Клан Сопрано

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Клан Сопрано
англ. The Sopranos
Тип телесеріал
Телеканал(и) HBO
Дистриб'ютор(и) Hulu і HBO Max[d]
Жанр Драма
Формат зображення 16:9
Формат звуку Стереофонія
Тривалість серії 45—60 хв.
Тривалість 55 хв.
Компанія HBO
Керівник проєкту David Chased
Режисер Tim Van Pattend
Ідея Девід Чейс
У головних ролях Джеймс Гандольфіні
Іді Фалко
Країна-виробник США США
Мова оригіналу англійська мова
Перший показ 10 січня 199910 червня 2007
Кількість сезонів 6
Кількість серій 86
Посилання

«Клан Сопрано» (англ. «The Sopranos») — американський телевізійний серіал, кримінальна та психологічна драма, створена телеканалом HBO про вигадане сімейство італо-американської мафії в північному Нью-Джерсі. Було показано шість успішних сезонів. Кінозйомка останніх 8 серій почалася в липні 2006 року; показ проходив з 8 квітня по 10 червня 2007 року.

З початку трансляції у 1999 році серіал став культурним феноменом, здобувши широку популярність і викликавши виключно бурхливу реакцію критиків через свій принципово новий підхід до опису життя мафії, американського сімейства, проблем італо-американської спільноти в США, ефектів насильства над людським духом і межами того, що суспільство вважає мораллю.

У серіалі знімались такі відомі актори як Джеймс Гандолфіні, Лоррейн Бракко, Іді Фалко і Майкл Імперіолі. Сюжет заснований на тому, як Тоні Сопрано, бос сім'ї Дімео в північному Нью-Джерсі, стикається і долає різні життєві труднощі, на його спробах зберегти баланс між вимогами кримінальної діяльності і особистого життя в сім'ї і поза нею.

Подібно до інших програм HBO, серіал призначений тільки для дорослої аудиторії, містить сцени насильства, наготу, вживання наркотиків і використання ненормативної лексики.

Повнометражний приквел[ред. | ред. код]

Навесні 2018 року стало відомо, що творець серіалу «Клан Сопрано» Девід Чейз домовився про зйомки повнометражного приквела; права на екранізацію купила кінокомпанія New Line Cinema. Сценарій під робочою назвою «Безліч святих із Ньюарка» написаний Чейзом та Лоуренсом Коннері, який також працював над серіалом, та розповідає про конфлікт італійських і афроамериканських злочинних угруповань Нью-Джерсі в 1960-і роки.[1][2] Оскільки події повнометражного фільму відбуватимуться за 30 років до подій «Клану Сопрано», там може з'явитися Джованні Джонні Сопрано — батько головного героя серіалу Тоні Сопрано.

Сюжет[ред. | ред. код]

У центрі сюжетної лінії — американський мафіозний бос Тоні (Ентоні або Антоніо) Сопрано (скорочено — Ті), у якого — дві родини. Одна — звичайна: дружина, двоє дітей, стара мати. Інша сім'я — серйозні італійські бандити, якими грамотно керує Тоні. Але життя на два фронти далеко не просте, і у містера Сопрано починаються проблеми зі здоров'ям.

Після того, як Ті раптово непритомніє, сімейний лікар рекомендує йому звернутися до психіатра. Справа для здоров'я, безумовно, потрібна. Однак задушевні бесіди з лікарем категорично не вітаються серед колег-бандитів і бандитів-підлеглих. У тих колах, де живе і працює Тоні, за таке можуть і вбити. Тому візити до лікаря він тримає в суворій таємниці...

Персонажі та актори[ред. | ред. код]

Тоні Сопрано
актор: Джеймс Гандольфіні
голос: Борис Георгієвський

доктор Дженніфер Мелфі
актриса: Лоррейн Бракко
голос: Тетяна Шуран

Кармела Сопрано
актриса: Іді Фалко
голос: Людмила Ардельян

Крістофер Молтісанті
актор: Майкл Імперіолі
голос: Андрій Федінчик

Дядько Джуніор
актор: Домінік Кьянезе[en]
голос: Євген Малуха, Юрій Дорошенко

Сальваторе "Великий Пуссі" Бомпенс'єро
актор: Вінсент Пасторе[en]
голос: Борис Георгієвський

Полі Волнатс
актор: Тоні Сіріко
голос: Дмитро Завадський

Сільвіо Данте
актор: Стівен Ван Зандт
голос: Михайло Жонін

Лівія Сопрано
актриса: Ненсі Маршанд
голос: Ірина Мельник

Список серій[ред. | ред. код]

Сезон 1[ред. | ред. код]

Серіал починається з того, як Тоні Сопрано втрачає свідомість після нападу паніки. Це змушує його розпочати терапію з доктором Дженніфер Мелфі. Поступово сюжет розкриває подробиці виховання Тоні, з великим впливом батька на його розвиток як гангстера, але із ще більшим впливом матері Тоні, Лівії, жінки мстивої і, можливо, з психічним розладом. Також розкриваються його складні стосунки з дружиною Кармелою, та її почуття щодо зв'язків чоловіка із мафією. Медоу та Ентоні молодший, діти Тоні, все більше і більше дізнаються про справжній бізнес батька. Пізніше, з'являються федеральні звинувачення, які стали результатом того, що хтось в організації інформує ФБР. А власний дядько планує вбити Тоні.

Після вбивства Брендана Філоне, та фальшивої страти Кріса Мольтісанті, дядько Джуніор стає новим босом родини (одразу після того, як попередній бос Джекі Апріл старший, помер від раку), хоч насправді саме Тоні контролює більшість справ із-за лаштунків. Розлючений планом дядька Джуніора, Тоні відповідає на замах жорстокими розправами і постає проти рідної матері за участь у змові проти нього. Психологічний стан матері провокує інфаркт, а дядько Джуніор заарештований ФБР.

Сезон 2[ред. | ред. код]

На початку другого сезону, брат Джекі Річі Апріл виходить з в'язниці і стає неконтрольованим "безпредєльщиком", він також починає стосунки з сестрою Тоні Джаніс, яка прибула із Сієтлу. Друг Тоні, "Пуссі" повертається до Нью-Джерсі після дивного зникнення

Крістофер Мольтісанті заручився зі своєю давньою подругою Адріаною. Метью Бевілаква і Шон Гісмонте, двоє дрібних співробітників, які незадоволені своїм положенням та відсутністю успіху у команді Тоні Сопрано, намагаються вбити Кріса. Їхній план провалюється. Крістофер виживає після нападу (хоч він і тяжко поранений), та ще й вбиває Шона, а пізніше Тоні і Пуссі вбивають Метью.

Джуніор, чекаючи на суд, знаходиться під домашнім арештом. Річі, розчарований владою Тоні над ним, просить Джуніора вбити Тоні. Джуніор виказує інтерес, але потім інформує Тоні про наміри Річі, залишаючи Тоні іще з однією проблемою. Ситуація, несподівано, вирішується, коли Дженіс випадково вбиває Річі під час сварки. Тоні і його люди приховують всі сліди вбивства, і Дженіс повертається до Сієтлу.

Тоні, розуміючи, що Пуссі - інформатор ФБР, вбиває його на борту човна (за допомогою Сильвіо і Полі), а потім загортає його труп в ланцюги і викидає за борт.

Сезон 3[ред. | ред. код]

Аби прикрити сестру, Тоні поширює чутки, нібито Річі Апріл працював на «федералів» та втік за програмою захисту свідків. Відтак, посада капітана в команді Апріла стає вакантною. Водночас до Джерсі повертається член команди Апріла, амбітний Ральфі Сіфарето, який відпочивав у Маямі. Ралфі стає коханцем Розалі Апріл, вдови покійного мафіозі Джекі Апріла, колишнього капітана, який у першому сезоні помер від онкологічного захворювання.

Ральф неофіційно узурпує контроль над бандою і намагається стати капітаном. Проте як фактичний бос Тоні Сопрано підвищує Джіджі Честоне, який заслужив його довіру. Ральф змушений змиритися, проте одного разу під час гулянки в клубі вбиває свою вагітну коханку Трейсі — танцівницю Сіла. Тоні у відповідь порушує кодекс мафії та кілька разів б'є Ральфа перед усією родиною.

Усе змінює смерть Джіджі Честоне — помер на унітазі від інсульту. На прохання Джона Сакрімоні Тоні вимушено підвищує Ральфа до капо (після смерті Гігі Честоне)

Батько Боббі Баччальєрі, Боббі Баччальєрі старший повертається з відставки, щоб завдати удару молодому шибайголові на ім'я Мустанг Саллі - його хрещеник тільки за назвою, - який відправив брата Віто Спатафоре, Брайана, в кому. Він вбиває хлопця і його приятеля у власному будинку, та коли Баччела старший залишає місце вбивства, сам гине у автокатастрофі, спровокованій приступом астми.

Коли Сільвіо злягає з грипом, Тоні призначає Полі та Кріса зібрати платежі з російського гангстера на ім'я Валєра. Слово за слово і між Полі та Валєрою сталася бійка і ось, вже Кріс та Полі просять, щоб Піне Барренс позбавився тіла гангстера. Але коли повертаються за тілом, виявляється, що Валєра живий. Росіянин застає хлопців зненацька і втікає. Полі і Кріс переживають жахливу ніч, заблукавши у сніжних лісах.

Джекі Апріл Молодший починає зустрічатися з Медоу, а потім поступово починає вести безрозсудне життя з наркотиками і злочинами. Тоні спочатку спробував бути наставником для Джекі, але стає більш нетерплячим до його негідної поведінку, особливо коли відносини Джекі і Медоу починає ставати серйозним. Натхненний історією від Ральфа про те, як Тоні, батько Джекі та Сильвіо були прийняті в сім'ю. Джекі з друзями Діно та Крало намагаються пограбувати суботню гру в покер, щоб отримати визнання та також стати членами сім'ї. Але не так сталося, як бажалося і Тоні наказує Ральфу ухвалити рішення щодо покарання Джекі молодшого.

Лівія помирає від інсульту. Тоні починає роман із Глорією Трілло, іншою пацієнткою доктора Мелфі, стосунки їхні короткі і бурхливі. тим часом стався напад на доктора Мелфі. Лікарі виявили у Джуніора рак шлунку, після хіміотерапії, хвороба переходить в ремісію. Ентоні молодший, як і раніше, потрапляє у неприємності в школі, незважаючи на успіх у футбольній команді.

Показ в Україні[ред. | ред. код]

З 13 липня 2010 року телеканал «ICTV» розпочав показ серіалу (під назвою «Сопрано») адаптованого українською мовою студією «TV+». У 2011 році студія «TV+» отримала премію Телетріумф за найкращий україномовний переклад.

  • Перекладачі: Оксана Цеацура, Володимир Чайковський, Вадим Сімонов, Віталій Дмитрук, Віталій Маліцький, Євген Ліхой, Тетяна Чупіс, Вікторія Сулима, Марк Кодрик
  • Редактор: Сергій Харинович
  • Режисер озвучення: Роман Чупіс

Ролі озвучували[ред. | ред. код]

Актор Роль
Борис Георгієвський Тоні Сопрано, Пусі Тоні Сопрано, Пусі
Євген Пашин Герман Хеш Герман Хеш
Михайло Жонін Сільвіо Сільвіо
Андрій Федінчик Крістофер Мольтісанті Крістофер Мольтісанті
Дмитро Завадський Полі Полі
Андрій Твердак Арті Буко Арті Буко
Євген Малуха Дядько Джуніор Дядько Джуніор (1-2 сезони)
Юрій Дорошенко Дядько Джуніор Дядько Джуніор (3-4 сезони)
Юрій Кудрявець Боббі Бакала, агент Гарріс, Ральф Сіфаретто Боббі Бакала, агент Гарріс, Ральф Сіфаретто
Роман Чупіс Ентоні Сопрано молодший Ентоні Сопрано молодший
Ірина Мельник Лівія Сопрано, Джаніс Сопрано, Кармайн Буко Лівія Сопрано, Джаніс Сопрано, Кармайн Буко
Тетяна Шуран Дженніфер Мелфі Дженніфер Мелфі
Людмила Ардельян Кармела Сопрано Кармела Сопрано
Катерина Брайковська Адріана Адріана
Катерина Буцька Медоу Сопрано Медоу Сопрано
Ганна Левченко епізоди жіночих ролей епізоди жіночих ролей
Анатолій Барчук
† Микола Карцев
епізоди чоловічих ролей епізоди чоловічих ролей

Музика в серіалі[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Сопрано скопійовані з родини злочинців Декавальканте[en]. Донедавна вона діяла у штаті Нью-Джерсі. За словами автора детективів Тіма Адлера, один з членів сім'ї Декавальканте, Джої Тінніес, зізнався в суді, що використав приклади незаконного бізнесу із «Сопрано» та інших фільмів.
  • Тоні Сірік, який грає Полі Галтієрі, багаторазово притягувався до кримінальної відповідальності, був заарештований 28 разів і відсидів термін, але в середині 1970-х став актором і відтоді жодного разу не мав проблем із законом.
  • Роберт Айлер, який грає роль Ей Джея, сина Тоні Сопрано, в липні 2001 року був заарештований за збройне пограбування двох бразильських туристів і марихуану. Він визнав себе винним за звинуваченням у крадіжці і отримав три роки умовного покарання.
  • Вінсент Пасторе, який грає роль Сальваторе «Пуссі» Бонпенсьєро, у квітні 2005 року був звинувачений у нападі на коханку під час сварки у машині: він вдарив її головою об важіль перемикання передач, а тоді викинув з машини. Пасторе за це засуджено до громадських робіт.
  • Ліло Бранкато-молодший, який у серіалі був помічником Тоні Сопрано Метью Бевілакву в другому сезоні, у травні 2005 року заарештований за підозрою в наркотичному сп'янінні. Згодом у червні 2005 року заарештований вдруге, цього разу за героїн. Нарешті, в грудні 2005 року його заарештували за звинуваченням у вбивстві другого ступеня: Ліло був співучасником пограбування, під час якого загинув поліцейський.
  • Луї Гросса, який грав охоронця Перрі Аннуціату у шостому сезоні, заарештували в травні 2006 року і звинуватили в завданні шкоди. Сталося це тоді, коли він заліз до будинку однієї жінки і заявив, що збирається повернути собі свою власність.
  • Джон Вентімілья, який у серіалі є власником ресторану і найближчим другом Тоні Сопрано Арті Буккі, в травні 2006 року затриманий за керування автомобілем у нетверезому стані. Крім того, в нього знайшли сумку зі слідами кокаїну.
  • Спочатку Клан Сопрано починали створювати як серіал для FOX TV в середині 90-х років, а Ентоні ЛаПалья пропонували зіграти головну роль.
  • У восьмому епізоді першого сезону «The Legend of Tennesee Moltisante» Крістофер Молтісанті (якого грає Майкл Імперіолі) вистрілив клеркові в пекарні в ногу, тому що вважав, що той недостатньо шанобливо до нього ставиться. У «Славних хлопців» йому самому вистрілив у ногу персонаж, якого грає Джо Пеші. Що цікаво, сталося це з тієї ж причини.
  • Персонаж Крістофер Молтісанті, окрім іншого, у фільмі намагається писати кіносценарії. У справжньому житті Майкл Імперіолі є не тільки актором, а й сценаристом.
  • Спершу головного персонажа серіалу мали назвати Томмі.
  • Девід Чейз є прихильником музики Стіва Ван Зандта. Він дуже хотів, щоб Стів зіграв у серіалі і навіть пропонував йому пройти проби на роль Тоні Сопрано. Через те, що музикант ніколи не знімався до цього, Стів не хотів забирати роль у професійного актора, тому Девід написав роль Сілви Данте спеціально для нього.
  • Спочатку на роль Медоу розглядали Грейс Джонстон.
  • Девід Чейз спершу хотів, щоб на початкових титрах в кожному епізоді грала різна музика. Проте продюсери переконали його, що глядачі мають ідентифікувати серіал з однією початковою темою. Тому в кожному епізоді на початкових титрах грає одна і та ж мелодія «Woke Up This Morning».
  • Тоні Сірік погодився зіграти в серіалі тільки за умови, що його персонаж (Полі Голтьєрі) не буде стукачем.
  • Персонаж Сілви Данте (Стів Ван Зандта) заснований на однойменному герої розповіді Стіва.
  • Стів Ван Зандт і Девід Прувал проходили проби на роль Тоні Сопрано.
  • Майкл Рісполі проходив проби на роль Тоні. Девіду Чейзу так сподобалася його гра, що він переписав роль Джекі Епрільї старшого спеціально для нього.
  • Спочатку Лоррейн Бракко була запропонована роль Кармели Сопрано, проте вона відхилила пропозицію, тому що вирішила, що схожу героїню вона зіграла в «Славних хлопцях» (1990). Тому акторка вирішила виконати роль доктора Мелфі.
  • Одна з головних сюжетних ліній третього сезону мала крутитися довкола Тоні, який намагається зупинити Лівію від дачі свідчень проти нього. Однак смерть Ненсі Маршан змусила Девіда Чейза суттєво переписати увесь сюжет третього сезону.
  • Поштова адреса Сопрано - 633 Stag Trail Road, North Caldwell, New Jersey.
  • Стів Шірріпа, який зіграв Боббі "Бакала" Бакальєрі спочатку проходив проби на роль агента ФБР Скіпа Ліпарі.
  • Під час другого і третього сезонів Стів Шірріпа був змушений носити спеціальний костюм, який робив його повнішим.
  • За словами Девіда Чейза, стосунки між Тоні і його матір'ю Лівією засновані на взаєминах між Девідом і його матір'ю, яку також звали Лівією.
  • Спочатку Макс Каселла, який зіграв роль Бенні Фаціо, проходив проби на роль Метта Бевілаквії і Джекі Апріле-молодшого. Ці два персонажі проіснували лише один сезон, а Бенні залишався в серіалі до останнього епізоду.
  • У п'ятому сезоні йдеться про історію, в якій Фіч Ла Манна вбивав портового робітника за те, що той відмовився поступитися місцем в барі. Її зміст взято зі справжнього випадку з колишнім кримінальним босом Атлантик-Сіті Нікодемо «Маленьким Ніккі» Скарфо.
  • Коли Джо Пантоліано затвердили на роль, продюсери запевнили його, що персонаж буде тільки у двох сезонах.
  • У кожного персонажу в серіалі є телевізор «Philips».
  • Зйомки серіалу дуже часто відбувалися в справжніх ресторанах, піцеріях і магазинах.
  • За версією «TV Guide» (27 березня 2005), Ей Джей Сопрано зайняв десяте місце у списку «10 головних шмаркачів на телебаченні».
  • Спочатку Джозеф Р. Ганнасколі з'явився в ролі-камео у першому сезоні, зігравши Джино, клієнта булочної, коли Крістофер вистрілив у ногу продавця. Проте пізніше він також зіграв Віто Спатафоре.
  • Рей Ліотта був початковим вибором продюсера на роль Тоні Сопрано. Однак він відмовився від ролі, тому що не хотів зніматися в телевізійному серіалі.
  • Перше ім'я Полі - Пітер. Пол - середнє ім'я.
  • У Тоні, Ей Джея і Джуніора - середнє ім'я Джон.
  • Середнє ім'я Сілва - Манфред.
  • Девід Чейз розглядав кандидатуру Крістіана Молена на роль Крістофера Молтісанті.
  • Слово «f*ck» вимовляють 437 разів у епізодах першого сезону: Тоні (134 рази), Крістофер (61), Полі (25), Сіл (20), Кармела (5), решта (192).
  • Слово «f*ck» вимовляють 715 разів у другому сезоні: Тоні (264), Крістофер (68), Сіл (34), Полі (31), Кармела (9), решта (309).
  • Слово «f*ck» вимовляють 604 рази у третьому сезоні: Тоні (169), Полі (81), Крістофер (72), Сіл (19), Кармела (3), решта (260).
  • Слово «f*ck» вимовляють 425 разів у четвертому сезоні: Тоні (155), Крістофер (48), Полі (18), Сіл (12), Кармела (10), решта (271).
  • Слово «f*ck» вимовляється 600 разів у п'ятому сезоні: Тоні (195), Крістофер (94), Полі (20), Кармела (12), Сіл (8), решта (271).
  • Слово «f*ck» вимовляється 758 разів у шостому сезоні: Тоні (235), Крістофер (82), Полі (86), Сіл (19), Кармела (13), решта (323). Таким чином, слово «f*ck» вимовляють 3539 разів загалом протягом серіалу: Тоні (1152), Крістофер (425), Полі (226), Сіл (112), Кармела (52), решта (1537).
  • У початкових титрах перших трьох сезонів видно вежі-близнюки в дзеркалі заднього виду в машині Тоні. А вже починаючи з першого епізоду четвертого сезону їх замінили будівельним пейзажем.

Нагороди[ред. | ред. код]

Золотий глобус, 2000 рік
Переможець (4):
Найкраща чоловіча роль на ТБ (драма) (Джеймс Гандольфіні)
Найкраща жіноча роль на ТБ (драма) (Іді Фалко)
Найкраща актриса другого плану міні-серіалу або фільму на ТБ (Ненсі Маршанд)
Найкращий драматичний серіал
Номінації (1):
Найкраща жіноча роль на ТБ (драма) (Лоррейн Бракко)

Золотий глобус, 2001 рік
Номінації (4):
Найкраща чоловіча роль на ТБ (драма) (Джеймс Гандольфіні)
Найкраща жіноча роль на ТБ (драма) (Іді Фалко)
Найкраща жіноча роль на ТБ (драма) (Лоррейн Бракко)
Найкращий драматичний серіал

Золотий глобус, 2002 рік
Номінації (4):
Найкраща чоловіча роль на ТБ (драма) (Джеймс Гандольфіні)
Найкраща жіноча роль на ТБ (драма) (Іді Фалко)
Найкраща жіноча роль на ТБ (драма) (Лоррейн Бракко)
Найкращий драматичний серіал

Золотий глобус, 2003 рік
Переможець (1):
Найкраща жіноча роль на ТБ (драма) (Іді Фалко)
Номінації (3):
Найкраща чоловіча роль на ТБ (драма) (Джеймс Гандольфіні)
Найкращий актор другого плану міні-серіалу або фільму на ТБ (Майкл Імперіолі)
Найкращий драматичний серіал

Золотий глобус, 2005 рік
Номінації (4):
Найкраща жіноча роль на ТБ (драма) (Іді Фалко)
Найкращий актор другого плану міні-серіалу або фільму на ТБ (Майкл Імперіолі)
Найкраща актриса другого плану міні-серіалу або фільму на ТБ (Дреа де Маттео)
Найкращий драматичний серіал

Золотий глобус, 2007 рік
Номінації (1):
Найкраща жіноча роль на ТБ (драма) (Іді Фалко)

Золотий глобус, 2008 рік
Номінації (1):
Найкраща жіноча роль на ТБ (драма) (Іді Фалко)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jr, Mike Fleming; Jr, Mike Fleming (8 березня 2018). David Chase Revives ‘The Sopranos’ With New Line Prequel Movie ‘The Many Saints Of Newark’. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 8 Березня 2018. Процитовано 18 січня 2019. 
  2. Творець "Клану Сопрано" почав роботу над приквелом серіалу. gordonua.com. Архів оригіналу за 20 Січня 2019. Процитовано 18 січня 2019. 

Посилання[ред. | ред. код]