Клан Макларен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Емблема (хрест) клану Макларен.
Герб вождів клану Макларен.
Чоловік клану Макларен у традиційному вбранні. Малюнок художника Р. Р. МакЯна. 1845 рік.

Клан Макларен — (шотл. — Clan MacLaren, шотл. гельск. — Clann mhic Labhrainn) — він же: Клан мік Лабрайнн — один з гірських шотландських кланів Гайленда. Клан володів землями на острові Тайрі (шотл. — Tiree), землями Балкухіддер (шотл. — Balquhidder), селами Лохернхед (шотл. — Lochearnhead) та Стратайр (шотл. — Strathyre), що ввійшли в історію як «Країна Макларен».

Гасло клану[ред. | ред. код]

Крег ан Туйрк (назва однієї гори в Шотландії).

Історія клану Макларен[ред. | ред. код]

Походження[ред. | ред. код]

Є дві версії походження клану Макларен. Згідно однієї клан походить з графства Пертшир, згідно другої — з острова Тайрі, що в Аргайлі. Згідно другої версії клан походить від Фергуса МакЕрка (гельск. — Fergus MacErc) — короля, що заснував королівство Дал Ріада (Ірландія). Тобто клан має ірландське походження як і інші найдавніші шотландські клани. Давні назви цього клану клан мік Лабрайнн (ірл. — Clann mhic Labhrainn) та клан Лабруйн (ірл. — Clann Labhruinn). Але за іншою версією предком клану був Лоуренс — абат Ахтоу Балкухіддер (шотл. — Achtow Balquhidder), що жив у ХІІІ столітті. Абатство Балкухіддер було частиною давнього князівства Страхерн (шотл. — Strathern) — герб цього князівства зберігся в геральдиці клану Макларен. Це дозволяє припустити, що вожді клану Макларен походять від бічної гілки роду графів (ерлів) Стратерн (шотл. — Strathearn).

XIV століття — війна за незалежність Шотландії[ред. | ред. код]

У 1296 році Англія захопила королівство Шотландія і змусила вождів шотландських кланів та шотландських аристократів присягнути на вірність англійському королю Едуарду І. Список вождів шотландських кланів, що склали цю присягу ввійшов в історію як манускрипт Рагман Роллс. У цьому списку ми знаходимо і людей з клану Макларен. Це Моріс Тайрі (шотл. — Maurice Tiree), Конан Балкухідер (шотл. — Conan Balquhidder), Леурін Ардвіч (шотл. — Leurin Ardveche). Під час війни за незалежність Шотландії клан Макларен підтримав Роберта Брюса — майбутнього короля незалежної Шотландії. У 1314 році клан взяв участь у битві під Баннокберном в армії Роберта Брюса під штандартами Маліза (шотл. — Malise) — графа Стратерн. У цій битві англійська армія була розгромлена. Граф Стратерн був позбавлений цього титулу у 1344 році і клан Макларен зазнав утисків від сильних сусідів.

XV—XVI століття — війни кланів[ред. | ред. код]

Землі Балкухіддер перейшли у власність шотландської корони у 1490 році. Королівськими намісниками у цих землях були призначені Стюарти. У 1500 році король Шотландії Джеймс IV передав ці землі своїй коханці Джанет Кеннеді. Потім володарем цих земель став клан Маррей з Атолла.

Коли відбулись гоніння клану МакГрегор, клан Кемпбелл вигнав клан МакГрегор з його землі. Клан Макларен був в той час слабким кланом, тому не зміг чинити опір, і землі клану Макларен були розграбовані кланом МакГрегор. Клан Макларен звернувся до клану Кембелл з проханням про захист, але клан Кембелл висунув умову, що за цю послугу клан Макларен стане васалом клану Кемпбелл і фактично припинить своє існування як окремий незалежний клан. Але клан Макларен зберігся як окремий незалежний клан. Про це свідчать акти шотландського парламенту за 1587 та 1594 рік в яких клан Макларен входить до списку бунтівних кланів, які необхідно придушити.

XVII століття — Громадянська війна на Британських островах[ред. | ред. код]

Під час громадянської війни шотландський клан Макларен підтримав роялістів — клан билися в лавах армії Джеймса Грема — першого маркіза Монтроза, на підтримку короля Англії Карла I. Клан брав участь у битвах під Інверері (шотл. — Inveraray), під Інверлохі (1645 рік), під Олдерні, під Алфорд і під Кілсайт (шотл. — Kilsyth). У 1689 році клан Макларен знову бився за справу Стюартів, цього разу під проводом Джона Грема, 1-й віконта Данді в битві при Кіллікранкі (шотл. — Killiecrankie).

XVIII століття — повстання Якобітів[ред. | ред. код]

У 1715 році в Шотландії спалахнуло повстання Якобітів за незалежність Шотландії. Клан Макларен підтримав повстання і взяв участь у битві під Шеріфмуйр (шотл. — Sheriffmuir) на боці повстанців Якобітів. Повтання було придушене британськими військами. У 1745 році спалахнуло нове повстання Якобітів. Клан Макларен знову підтримав повстання. Клан взяв участь у битвах під Престонпанс (шотл. — Prestonpans) та під Фалкірк Мюр, де повстанці розбили британські війська. Потім клан взяв участь у битві під Каллоден (Куллоден) у 1746 році в якій повстанці були розбиті. У битві під Каллоден клан Макларен воював в полку під командуванням лорда Джорджа Мюррея. Дональд Макларен був захоплений в полон в битві під Каллоден, але пізніше втік з полону. Він пішов у вигнання і повернувся до Шотландії після амністії 1757 року.

Вожді клану Макларен[ред. | ред. код]

(Вказані роки життя).

Король Лорн Мор мак Ерк (гельск. — Lorn Mor mac Erc) — брат короля Фергуса Мора.

Муреах (гельск. — Muredach)

Еохайд (гельск. — Eochaidh)

Баедан (гельск. — Baedan)

Колуйм (Малкойм) (гельск. — Coluim (Malcolm)

Нехтан (гельск. — Nechtan)

Фергус (гельск. — Fergus)

Ферадах Фінн Вогненний (гельск. — Feradach Finn)

Ферахар Фода Високий (гельск. — Ferachar Foda)

Ферахар (гельск. — Fearachar)

Амбкеллах (гельск. — Ambcellach)

Дональд Донн Брунатний (гельск. — Donald Donn)

Дональд Оґ (гельск. — Donald Og)

Карлуса (гельск. — Carlusa)

Балтуйр (гельск. — Baltuir)

Доугалл (гельск. — Dougall) — очолював клан близько 950 року.

Філлех Мор Великий (гельск. — Finlaech Mor)

Фінлех Оґ (гельск. — Finlaech Og)

Філіп (гельск. — Philip)

Гілламіхел (гельск. — Gillamichael)

Кілхріст (гельск. — Cilchrist) — очолював клан близько 1100 року.

Дізіад (гельск. — Disiad) — перший граф (ерл) Страхерна.

Імайг (гельск. — Imaig)

Еоан (гельск. — Eoan)

Аед (гельск. — Aedh)

Абат Лабран Ахтоу (гельск. — Labhran Achtow) — засновник клану Лабран — близько 1250 року.

Балтуйр (гельск — Baltuir)

Еоан (гельск. — Eoan) — включений в список Рагман Ролл у 1296 році.

Дональд (гельск. — Donald)

Малколм (гельск. — Malcolm)

Джон брат Дональда та Аніхол Оґ (гельск. — John, Anichol Og) — близько 1400 року.

Далі були на чолі клану 4 вожді — імена невідомі.

Патрік Мор Великий (гельск. — Patrick Mor) — 1544 рік.

Нейл (гельск. — Neil) — 1573 рік.

Фінлей (гельск. — Finlay)

Джон — старший з Байрнсів Фіндлі МакНейлів.

Фінлей (гельск. — Finlay) — 1669 рік.

Дональд (гельск. — Donald) — 1687 рік.

Фінлей (гельск. — Finlay) — 1733 рік.

Малколм Ахтоу (гельск. — Malcolm Achtow) — 1734 рік.

Дональд Ахтоу (гельск. — Donald Achtow) — 1782—1811 роки.

Дональд Ахтоу (гельск. — Donald Achtow) — 1811—1892 роки.

Дональд Ахтоу (гельск. — Donald Achtow) — 1840—1913 роки.

Дункан Кіркок Балкухіддер (гельск. — Duncan Kirkton Balquhidder) — 1882—1926 роки.

Дональд (гельск. — Donald) — 1910—1966 роки.

Дональд (гельск. — Donald) — 1954 року народження — нинішній вождь клану Макларен.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Way, George and Squire, Romily. Collins Scottish Clan & Family Encyclopedia. (Foreword by The Rt Hon. The Earl of Elgin KT, Convenor, The Standing Council of Scottish Chiefs). Published in 1994. Pages 236—237.
  • Clan MacLaren Profile scotclans.com. Retrieved 27 October 2013.
  • Margaret Maclaren of Maclaren «The Maclarens, A History of Clan Labhran»
  • «CELTIC SCOTLAND: A History of Ancient Alban» by William F. Skene, D.C.L. LL.D (Historiographer-Royal For Scotland) Volume III. «Land and People». Second Edition 1890 (First edition was 1880), David
  • Douglas, Edinburgh. «William F. Skene wrote the descent of Highland Clans based on a 1467 manuscript belonging to the Faculty of Advocates», The Book of Ballimote (14th Cent.), Book of Leccan (1407), Kilbride MS (c 1540), Annals of Ulster (1363), and other old Irish and Scottish manuscripts.
  • Hickling, Doug. (2002) Appendix VIII. The LEGENDARY DESCENT OF THE HIGHLAND CLANS, According to Irish MSS. (Page 458) Page 483 Third Group- Clans descended from Donald donn, son of Fearadach Finn of the Tribe of Lorn.
  • Moncreiffe, The Highland Clans, p. 215.
  • Adam, Frank. (1934). The Clans, Septs And Regiments Of The Scottish Highlands.
  • Maclaren, Margaret of Maclaren. The Maclarens, A History of Clan Labhran.
  • Margaret Maclaren of Maclaren. «The Maclarens, A History of Clan Labhran»
  • «CELTIC SCOTLAND: A History of Ancient Alban» by William F. Skene, D.C.L. LL.D (Historiographer-Royal For Scotland) Volume III. «Land and People». Second Edition 1890 (First edition was 1880), David
  • Douglas, Edinburgh. «William F. Skene wrote the descent of Highland Clans based on a 1467 manuscript belonging to the Faculty of Advocates, The Book of Ballimote (14th Cent.), Book of Leccan (1407), Kilbride MS (c 1540), Annals of Ulster (1363), and other old Irish and Scottish manuscripts. This debunked many of the fictitious claims from the 17th-19th Century and although very controversial at the time is now generally accepted (with some minor changes) as the most accurate account.» (Doug Hickling, 2002) Appendix VIII. The LEGENDARY DESCENT OF THE HIGHLAND CLANS, According to Irish MSS. (Page 458) Page 483 Third Group- Clans descended from Donald donn, son of Fearadach Finn of the Tribe of Lorn.
  • The Clan MacLaren Society — About Clan MacLaren clanmaclarensociety.com. Retrieved 27 October 2013.