Клапків Михайло Семенович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Клапків Михайло Семенович
Народився 7 березня 1949(1949-03-07)
с. Великі Чорнокінці, Чортківського району Тернопільської області, Україна
Помер 12 грудня 2002(2002-12-12) (53 роки)
м. Тернопіль
Країна Україна Україна
Діяльність економіст
Галузь Фінанси та Страхування
Заклад Західноукраїнський національний університет
Посада Завідувач кафедри страхування
Науковий ступінь Doctor of Economics

Клапків Михайло Семенович (нар. 3 липня 1949, Великі Чорнокінці — пом. 12 грудня 2002, Тернопіль) — український вчений-економіст.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в с. Великі Чорнокінці Чортківського району Тернопільської області.

У 1972 р. з відзнакою закінчив Тернопільський фінансово-економічний інститут. Професійну діяльність у галузі страхової науки розпочав у 1975 р, обравши темою кандидатської дисертації дослідження фінансових проблем соціального страхування, котру успішно захистив у 1979 році. З цього час він пов'язав своє життя з Тернопільським національним економічним університетом, де пропрацював понад 30 років. Викладацьку діяльність почав у 1980 році з читання лекцій з дисциплін страхового циклу студентам спеціалізації «Страхування». З 1982 року — доцент кафедри фінансів, а з квітня 1984 року був призначений заступником декана фінансово-економічного факультету. Згодом виступив з ініціативою відкриття окремої випускової кафедри страхування, яка розпочала діяльність із вересня 1985 р. як перша кафедра страхування у колишньому СРСР.

Підготував докторську дисертацію на тему «Страхування фінансових ризиків у підприємницькій діяльності».

В час, коли про інтеграцію вітчизняної науки та освіти в європейську ніхто не мав і гадки, а про Болонську декларацію й не мріяли, свій досвід і знання Михайло Семенович передавав і іноземним студентам. В 1987 році на запрошення Польського уряду працював у Польщі, де в Інституті страхування і превенції Вищої інженерної школи в Радомі протягом 5 років виконував навчальну і науково-дослідну роботу. На сьогодні, це Katedra Finansów i Ubezpieczeń Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu[1].

Після повернення у 1991 р. із зарубіжного відрядження очолив кафедру страхування в Тернопільському інституті народного господарства (нині — ТНЕУ).

Як справжній науковець, Михайло Семенович використовував різні форми підвищення свого професійного рівня. Протягом кількох років працював за сумісництвом керівником страхового акціонерного товариства «Карпатія». Незважаючи на академічну критичність, завжди дотримувався істини: страховий бізнес своєї країни характеризував у не дуже похмурих відтінках; у нього була відсутня зайва тенденційність в оцінці періоду розбудови страхового ринку незалежної України; його погляди на майбутнє страхової сфери були завжди оптимістичними.

У 1992 р. підвищував кваліфікацію за програмою страхового менеджменту, яку реалізував у Польщі лондонський Центр страхування та інвестицій спільно з варшавським Інститутом страхової та банківської справи. Був учасником багатьох вітчизняних та міжнародних наукових конференцій з проблем страхування. У 1996 р. стажувався у страхових установах Нідерландів та Великої Британії. Неодноразово проводив навчальні семінари на тему страхування підприємницьких та фінансових ризиків, організаторами яких виступили Український центр навчання страховій справі при фінансово-банківській школі КНЕУ й Центр підготовки і перепідготовки кадрів та інформаційно-аналітичного забезпечення страхової діяльності(НСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ ТА БІЗНЕСУ [Архівовано 10 Жовтня 2019 у Wayback Machine.]) . Співавтор нормативної програми дисципліни «Страхування» фундаментального циклу освітньо-професійної підготовки бакалаврів з економіки та підприємництва. Був членом редакційних рад фахових українських журналів «Финансовые услуги» та «Вісник страхового ринку України».

Наукова спадщина[ред. | ред. код]

Наукова спадщина вченого доволі різноманітна. Його фундаментальні праці — монографії Кредитно-страховий альянс (1995 р.), Страхування фінансових ризиків (2002 р.), Витоки національного страхового ринку України (2003 р.) користуються неабиякою популярністю серед студентства, професорсько-викладацького складу, фахівців-практиків, адже розкривають глибинну сутність страхових процесів. Стиль викладу результатів наукових досліджень вченого переконує у завершеності думок, в яких простежується не тільки глибоке мислення, але й відчуття кожної думки своїм єством.

Література[ред. | ред. код]

  • Михайло Клапків // Вчені Тернопільської академії народного господарства: Довідк. вид. — Тернопіль: Екон. думка, 2003;
  • Клапків Михайло Семенович // Тернопільський енциклопедичний словник. — Тернопіль: ВАТ ТВПК «Збруч», 2005. — Т. 2.
  • Тернопільський національний економічний університет. Історія. Звершення. Особистості. — Київ: Світ успіху, 2006. -С. 224.
  • Клапків Михайло Семенович — корифей вітчизняної страхової науки / В. Тринчук // Страхова справа № 4(28). — 2007
  • Клапків М. С. Кредитно-страховий альянс. — 1995. ISBN 5-7707-7661-7 (У книзі розглядається ш лях спільного розвитку кредитноїі страхової сфер діяльності від найдавніших часів до сучасності. На прикладі організації страхуванн я кредитів у книзі характеризуються умови і форми створення ефективного страхового захисту для кредитних операцій.)
  • Клапкив Михаил Семенович // «Личности». Страховая Компания. (рос.)
  • https://scholar.google.com.ua/citations?user=dfc-VOwAAAAJ&hl=uk [Архівовано 24 Травня 2018 у Wayback Machine.]
  • Клапків, М. (2002)Страхування фінансових ризиків. Економічна думка : Карт-бланш. 571 с. - ISBN 966-7952-13-4