Добра стаття

Claymore (манґа)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Клеймор (манґа))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Claymore
クレイモア
Клеймор
Жанртемне фентезі[1]
пригоди[2]
меч і чари[3]
Аудиторіясейнен
Манґа
АвторЯґі Норіхіро
ВидавецьЯпонія Shueisha
Інші видавціСША Канада VIZ Media
Австралія Нова Зеландія Madman Entertainment
Італія Star Comics
Франція Іспанія Glenat
Індонезія Elex Media Komputindo
Німеччина Tokyopop
Росія Комикс-Арт
ІмпринтJump Comics
ЖурналЯпонія Monthly Shonen Jump (6 червня 2001 – 6 червня 2007), Weekly Shonen Jump (2 липня – 6 жовтня 2007), Jump Square (2 листопада 2007 – 4 жовтня 2014)
Період випуску6 червня 2001 — 4 жовтня 2014
Кількість томів27 (155 глав) (Список томів)
Телевізійний аніме-серіал
РежисерТанака Хіроюкі
СтудіяMadhouse
МережаЯпонія Nippon Television
Інші мережіСША Funimation Channel
Період показу3 квітня 2007 — 25 вересня 2007
Кількість серій26 (Список серій)
Гра
Claymore: Gingan no Majo
РозробникDigital Works Entertainment
ЖанрБойовик
Дата виходу28 травня 2009
ПлатформаNintendo DS

Claymore (яп. クレイモア Куреімоа, укр. Клеймор) — популярна манґа в жанрі темного фентезі, написана та ілюстрована японським манґакою Яґою Норіхірою, яка розповідає про боротьбу напівлюдини-напівмонстра Клер з ворогами та власною темною суттю.

Вперше з'явилася в шьонен журналі Monthly Shonen Jump у номері за травень 2001 року[4]. Після того, як в червні 2007 року журнал Monthly Shonen Jump був закритий, видавництво Shueisha перенесло видання цієї манґи в Weekly Shonen Jump[5]. У листопаді 2007 року, після відкриття видавництвом Shueisha нового журналу Jump Square, публікація Клеймор була перенесена туди.

Студією Madhouse перші 11 томів оригінальної манґи були екранізовані в 26-серійний аніме-серіал. Прем'єра аніме відбулась 3 квітня 2007 року на японському телеканалі NTV. Серіал демонструвався в нічному ефірі щовівторка. Остання серія вийшла 25 вересня 2007 року на тому ж телеканалі.

25 липня 2007 року за мотивами аніме вийшов саундтрек альбом, а 27 вересня 2007 року музичний альбом присвячений окремим героїням серіалу.

Як аніме, так і манґа рясніють сценами насильства та жорстокості. Серіал часто порівнюють з аніме та манґою «Берсерк»[6][7][8].

Світ[ред. | ред. код]

Дія серіалу та манґи відбувається у світі альтернативного Середньовіччя. У цьому світі люди співіснують з перевертнями — йома (яп. 妖魔), що харчуються людським м'ясом. Приймаючи зовнішність своїх жертв, йома можуть ховатися серед людей. Крім того, з'ївши мозок людини, чудовисько може оволодіти її спогадами.

З метою боротьби з йома безіменна таємна організація створила орден могутніх воїнів, які отримали прізвисько «клеймор» через свої величезні дворучні мечі — клеймори.

Місто, чиє населення страждає від набігів йома, може направити запит в організацію з проханням вбити монстрів, які орудують на його території. Прийнявши запит, організація посилає туди клеймору та, у разі успішного вбивства йома, представник організації забирає у городян плату.

Клеймори[ред. | ред. код]

Символи клейморів

Процес створення клейморів має своєю складовою введення в людський організм крові та плоті йома. У результаті на світ з'являються напівлюди-напівмонстри, сильніші та розумніші від чистокровних йома. Ці напів-кровки здатні відчувати йома, що прийняв людський вигляд.

На момент подій аніме та манґи клейморами можуть стати тільки дівчата. У минулому для створення воїнів клеймор також використовували хлопчиків але виявилося, що психіка чоловіка не може довго стримувати сутність йома і практично всі чоловіки-клеймори рано чи пізно перетворюються на монстрів.

Кожна клеймора набуває здатності використовувати йокі (яп. 妖気) — силу, що використовується йома для перетворень та інших надприродних дій. Використовуючи силу йома, клеймор поступово втрачає свою людську природу та може перетворитися на чудовисько страшніше за будь-якого звичайного йома. Цей процес називається Пробудженням (яп. 覚醒). Як правило, воїни-клеймори віддають перевагу смерті над Пробудженням; для цього вони посилають одній зі своїх соратниць так звану «Чорну Карту»  — прохання про вбивство. Якщо ж клеймор прокидається, вона втрачає останні залишки людяності та перетворюється на кровожерливого хижака.

Уніформа клеймор[ред. | ред. код]

Воїни-клеймор носять уніформи, що складаються з двох предметів блідо-сірого стягуючого одягу (сорочка з довгими рукавами та штани). Клеймор, які здатні змінювати своє тіло, замінюють частини або всю уніформу чорним еластичним матеріалом, який повторює зміни форми тіла. Поверх цього вони носять деякі обладунки: металеві черевики до литок (із невисокими підборами), великі наручі, наплічники та ламінарну (пластинчасту) панцирну спідницю з щитками на стегнах. Також вони носять короткий плащ.

Символи клеймор[ред. | ред. код]

Кожен воїн-клеймор має свій індивідуальний та унікальний символ, який наноситься на меч клеймор, а також на шматок тканини на шиї. За допомогою цього символу клеймор розпізнають одна одну, а також упізнають тіла мертвих клейморів, які не можливо розпізнати іншим шляхом.

Сюжет[ред. | ред. код]

Сюжет починається з моменту, коли одна з клейморів на ім'я Клер приходить в невелике містечко із завданням ліквідовувати йома. Коли Клер приступає до пошуків, з нею знайомиться Ракі — хлопчик, батьків якого вбив йома. Після бесіди, під час якої Ракі висловлює Клер свою дружелюбність, клеймор, відчуваючи від нього запах йома, вирішує простежити за ним. Так вона знаходить та вбиває перевертня, який ховався під зовнішністю брата Ракі. Незабаром після цього Ракі виганяють з селища — доля усіх дітей, чиїх родичів зжерли йома. Він вирішує слідувати за Клер, в якій бачить не монстра, як решта людей, а воїна, що помстилася за смерть його близьких, і просто прекрасну дівчину. Так починаються мандри клеймори та людини.

Персонажі[ред. | ред. код]

Клер
Тереза
Лакі

Клер (яп. クレア) — головна героїня аніме та манґи. Клеймора, що б'ється з йома та з власним бажанням «пробудження».

Коли вона була ще маленькою дівчинкою, йома вбив та з'їв всю її сім'ю, перетворившись на її брата. Після того, як прислана Організацією клеймора вбила монстра, занімілу від цих події дівчинку вигнали з міста. За межами міста Клер потрапила до рук іншого йома, який використовував її як частину свого маскараду та як свою іграшку — катував її. Клеймора, яку звали Тереза вбила йома, що мучив Клер, і та вирушила за Терезою[9]. Спочатку Тереза презирливо ставилася до дівчинки, але поступово стала відчувати до неї симпатію та дозволила стати її супутницею. Рятуючи Клер від бандитів, Тереза порушила правило організації — заборону для клейморів вбивати людей, і Організація винесла їй смертний вирок. Під час бою з Терезою, одна з найталановитіших та найперспективніших молодих клейморів Прісцилла «прокинулася», перетворившись на монстра. Клер поклялась помститися Прісциллі і тому сама стала клейморою.

Клер має номер 47, що є найнижчим номером у табелі рангів, тобто вона є найслабшою зі всіх клейморів. З часом, розвиваючи свої та отримані від Терези здібності, та пробудивши свою суть йома, Клер вдається стати на один рівень з найсильнішими клейморами[10].

Сейю: Кувашіма Хоко

Тереза (яп. テレサ) — найсильніша клеймора свого часу[11], № 1 у табелі рангів клейморів. Також відома під прізвиськом «Тереза Слабка Посмішка» (яп. 微笑のテレサ) через свою звичку посміхатись, вбиваючи ворогів. Відрізнялася холодністю та жорстокістю, навіть в Організації клеймор мала репутацію «найстрашнішого зі всіх існуючих монстрів». Стала № 1 після того як з легкістю розправилася з клейморою Розмарі, яка була № 1 до неї.

Врятувала Клер від йома та поступово прив'язалася до неї. Рятуючи Клер від бандитів, Тереза порушила заборону для клейморів вбивати людей і за це була вбита клейморою Прісциллою.

Після смерті, частину її плоті та крові, у надії зберегти її унікальні здібності, було введено до тіла Клер. Цим вона відрізняється від інших клейморів яким вводять кров та плоть йома.

Сейю: Ромі Лакі

Лакі (яп. ラキ) — молодий хлопець, який залишився без сім'ї внаслідок нападу йома на його село.

Коли Клер перемогла йома хлопчика вигнали з селища та залишили напризволяще. Клер пригадала як її саму колись вигнали зі свого селища і тому дозволила Лакі залишитися її супутником на правах похідного кухаря, сподіваючись залишити його в найближчому місті, але потім прив'язалася до нього.

Під час битви Клер з клейморою № 4 Офелією[12], Лакі загубився. Намагаючись відшукати Клер, він зустрічає колишніх клейморів, а зараз пробуджених Іслі та Прісциллу, та вирішує подорожувати з ними.

Спочатку Лакі не має ніяких особливих здібностей, але, завдяки навчанню у Іслі, стає надприродно майстреним мечником. Так наприклад, він може, залишаючись людиною, битися на одному рівні з йома.

Продовжує пошуки Клер, попри те, що навіть не знає чи жива вона.

Сейю: Мотокі Такаґі

Манґа[ред. | ред. код]

Обкладинка першого тому манґи

Манґа Клеймор вперше з'явилася в шьонен журналі Monthly Shonen Jump у травневому номері 2001 року[4]. Після того, як в червні 2007 року журнал Monthly Shonen Jump був закритий, видавництво Shueisha перенесло видання цієї манґи в Weekly Shonen Jump[5]. У листопаді 2007 року, після відкриття видавництвом Shueisha нового журналу Jump Square, публікація Клеймор була перенесена туди[13]. Всього історія складається із 155 розділів.

Видавництвом Shueisha окремі епізоди публікуються у форматі танкобону. Перший танкобон вийшов 5 січня 2002 року. 4 грудня 2014 року вийшов останній 27 танкобон[14]. Усі томи містять по шість розділів манґи, крім першого, куди входять тільки чотири розділи та другого — п'ять розділів[15].

18 липня 2006 року на фестивалі San Diego Comic-Con International компанія Viz Media заявила, що отримала права на публікацію манґи Claymore на території Північної Америки[16]. Перший розділ англійською вийшов 11 квітня 2006 року в журналі United States Shonen Jump видавництва Viz Media[4]. Також видавництво Viz Media під лейбом Shonen Jump переклало манґу повністю і випускає її у форматі танкобону[17].

Манґа також публікується англійською мовою в Австралії та Новій Зеландії видавництвом Madman Entertainment[18] вийшло 26 томів[19]. В Іспанії та Франції манґа опубліковано видавництвом Glenat[20] повністю[21]. У Мексиці — видавництвом Grupo Editorial Vid[22]. Вийшло 8 томів[23]. В Італії — видавництвом Star Comics[4]. У Німеччині — видавництвом Tokyopop Germany опубліковано повністю[24]. У Росії  — видавництвом Comix-ART[4]. Китайською мовою публікується в Тайвані видавництвом Ever Glory Publishing Co., Ltd.[4]. На липень 2014 року було випущено 25 томів.

Клеймор має популярність у Японії. Серія увійшла в список найпопулярніших манґ в Японії за квітень[25] та травень 2008 року[26].

Аніме[ред. | ред. код]

Обкладинка DVD-диску

Перший анонс аніме-адаптації манґи Клеймор з'явився в журналі Monthly Shonen Jump у номері за жовтень 2006 року[27].

26-серійний серіал був створений анімаційною студією Madhouse та включав у себе події з перших 11 томів оригінальної манґи[28][29]. Прем'єра аніме відбулась 3 квітня 2007 року на японському телеканалі NTV[30]. Серіал демонструвався в нічному ефірі щовівторка. Остання серія вийшла 25 вересня 2007 року на тому ж телеканалі.

Перший DVD-диск, випущений компанією Avex Trax, вийшов в Японії 25 липня 2007 року[31]. На сьогодні випущено вже 9 DVD-дисків. У кожний диск входить по три серії аніме. Також компанією Avex Trax обмеженим накладом було випущено п'ять DVD-боксів. Кожний з боксів включає в себе по два DVD-диска з аніме, окрім першого боксу, куди входить тільки один DVD[31]

15 лютого 2008 року компанія Funimation Entertainment заявила, що отримала ліцензію на випуск Клеймор у Північній Америці[32] та випустила перший DVD у кінці 2008 року[33][34].

Список серій аніме[ред. | ред. код]

Музика[ред. | ред. код]

Квітка засудження Винні небеса
断罪の花 ~Guilty Sky~
Сингл
Виконавець Косака Рію
Дата випуску 30 травня 2007
Жанр поп-музика
Тривалість 0:22:13
Мова японська[36][37]
Лейбл Avex
Причина існувати
レゾンデートル
Сингл
Виконавець Nightmare
Дата випуску 6 червня 2007
Жанр поп-музика
Тривалість 0:12:13
Мова японська[36][37]
Лейбл VAP Inc.

Відкриваюча пісня аніме — композиція «Причина існувати» (яп. レゾンデートル) японського рок-гурту Nightmare. Закриваюча композиція — «Квітка засудження Винні небеса» (яп. 断罪の花 ~Guilty Sky~) японської поп-співачки Косаки Рії.

Обидва треки вийшли окремими синглами. Першим, 30 травня 2007 року, вийшов сингл «Квітка засудження Винні небеса»[38]. Другий сингл вийшов 6 червня 2007 року[39].

Сингли[ред. | ред. код]

Квітка засудження Винні небеса (яп. 断罪の花 ~Guilty Sky~) — перший сингл з аніме Клеймор. Автор тексту та вокал — Косака Рію. Сингл вийшов у двох версіях: простій та розширеній (куди додатково до CD-диску з музичними треками увійшов DVD-диск з відеокліпом[40])

Список композицій: CD — диск

#НазваТривалість
1.«Danzai no Hana ~Guilty Sky~»4:21
2.«Ignore»4:37
3.«DANZAI NO HANA ~Guilty Sky~»4:20
4.«Danzai no Hana ~Guilty Sky~(інструментальна версія)»4:21
5.«Ignore(інструментальна версія)»4:34

DVD — диск

#НазваТривалість
1.«Danzai no Hana ~Guilty Sky~(музичний кліп)»4:21
2.«Danzai no Hana ~Guilty Sky~»4:21

Причина існувати (яп. レゾンデートル) — другий сингл до аніме Клеймор. Виконується японським рок-гуртом Nightmare.

Список композицій:

#НазваТривалість
1.«Raison d'Etre»3:51
2.«Jojou Teki ni Sugita Jikan to Fukakutei na Mirai he no Requiem»4:45
3.«Criminal baby»3:37

Альбоми[ред. | ред. код]

25 липня 2007 року да двох CD-дисках вийшов саундтрек альбом з аніме Клеймор. В альбом входять інструментальні композиції написані японським композитором Такумі Масанорі, а також ТВ-версії відкриваючої та закриваючої композицій серіалу[41].

27 вересня 2007 року вийшов музичний альбом присвячений окремим героїням серіалу Claymore Intimate Persona: Character Song Shuu (яп. CLAYMORE INTIMATE PERSONA~キャラクターソング集~)[42].

Claymore Intimate Persona: Character Song Shuu
Студійний альбом
Дата випуску 27 вересня 2007
Жанр саундтрек
Тривалість 0:45:06
Мова японська[36][37]
Лейбл Avex
Claymore TV Animation O.S.T
Студійний альбом
Виконавець Такумі Масанорі
Дата випуску 25 липня 2007
Жанр саундтрек
Тривалість 0:58:17
Мова японська[36][37]
Лейбл Avex

Claymore Intimate Persona: Character Song Shuu (яп. レゾンデートル Intimate Persona ~キャラクターソング集~) — музичний альбом за мотивами аніме Клеймор.

Список композицій:

#НазваТривалість
1.«Memory (яп. 記憶, Клер)»4:50
2.«Transfiguration (яп. 変貌, Прісцилла)»4:43
3.«Rebellion (яп. 反逆, Галатея)GALAXY»5:05
4.«Awakening (яп. 覚醒, Ден'ов)»4:09
5.«Hatred (яп. 憎悪, Офелія)»3:48
6.«Hurricane (яп. 疾風, Ірен)»3:42
7.«Eternity (яп. 永遠, Софія)»5:17
8.«Reincarnation (яп. 転生, Тереза)»4:35
9.«Lamentation (яп. 慟哭, Хелєн)»4:49
10.«Phantom (яп. 幻影, Мірія)»4:19

Claymore TV Animation O.S.T — саундтрек-альбом до аніме Клеймор.

Список композицій:

Перший диск:

#НазваТривалість
1.«Gingan no Majo»2:43
2.«Ookina Ken»1:44
3.«Youma no Okite»2:21
4.«Sabaku to Kaze»1:45
5.«Kirisaku Mono Tachi»2:20
6.«Osoroshiki Fujin»1:11
7.«Bishou no Teresa»1:52
8.«Kanashiki Shukumei»1:10
9.«Kakusei no Kodou»1:25
10.«Seikan naru Tatakai»2:07
11.«Shinpi to Shin'en»1:40
12.«Yobikakeru Kioku»2:39
13.«Kita no Chi to Hakugin no Ou»1:29
14.«Hateshinaki Tabiji»1:21
15.«Kyoujin na Chikara»1:20
16.«Kouya no Rakujitsu»1:36
17.«Kokoro no Kizuato»2:17

Другий диск:

#НазваТривалість
1.«Shoukei»1:47
2.«Machinami»1:35
3.«Den'en to Ogawa»1:48
4.«Utsushiki Kariudo Tachi»1:37
5.«Ayashiki Mono no Shukumei»1:47
6.«Kyousenshi»1:56
7.«Kakusei he no Midare»1:06
8.«Souzetsu na Shitou»1:44
9.«Erabareshi Mono»1:49
10.«Haruka na Michinori»1:05
11.«Itoshisa to Nukumori»1:35
12.«Chiheisen no Kanata»2:00
13.«Ishidzukuri no Ienami»1:42
14.«Hito wo Omou Koto»1:55
15.«Fukaki Mori no Naka»1:56
16.«Raison D'etre TV»1:03
17.«Danzai no Hana ~Guilty Sky~ TV»1:10

Відеогра[ред. | ред. код]

За мотивами серії для платформи Nintendo DS була створена відеогра Claymore: Gingan no Majo. Видавець — Digital Works Entertainment[43]. Прем'єра гри відбулась 28 травня 2009 року[43][44].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Viz Media Delivers New Complete Manga Series Box Set Editions for Claymore and Rosario+Vampire. Viz Media via Anime News Network. 2 жовтня 2015. Процитовано 19 червня 2023. 
  2. The Official Website for Claymore. Viz Media. Процитовано 19 червня 2023. 
  3. Bustard, Jason. Claymore. THEM Anime Reviews. Процитовано 19 червня 2023. «while the story is an interesting twist on the gothic sword and sorcery motif, it's not exactly breaking new ground.» 
  4. а б в г д е Claymore (manga) - Anime News Network. Anime News Network. Архів оригіналу за 10 жовтня 2007. Процитовано 10 жовтня 2007. 
  5. а б 月刊少年ジャンプ休刊のお知らせ. Shueisha. 30 червня 2007. Архів оригіналу за 21 червня 2013. Процитовано 10 жовтня 2007. 
  6. Рецензія на аніме Claymore на сайті www.nipponmedia.net. Архів оригіналу за 6 грудня 2008. Процитовано 2 листопада 2008. 
  7. Рецензія на аніме Claymore на сайті www.dvdtalk.com. Архів оригіналу за 21 червня 2013. Процитовано 2 листопада 2008. 
  8. Рецензія на манґу Claymore на сайті www.anime-sub.com. Архів оригіналу за 21 червня 2013. Процитовано 2 листопада 2008. 
  9. Манґа Claymore; Епізод 13, стор. 10.
  10. Манґа Claymore томи почитаючі з 13-14.
  11. Манґа Claymore; Епізод 12, стор. 12.
  12. Манґа Claymore; Том 7.
  13. Shueisha to Launch New Monthly Magazine - Anime News Network. Anime News Network. Архів оригіналу за 9 жовтня 2007. Процитовано 10 жовтня 2007. 
  14. CLAYMORE 27 (яп.). Shueisha. Архів оригіналу за 21-01-2016. Процитовано 9 липня 2015. 
  15. CLAYMORE -月ジャンネット-. Shueisha. Архів оригіналу за 21 червня 2013. Процитовано 9 жовтня 2007. 
  16. New Viz Manga - Anime News Network. Anime News Network. 2005-07-18. Архів оригіналу за 3 серпня 2014. Процитовано 10 жовтня 2007. 
  17. Claymore. Viz Media. Архів оригіналу за 22 березня 2015. Процитовано 9 липня 2015. 
  18. Манґа Claymore на сайті Madman Entertainment. Madman Entertainment. Архів оригіналу за 21 червня 2013. Процитовано 24 жовтня 2008. 
  19. Claymore (Manga) Vol. 26 (англ.). Madman Entertainment. Архів оригіналу за 10 липня 2015. Процитовано 9 липня 2015. 
  20. Манґа Claymore на сайті Glenat. Glenat. Архів оригіналу за 21 червня 2013. Процитовано 24 жовтня 2008. 
  21. Claymore - Tome 27 (фр.). Glenat. Архів оригіналу за 8 липня 2015. Процитовано 9 липня 2015. 
  22. Манґа Claymore на сайті Grupo Editorial Vid. Grupo Editorial Vid. Архів оригіналу за 11 жовтня 2008. Процитовано 24 жовтня 2008. 
  23. 8-тий том Claymore на сайті Grupo Editorial Vid. Grupo Editorial Vid. Архів оригіналу за 14 вересня 2008. Процитовано 24 жовтня 2008. 
  24. Манґа Claymore на сайті Tokyopop Germany (нім.). Tokyopop Germany. Архів оригіналу за 15 липня 2015. Процитовано 9 липня 2015. 
  25. Japanese Comic Ranking, April 29–May 5. Anime News Network. Архів оригіналу за 4 листопада 2008. Процитовано 29 жовтня 2008. 
  26. Japanese Comic Ranking, May 6–12. Anime News Network. Архів оригіналу за 4 листопада 2008. Процитовано 29 жовтня 2008. 
  27. Claymore Anime - Anime News Network. Anime News Network. 2006-11-01. Архів оригіналу за 9 жовтня 2007. Процитовано 10 жовтня 2007. 
  28. Nippon Television Licensing Catalogue for Animation. Nippon Television Network. Архів оригіналу за 6 листопада 2006. Процитовано 2 жовтня 2007. 
  29. Claymore (TV). Anime News Network. Архів оригіналу за 27 грудня 2007. Процитовано 29 грудня 2007. 
  30. а б в г д е ж и к л м н п р с т у ф х ц ш щ ю я аа аб ав Claymore (TV) - Episode List. Anime News Network. Архів оригіналу за 9 жовтня 2007. Процитовано 8 жовтня 2007. 
  31. а б DVD-диски Claymore на сайті Avex Trax. Avex Trax. Архів оригіналу за 21 червня 2013. Процитовано 24 жовтня 2008. 
  32. Funimation Licenses Claymore Anime Series. Anime News Network. 15 лютого 2008. Архів оригіналу за 18 лютого 2008. Процитовано 15 лютого 2008. 
  33. FUNimation Entertainment Acquires Claymore from NTV (Пресреліз). AnimeOnDVD.com. 18 лютого 2008. Архів оригіналу за 17 лютого 2020. Процитовано 18 лютого 2008. 
  34. http://www.rightstuf.com/1-800-338-6827/catalogmgr/eyXCUciFxgvlAu1gqe/browse/item/80860/4/0/0[недоступне посилання з травня 2019] rightstuf
  35. Серії з 5 по 8 включно — це передісторія, що розповідає про події, які сталися задовго до зустрічі Клер та Ракі.
  36. а б в г AniList — 2013.
  37. а б в г MangaDex — 2018.
  38. Amazon.co.jp: 断罪の花~Guilty Sky~(DVD付) (яп.). Amazon.com. Архів оригіналу за 21 червня 2013. Процитовано 29 грудня 2007. 
  39. Amazon.co.jp: レゾンデートル (яп.). Amazon.com. Архів оригіналу за 21 червня 2013. Процитовано 29 грудня 2007. 
  40. Розділ Дискографія на офіційному сайті групи BeForU. Архів оригіналу за 2 липня 2008. Процитовано 25 жовтня 2008. 
  41. Claymore CD (Japanese). NTV. Архів оригіналу за 4 червня 2012. Процитовано 21 вересня 2008. 
  42. Claymore CD/Character (яп.). NTV. Архів оригіналу за 21 червня 2013. Процитовано 21 вересня 2008. 
  43. а б Claymore Gingan no Majo. VGchartz. Архів оригіналу за 21 червня 2013. Процитовано 19 травня 2009. 
  44. Claymore Gingan no Majo. National Console Support, Inc. Архів оригіналу за 21 червня 2013. Процитовано 19 травня 2009. 

Посилання[ред. | ред. код]