Кобра середньоазійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Середньоазійська кобра

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Зауропсиди (Sauropsida)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Змії (Serpentes)
Родина: Аспідові (Elapidae)
Рід: Справжня кобра (Naja)
Вид: Середньоазійська кобра
Naja oxiana
(Eichwald, 1831)
Посилання
Вікісховище: Naja oxiana
Віківиди: Naja oxiana
EOL: 791403
ITIS: 700635
МСОП: 164642
NCBI: 8657

Кобра середньоазійська (Naja oxiana) — вид отруйних змій з роду Справжня кобра родини Аспідові.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 1—1,5 м. Голова помірного розміру, широка. Тулуб стрункий, кремезний. Має «каптур», який розкриває при небезпеці. Отруйні зуби короткі.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє пустелі, напівпустелі, розсипи, завали каміння, гірські місцини у долинах річок й ущелин. Охоче селиться та поблизу людини — у руїнах, на цвинтарях, уздовж ариків на зрошуваних землях й навіть у селищах. Найактивніша кобра навесні, в цей період вона веде денний спосіб життя. Влітку ж, коли вдень дуже спекотна, з'являється тільки зранку та у сутінках. Харчується земноводними (зеленими й озерними жабами), рептиліями (удавами, ефами, ящірками), птахами, пташиними яйцями й дрібними гризунами.

Отрута дуже сильна, має нейротоксичну властивість. Укушена тварина спочатку стає млявою і пасивною, але незабаром виникають судоми, дихання стає прискореним й поверхневим, через деякий час настає смерть внаслідок паралічу дихального центру. Місцевих явищ (пухлини, крововиливи) при укусі не спостерігається. Хоча ця кобра дуже отруйна, але кусає людину вона дуже рідко.

У той час як гадюки наносять блискавичний укол своїми довгими зубами й негайно відкидають голову назад, середньоазійська кобра з її більш короткими зубами звичайно не сподівається на швидкий укол. Нерідко вона вцепляется у жертву і не відразу відкидається назад, а кілька разів з зусиллям стискає і «перебирає» щелепи на тілі жертви, щоб напевно встромити отруйні зуби у жертву та впорснути потрібну дозу отрути.

Це яйцекладна змія. Парування відбувається навесні, у липні самки відкладають по 8-12 яєць довжиною близько 35 мм кожне. У вересні з яєць виходять молоді кобри довжиною близько 30 см.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширена у Середній Азії (Афганістані, північно-східному Ірані, північно-західному Пакистані, Киргизстані, Туркменістані, Таджикистані, Узбекистані, невеликими ділянками у Закавказзі).

Література[ред. | ред. код]

  • Wüster, Wolfgang 1993 A century of confusion: Asiatic cobras revisited Vivarium 4 (4): 14-18
  • Eichwald, E. 1831 Zoologia specialis, quam expositis animalibus tum vivis, tum fossilibus potissimuni rossiae in universum, et poloniae in specie, in usum lectionum publicarum in Universitate Caesarea Vilnensi. Zawadski, Vilnae.
  • Wüster,W.; Thorpe,R.S. 1991 Asiatic cobras: Systematics and snakebite. Experientia 47: 205—209
  • Wüster, W.;Thorpe, R.S. 1992 Asiatic cobras: population systematics of the Naja naja species complex (Serpentes: Elapidae) in India and Central Asia. Herpetologica 48: 69-85.
  • Wüster, Wolfgang 1998 The cobras of the genus Naja in India Hamadryad 23 (1): 15-32
  • Naja oxiana TIGR reptile database