних тупиках за станціями «Молодіжна» і «Строгіно». Але, ці тупики активно використовували 15-16 серпня 2009 року, коли ділянка від станції «Строгіно» до станції «Київська» був закритий на реконструкцію з установки АЛС-АРС. (Ділянка «Кунцевська» — «Крилатське» була не укомплектована АЛС-АРС).

Галерея[ред. | ред. код]

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Попередня станція Лінія Наступна станція
Смоленська   Арбатсько-Покровська лінія   Парк Перемоги