Козачок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Танець
Український народний танець
Козачок
класифікація народний
розмір 2/4
походження Військо Запорозьке Низове
епоха XVI століття

Козачок — український танець швидкого темпу, дводольного розміру. Виконується парами, рядами, солістами. Його награші та танцювальні фігури мають багато спільного з гопаком, але характер танцю більш легкий.

Історія[ред. | ред. код]

Козачок-швидкий парний[джерело?] танець, що отримав широке поширення на території України та Росії . Якщо в Україні його формування пов'язують із Запорізькою Січчю, то російський варіант розвивався в середовищі кубанського козацтва. Немає причин вважати, ніби одна версія виникла раніше іншої: очевидно, танець був загальним для культури козацтва як такої, але в різних регіонах набував свої характерні відтінки.

Хореографія танцю Козачок не обмежена чіткими правилами і здебільшого побудована на імпровізації, завдяки чому склалися умови для виникнення варіацій стилю. Однак не можна сказати, що існуючі під такою назвою версії разюче відрізняються один від одного. В Україні танець Козачок ввібрав деякі риси гопака, складного акробатичного танцю, що виконувався чоловіками. Але оскільки Козачок все ж танцюють парами, він більш ліричний і покликаний продемонструвати не військову завзятість, а легкість, веселість і жвавість романтичних відносин. І якщо гопак дозволяв проявити силу, витривалість і готовність йти в бій, то Козачок більше пов'язували з фліртом. Як вважають дослідники, обробкою музичного супроводу, візитної картки танцю, вперше зайнявся польський композитор Дусяцький, який переклав народну мелодію на мову нот. Достовірно не відомо, коли Козачок сформувався в якості самостійного стилю, але перші документально зафіксовані згадки про нього відносяться до другої половини 18 століття. У ті часи Мелодія, під яку його виконували, зустрічалася в російських музичних збірках, а дещо пізніше Козачок підвищив свій статус, увійшовши в число бальних танців. Коли армія Наполеона відвідала Росію, танець Козачок став одним з "трофеїв", відвезених французами на батьківщину, і дуже скоро він проник в європейські балетні постановки, зайнявши місце на найблискучіших сценах того часу.

Музичний розмір 2/4. Швидкий темп і ігровий характер, властиві танцю, роблять його досить захоплюючим видовищем. Активність і спритність виконавців виводять його в розряд змагальних: здавна молоді хлопці і дівчата влаштовують танцювальні поєдинки, що дозволяють виявити справжніх майстрів.

У 60-ті роки ХХ століття танець Козачок знову увійшов в моду, багато танцювальних колективів включили його в свою програму.[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 28 Вересня 2020. Процитовано 20 Листопада 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]