Книга воріт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Книга воріт
Зображення
Головний предмет твору єгипетська міфологія
Мова твору або назви єгипетська мова
Історичний період Нове царство
CMNS: Книга воріт у Вікісховищі
Ра, який мандрує по підземному світу у своїй барці. Фреска з гробниці Рамсеса I (KV16)
Чотири раси світу (справа наліво): єгиптянин, азієць, нубієць і лівієць. Зображення створено за фресці з гробниці Сеті I

Книга воріт — давньоєгипетські заупокійні тексти, з'явилися в епоху Нового царства.[1] У книзі розповідається про перехід душі недавно померлої людини в наступний світ, аналогічно подорожі сонця, яке вирушає в загробний світ в нічні години. Душі потрібно пройти через ряд «воріт» на різних етапах свого шляху. Кожні врата охороняють різні богині, тому від померлого потрібне знання особливостей кожної з них. У тексті передбачається, що деякі душі пройдуть неушкодженими, в той час як інші будуть страждати й мучитися у вогняному озері[en].

Категорії[ред. | ред. код]

Найбільш відома на сьогодні частина Книги воріт згадує про різні раси людей, відомих стародавнім єгиптянам. Ці раси умовно поділені на чотири категорії: «єгиптяни», «азіати», «лівійці» і «нубійці». Вони зображені так, як входять один за одним у загробний світ.

Текст і зображення пов'язані з Книгою воріт і зустрічаються в багатьох гробницях Нового царства. Книга воріт присутня у всіх царських гробницях від Хоремхеба до Рамсеса VII. Вона також присутня в гробниці художника і ремісника Сеннеджема, який працював у селі Дейр-ель-Медіна і будував гробниці фараонам Нового царства.

Богині, описані в Книзі воріт, мали різні титули й носили одяг, пофарбований у різні кольори, в усьому іншому вони були схожі, наприклад, над головою у кожної з них була п'ятипроменева зірка. Опис більшості богинь можна зустріти тільки в Книзі воріт і ніде більше. З цієї причини було висловлено припущення, що Книга воріт є свого роду способом визначення години ночі. Кожна з богинь являла собою зірку, яка з'являлася на небосхилі в конкретну годину в нічний час.

Титули богинь[ред. | ред. код]

Година Титул Тлумачення титулу
1 Та, що розколює голови ворогів Ра
2 Мудра захисниця пана
3 Та, хто розрізає наскрізь Ба
4 Та, у якої велика сила
5 Та, хто на своєму човні
6 Успішна провідниця
7 Та, хто відганяє змій
8 Пані ночі
9 Та, якою захоплюються
10 Та, хто обезглавлює заколотників
11 Зірка, яка відганяє заколотників
12 Свідок пишноти Ра Тобто свідок сонця на світанку

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Hans Bonnet: Pfortenbuch. In: Lexikon der ägyptischen Religionsgeschichte. Nikol, Hamburg 2000, ISBN 3-937872-08-6, S. 589f.
  • Erik Hornung: Die Unterweltsbücher der Ägypter. Zürich, München 1992, ISBN 3-7608-1061-6, S. 195–308.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hornung, Erik (1999). The Ancient Egyptian Books of the Afterlife (German) . David Lorton (translator). Cornell University Press.