Кохґілує і Боєрахмед

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кохґілує і Боєрахмед
Остан Ірану
استان کهگیلویه و بویراحمد
Розташування
Мапа Ірану з позначеною провінцією Кохґілує і Боєрахмед
Статистика
Столиця: Ясудж
Найбільші міста: Гачсаран
Дехдешт
Площа: 15 504 км²
Населення (2005):
 • густота:
695 099
 • 44,8/км²
Кількість шагрестанів: 5
Часовий пояс: UTC+3:30
Мова(и): фарсі
лурська мова
Мапа
Мапа

Кохґілує і Боєрахмед (перс. کهگیلویه و بویراحمد‎ — Kohgiluyeh o Buyer-Ahmad) — одна з 30 провінцій (останів) Ірану. Розташована на південному заході країни. Столиця — місто Ясудж, інші великі міста — Догонбедан або Гачсаран (83 тис.), Дехдешт (52 тис.), Лікак (13 тис.), Черам (13 тис.), Ланде (11 тис.), Башта (10 тис.). Площа провінції — 15 563 км². Населення на 1996 рік — 544 000 осіб, більшість лури, перси, і кашкайці.

Історія[ред. | ред. код]

Раніше провінція Кохґілує і Боєрахмед була частиною провінції Фарс і (до 23 червня 1963 року) провінції Хузестан. Поділ відбувся в результаті заворушень, які сталися 13 червня 1963 року. Остаточне формування в самостійну провінцію завершилося в березні 1974.

У провінції є 132 зареєстрованих місця, що представляють історичну та культурну цінність.

Географія[ред. | ред. код]

Гори Дена
Гора Хамі, район Башт
Гори Шадеган

Територія провінції в основному зайнята Загроськими горами. На хребті Дена знаходиться найвища точка (4409 метрів). Гори в провінції Кохґілує і Боєрахмед покриті дубовими лісами.

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

Складається з шахрестанів Кохґілує, Боєрахмед, Бехмеі, Гечсаран, Дена та інших.

Економіка[ред. | ред. код]

Основні галузі економіки — нафтопереробна, харчова, текстильна, деревообробна промисловість, виробництво будматеріалів, торгівля, сільське господарство, туризм. У місті Ясуджі розташований нафтопереробний завод «Нешнл Іраніан Ойл Рефайнінг енд Дистрибьюшн Компані».

Навчальні заклади[ред. | ред. код]

Туризм[ред. | ред. код]

У місті Ясудж розташовані старовинні міст Патавех і цвинтар Пай-е Чоль, пагорб Хосраві з руїнами епохи Ахеменідів. Біля Ясуджа на дорозі в Фарс розташований перевал Танг-е Мейран («Ворота Персії»), де Олександр Македонський розбив війська Ахеменідів.

Також навколо Ясуджа розташовані дубові ліси і водоспади Танг-е Тамораді. Біля міста Сисахт розташовані руїни епохи Сасанідів і Сефевідів, гірський заповідник Дена. У провінції також є лижний курорт Кака, водоспад Камардугх і печера Шах.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]