Книжкова ілюстрація

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Книжкова ілюстрація — елемент книжки, що або пояснює текст наочними образами, або активно тлумачить текст, даючи можливість читачеві по-новому зрозуміти і відчути цінність літературного змісту і форми.

Ілюстрації допомагають зорієнтуватись у змісті книжки, спонукають її прочитати та допомагають засвоїти зміст тексту.

Часто ілюстрації створюються у співдружності письменника і художника. Для ілюстрації обираються епізоди, що найповніше розкривають зміст тексту або окремих фрагментів літературного твору.

Ілюстрації за місцем розташування в книзі:

  • заставка (на початку тексту книги або розділу у верхній частині сторінки);
  • кінцівка (наприкінці книги або розділу);
  • ініціал (заголовна орнаментована літера, з якої починається книга чи розділ)[1].

Заставка і кінцівка можуть бути орнаментальними. Орнамент — узор, візерунок, який має відповідати характеру описаної в літературному творі епохи чи національності.

Ілюстрації за способом розташування в тексті бувають:

  • сторінковими (на всю сторінку);
  • напівсмуговими (на пві сторінки);
  • розворотними (на двох суміжних сторінках);
  • середтекстовими (в оборку, коли текст оточує ілюстрацію с трбох або чотирьох боків)[1].

Роль ілюстрацій[ред. | ред. код]

Ілюстрація книжки вирішує завдання образного розкриття літературного тексту за допомогою малюнків.

Перш за все, книжкові ілюстрації відіграють зображальну роль. Книга — спільна робота письменника і художника, і малюнки в ній не можна розглядати окремо від тексту. Також вони підштовхують до фантазій, допомагають уявити літературні образи, "увійти" в зміст, сюжет твору, покращують розуміння теми, ідеї, образу головного героя, втілюючи ідейний зміст книги у художніх деталях - яскравих, виразних, конкретних. Ілюстрації впливають на процеси сприйняття, аналізу, синтезу, розуміння, що є основої формування креативної свідомості людини, креативної особистості.

У різний вік людини, ілюстрації впливають на неї різним чином. наприклад, образотворчий початок найяскравіше виражений у книжці-картинці для маленьких дітей, яка формувалась як авторський твір, у якому ілюстрація і текст виступають в особливій візуально-вербальній єдності.

Складніший синтез зображення й слова виникає в книжці для старшого дошкільного і молодшого шкільного віку з органічного сплаву літератури й образотворчого мистецтва, коли в ілюстрації виявляється художньо-концентроване вираження реального життя або образів поетичної казки, так званої чарівної казки, театрального дійства, дитячої гри. у виданнях для дітей середнього і старшого віку ілюстрація наближається до особливостей ілюстрованої книги для дорослих, тобто переважає принцип послідовного образотворчого супроводу тексту.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Ілюстрація. Архів оригіналу за 21 квітня 2022. Процитовано 3 квітня 2022.