Козаки (мультсеріал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Козаки (серія мультфільмів))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Козаки
Поштова марка «Козаки». 2020 рік
Тип мультсеріалу мальована анімація
Жанр комедія, пригоди
Режисер Володимир Дахно,
Тадеуш Павленко
Композитор Ігор Поклад,
Борис Буєвський,
Мирослав Скорик,
Володимир Губа
Звукооператор Ігор Погон,
Віктор Груздєв,
Ізраїль Мойжес,
Леонід Мороз,
Юрій Нечеса
Студія Київнаукфільм,
Укранімафільм
Країна УРСР УРСРУкраїна Україна
Телеканал УТ СРСР
Тривалість 10-20 хв.
Мова без слів
Кількість сезонів 1
Кількість серій 9
Прем'єра 1967
Закінчення 1995
УкрТелеканал Перший, Суспільне Культура, 1+1, ТЕТ, ПлюсПлюс, Бігуді, Новий канал, ICTV, СТБ, Інтер, НТН, К1, К2, Zoom, Піксель, Ентер-фільм, Малятко TV, Cine+, Cine+ Kids
Сиквел Козаки. Футбол

«Козаки́» — серія мультиплікаційних фільмів, знятих в УРСР та Україні на українській студії «Київнаукфільм». Автор сценарію та режисер — Володимир Дахно.[1][2] Усі мультфільми є короткометражними, їхня тривалість не перевищує 20 хвилин. Назва кожної серії починається словами «Як козаки...». Усі серії видані на DVD в збірці «Усе про козаків».

Посідає 84-85-у позицію у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно.

Історія[ред. | ред. код]

Володимир Дахно, за освітою архітектор, у 1960 році прийшов на студію «Київнаукфільм». Того ж року він дебютував як художник у анімаційному фільмі «Пригоди Перця», створеному за мотивами сатиричного журналу «Перець»[1].

Головні персонажі «Козаків», Око, Грай і Тур, були придумані Володимиром Дахном як наслідування героїв роману Александра Дюма «Три мушкетери»: Атоса, Портоса та Араміса[1][3]. Вигляд цих трьох героїв розробив художник Едуард Кирич. Спочатку планувалося створити повнометражний фільм, але зрештою було ухвалено зробити багатосерійний мультфільм[4].

Першою назвою мультфільму про Тура, Грая та Ока була «Три запорожці», потім змінена на «Як козаки куліш варили»[1][3]. Як у першому, так і в подальших восьми епізодах були відсутні діалоги, та будь-який супровідний текст, за винятком вступних частин. На Володимира Дахна мала сильний вплив Загребська школа анімації, яку вирізняв різкий, схематичний малюнок, що й видно у серії «Як козаки куліш варили»[1].

З виходом першої серії в 1967 році, мультсеріал швидко здобув величезну популярність і отримав схвалення на міжнародному кінофестивалі в Румунії за свій темп: насичена пригода трьох козаків вклалася в 10 хвилин[1]. Але серія «Як козаки куліш варили» спричинила обурення посла Туреччини в Москві, бо ворожа країна, куди прибувають козаки, нагадує Туреччину[3]. Посол спершу сприйняв мультфільм за сплановану провокацію[1].

Наступна серія «Як козаки в футбол грали» створювалася під натхненням від розвитку українського футболу в СРСР. Московські критики дорікали Володимиру Дахну за уславлення київського футбольного клубу «Динамо». Ця серія проте швидко отримала всесоюзну славу, а реальні футболісти дивилися її перед своїми матчами. «Як козаки в футбол грали» також отримав несподівану популярність в Ірані, оскільки в мультфільмі не було слів, зате було багато трюків і жартів[1]. Серія «Як козаки в футбол грали» була тимчасово виключена з програми телебачення, коли генсек СРСР Леонід Брежнєв відвідував Англію, Францію та Німеччину — країни, проти яких козаки грають у мультфільмі[3].

Серія «Як козаки наречених визволяли» сподобалася не лише національному глядачу, а й журі VI Міжнародного кінофестивалю в Швейцарії 1973 року. Вона отримала премію «Срібний сестерцій»[1].

У четвертій серії «Як козаки сіль купували», знятій за сценарієм Володимира Капустяна і Володимира Дахна, Грай, Око і Тур боролися вже з внутрішніми проблемами на своїй батьківщині — з жадібним паном. П'ята серія «Як козаки олімпійцями стали» повернулася до зарубіжних пригод, відтворивши сюжет, заснований на давньогрецькій міфології[1].

Інтернаціоналізм серіалу закріпила шоста серія «Як козаки мушкетерам допомагали», що стала українським анімаційним переказом пригодницького роману «Три мушкетери» Александра Дюма-старшого[1].

Сьома серія «Як козаки на весіллі гуляли» перетворилася на містичну повість у дусі Миколи Гоголя та розповідає про одруження Тура. А в восьмій частині — «Як козаки інопланетян зустрічали», Грай, Око і Тур зустріли інопланетян, карикатурно схожих на них самих, і допомогли їм поремонтувати зореліт[1].

З огляду на кампанію боротьби в СРСР з «українським буржуазним націоналізмом» висловлювалися ідеї зробити козаків більш комуністичними[1].

За незалежної України Володимир Дахно видав книгу «Як козаки куліш варили» та планував другу — «Як козаки на весіллі гуляли»[1]. Інші нереалізовні проєкти: «Як козаки у космос літали», «Як козаки криницю копали», «Як козаки сон бачили»[5]. Володимиру Дахну вдалося зняти тільки одну серію-продовження, «Як козаки в хокей грали»[6]. Також Володимир Дахно та його учень, український аніматор, режисер і сценарист Олександр Вікен хотіли створити десятий мультфільм під назвою «Як козаки в тридев'яте царство ходили»[1].

В 2003 році Володимир Дахно передав права на персонажів Тура, Грая та Ока «Гільдії кінорежисерів 24/1», з якої згодом вийшов. Після його смерті в 2006 році ці права хотіла придбати студія «Квартал 95». У 2011 році дочка режисера, Наталія Дахно, подала позов до суду на видавництво «Казка» з приводу незаконного використання образу Тура, Грая та Ока в дитячій книжці. Вона доводила, що має успадковані права на персонажів. В 2012 році Печерський районний суд зобов'язав видавництво «Казка» виплатити Наталії Дахно матеріальну компенсацію, але потім скасував рішення після апеляції видавництва. У cвою чергу в 2013 році «Гільдія» подала до суду інший позов, який вимaгає частково позбавити Наталію Дахно прав на персонажів. Частково — тому що існують досі невідтворені сценарії про пригоди козаків. У 2017 році Сергій Кулаков подав до суду самостійний позов щодо визнання недійсним свідоцтва Наталії Дахно на спадщину в зв'язку з тим, що у 2006 році її батько продав права на опис і зображення козаків йому[7][8].

На початку 2010-х років студія «Укранімафільм» почала готувати до випуску другий сезон мультсеріалу «Як козаки …» до складу якого мали увійти 13 серій. Планувалося, що герої Око, Тур і Грай постануть перед глядачами навесні 2014 року. Восени 2015 року відеосервіс Megogo, студія анімації Baraban, створена на базі «Укранімафільму», і медіагрупа «1+1 медіа» запустили у виробництво анімаційний телесеріал «Козаки. Футбол». Прем'єра серіалу відбулась 30 травня 2016 року на телеканалі «1+1»[9][10].

У жовтні 2018 вийшло продовження пригод трьох побратимів — «Козаки. Навколо світу»[11]. Проєкт цього анімаційного серіалу став переможцем IV конкурсного відбору Держкіно[12].

Художні особливості[ред. | ред. код]

Головні герої серіалу — це троє запорозьких козаків карикатурного вигляду:

  • Грай — хитрий та розсудливий козак-винахідник;
  • Око — вправний стрілець, бадьорий та войовничий козак (тягає з собою гармату-мортиру);
  • Тур — сильний, але сором'язливий та сентиментальний козак.

Козаки не вимовляють жодного слова, натомість спілкуються жестами та вигуками[6].

Список серій[ред. | ред. код]

Продовження[ред. | ред. код]

Пов'язані твори[ред. | ред. код]

  • «Як козаки Мону Лізу шукали» — відеогра в жанрі квесту за мотивами мультсеріалу, яку в 2005 році створила одеська компанія «Jam-Games»[14].
  • «Як козаки куліш варили» — книга художника-мультиплікатора Івана Будза, з яким Дахно працював над серією «Як козаки інопланетян зустрічали»[5].

Українське одноголосе закадрове озвучення[ред. | ред. код]

Для мультсеріал існує два варіанти україномовного озвучення від каналів Inter Media Group та Суспільного мовлення (де в оригіналі вступ або закінчення зачитується російською).

Сприйняття[ред. | ред. код]

В радянському журналі «Традиции и новаторство советского киноискусства» 1989 року описано, що Володимиру Дахну разом з художниками Едуардом Киричем і Анатолієм Вадовим вперше в радянському кінематографі вдалося створити постійних героїв на національній основі. Тур, Грай та Око характеризувалися як триєдиний герой, який втілює народні патріотизм, товариськість і розум[16].

У проєкті 24 каналу «Згадати все» в 2019 році «Козаків» названо незвичайним для радянської анімації мультсеріалом. Його анімація вирізняється динамікою, а героям не було альтернативи. Більшість радянських мультиплікацій розповідали про неслухняного хлопчину, якого змушують стати хорошим, або про гонитву хижака за жертвою, за зразком американської анімації. Козаки ж були близькими до глядачів героями, при цьому самобутніми завдяки непередбачуваним пригодам, у які вони встрявали[17].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л м н п р с Володимир Дахно. Як козаки в тридев’яте царство не дійшли. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 9 Червня 2020. Процитовано 8 квітня 2021.
  2. "Як козаки…": сьогодні народився автор всенародно улюблених мультфільмів. 5 канал (укр.). Архів оригіналу за 7 Березня 2021. Процитовано 8 квітня 2021.
  3. а б в г Шилова, Альона (4.08.2023). Легенда української анімації: головні факти про творчий доробок Євгена Сивоконя. Суспільне: культура. Процитовано 30.10.2023.
  4. История украинской анимации: все про Грая, Тура и Око — наших мультяшных казаках. ukraine.segodnya.ua (рос.). 11 липня 2022. Процитовано 30 жовтня 2023.
  5. а б Як козаки у космос не полетіли | Як справи - Київ. kakdela.kiev.ua. Процитовано 30 жовтня 2023.
  6. а б Корреспондент: Зметикували на трьох. Як мальовані козаки-запорожці підкорили СРСР. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 30 жовтня 2023.
  7. Як козаки собі “хазяїна” шукають. Українська правда _Життя. Процитовано 30 жовтня 2023.
  8. Стаття про “Козаків”, як інструмент заплутування необтяжених знаннями та логікою умів. Українська правда _Життя. Процитовано 30 жовтня 2023.
  9. "Козаки. Футбол": з'явилися перші кадри нового мультсеріалу про легендарних персонажів. ТСН.ua (укр.). 12 травня 2016. Процитовано 30 жовтня 2023.
  10. Легендарні "Козаки" повертаються на телеекрани. www.ukrinform.ua (укр.). 25 травня 2016. Процитовано 30 жовтня 2023.
  11. До Дня українського козацтва 1+1 покаже мультсеріал "Козаки. Навколо світу". ТСН.ua (укр.). 12 жовтня 2018. Процитовано 30 жовтня 2023.
  12. "Козаки. Навколо світу": зняли нові серії мультфільму. www.ukrinform.ua (укр.). 1 грудня 2017. Процитовано 30 жовтня 2023.
  13. Козаки. Навколо світу: Зняли нові серії легендарного мультику. 5.ua. 5 канал. 3 грудня 2017. Архів оригіналу за 10 Листопада 2018. Процитовано 24 лютого 2018.
  14. "ЯК КОЗАКИ…": СЬОГОДНІ НАРОДИВСЯ АВТОР ВСЕНАРОДНО УЛЮБЛЕНИХ МУЛЬТФІЛЬМІВ. 5 канал. 07.03.2019. Процитовано 30.10.2012.
  15. Черевко, Тетяна (14.10.2022). Козаки з мультсеріалу: в Ужгороді встановили мініскульптурки. Суспільне: Новини. Процитовано 30.10.2023.
  16. Традиции и новаторство советского киноискусства (рос.). Наук. думка. 1989. с. 190. ISBN 978-5-12-000717-7.
  17. Згадати Все: "Як козаки" стали культовими. 24 Канал (укр.). 6 березня 2019. Процитовано 30 жовтня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]