Кодаки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Кодаки
Герб Прапор
Країна Україна Україна
Область Київська область
Район Обухівський район
Рада Васильківська міська громада
Код КАТОТТГ UA32120030100053832
Основні дані
Засноване 901
Населення 1,3 тис. жителів
Поштовий індекс 08645
Телефонний код +380 04571
Географічні дані
Географічні координати 50°05′58″ пн. ш. 30°16′04″ сх. д. / 50.09944° пн. ш. 30.26778° сх. д. / 50.09944; 30.26778Координати: 50°05′58″ пн. ш. 30°16′04″ сх. д. / 50.09944° пн. ш. 30.26778° сх. д. / 50.09944; 30.26778
Водойми струмок Бурчак
Схема села
Місцева влада
Адреса ради 08645, Київська обл., Обухівський р-н, с.Кодаки, пл. Свободи 1
Сільський голова Іван Пасіка[джерело?]
Карта
Кодаки. Карта розташування: Україна
Кодаки
Кодаки
Кодаки. Карта розташування: Київська область
Кодаки
Кодаки
Мапа
Мапа

CMNS: Кодаки у Вікісховищі

Кодаки́ — село у Васильківській міській громаді Обухівського району Київській області. Засноване 901 року. Населення — близько 1,3 тис. жителів.

Колишня назва — Кайдак (Кунаки).

Географія[ред. | ред. код]

У селі бере початок струмок Бурчак.

Назва[ред. | ред. код]

Раніше вживалася назва Кайдаки, що на думку дослідника В. М. Стецюка пов'язано з давніми булгарами й інтерпретується перекладом з чуваської мови булгарської групи, — кай «рости, розвиватися», тăкă «багатий, заможний».[1]

Легенда створення села[ред. | ред. код]

Село розташоване між Митницею та Ксаверівкою, трохи в стороні від поштового шляху. Лежить воно серед степу, у глибокій долині, яка з усіх боків орошується джерелами, які беруть тут початок, а потім впадають в р. Стугну. В X столітті через князівські міжусобиці розбігався трудовий люд. І ось князь Ізяслав вирішив переселити частину племен чорних клобуків під Київ. Першим посів на землях поблизу Василькова торк Журбан. Мав степовик чудового скакуна, якого величав кунаком, тобто другом. Поселення Журбана місцеві жителі прозвали Кунаками. З часом Кунаки стали чималою дерев'яною фортецею, однією з численних оборонних споруд навколо Києва. Чорні клобуки прийняли мову русичів, їх звичаї та релігію і стали відданими вояками київських князів. А коли настав час виступати проти Батия, вони теж не покинули поля битви.

Церква Св. Покрови
Погруддя Ольги Диптан

Після взяття Києва війська темника Уруза рушили на Юр'їв, щоб підкорити південні руські землі. Жителі навколишніх міст і сіл тікали в ліси, щоб перечекати навалу. Наприклад, у Кунаках лишилися лише воїни. На Васильків чорними хмарами посунули Урузові тисячі. Сотня, яка рухалася першою, напала на Кунаки. Але оборона поселення виявилась надто міцною для ворога, і майже всю сотню було знищено. Тоді Уруз послав тисяцького Бирюя з його тисячею. Через деякий час Бирюй доповів Урузу, що Кунаки взято і вщент спалено, а всіх захисників порубано. Уруз запитав про втрати. Той помовчав, а потім сказав, що загинуло 300 воїнів. "Це ж не Кунаки! Це — «Койдаки» (Köy dayı (тюрк) хоробре село) вигукнув Уруз.

Відтоді з легкої руки загарбників це місто отримало назву Кодаки, яка дійшла і до наших днів.

Історія[ред. | ред. код]

17.07.1660 р. біля с. Кодаки, що під Васильковом, зібралася Кодацька рада Війська Запорозького (з метою визначити порядок участі українців у московській виправі на захід. На Раду прибув і Василь Шерємєтьєв. У найближчому оточенні Гетьмана Юрія Хмельницького вже тоді визрів задум розірвати Переяславський договір з Москвою, укладений у жовтні 1659 р. під її тиском. Для цього планувалося використати конфлікт між Московським царством та Річчю Посполитою.

За адміністративно-територіальним поділом XVIII ст. село Кодаки відносилося до Білоцерківської округі Київського нам., з 1797 р. Васильківського пов. Київської губ.

Населення[ред. | ред. код]

Мова[ред. | ред. код]

Розподіл населення за рідною мовою за даними перепису 2001 року[2]:

Мова Відсоток
українська 98,17%
російська 1,45%
інші 0,38%

Церква[ред. | ред. код]

В селі діє громада Свято-Покровської парафії Української Православної Церкви (Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій ).

Організації[ред. | ред. код]

02.02.2011 Миколою Ревуком зареєстровано Благодійну організацію «Фонд громади села Кодаки», який діяв на території с. Кодаки Васильківського району Київської області та на території Васильківського району Київської області.

Основною метою діяльності об'єднання був: розвиток та реконструкція села Кодаки шляхом здійснення благодійної діяльності. Організація працювала в інтересах розвитку освітньої та навчально-матеріальної бази всіх громадських і соціальних закладів, що знаходились в межах Васильківського району Київської області.

Відомі люди[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Археологічні культури в Східній Європі в XX – XII ст. до Р.Х.. www.v-stetsyuk.name. Архів оригіналу за 22 Грудня 2019. Процитовано 22 грудня 2019. 
  2. Рідні мови в об'єднаних територіальних громадах України — Український центр суспільних даних

Посилання[ред. | ред. код]