Козельники

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Козельники
Львів
Загальна інформація
Район Сихівський
Адмінодиниця Сихівський район
Головні вулиці Бережанська
CMNS: Козельники у Вікісховищі

Козе́льники (Козільники) — місцевість Сихівського району Львова, що знаходиться між вулицями Луганська і Хуторівка та проспектом Червоної Калини. Колишня приміська громада на південно-східній околиці Львова. Зараз територія Козельник належить до Сихівського району.

Історія[ред. | ред. код]

Рахівська — головна вулиця Козельників.

Село вперше згадується в 1374 році. 30 вересня 1400 року у Львові король Ягайло своїм привілеєм надав село разом з Ганачевом львівському монастирю оо. францисканців.[1]

Сільська забудова частково збереглася в околицях нинішніх вулиць Бережанської та Райдужної.

За польським переписом населення 1921 р. у Козельниках мешкало 841 мешканець, з них 774 римо-католиків, 30 греко-католиків, 37 гебреїв. Північна частина Козельник (перед залізницею Львів-Чернівці) увійшла до меж міста 11 квітня 1930 року[2]. Решту території села включили до міста у 1955 р.

До східної частини громади Козельники, належало урочище Дубина, між нинішніми вул. Зеленою та Пасічною, яке було власністю ордену Францисканців. У 1930-х ченці продали частину своїх земель й збудували монастирський комплекс, який за радянських часів увійшов до складу споруд на території заводу фрезерних верстатів (вул. Зелена, 149). В 1937—1939 рр. при монастирі збудували, за проектом архітекторів Стефана Порембовича та Романа Христовського, у стилі функціоналізму костел Христа Короля (Царя), який був посвячений римо-католицьким архієпископом Болеславом Твардовським у 1942 році. У 1946 р. храм закрили і використовували як склад, а згодом перебудували під адміністративне приміщення. Про колишнє культове призначення будинку свідчать залишки дзвіниці над правою частиною фасаду.

За радянських часів на території Козельник збудували кілька великих промислових підприємств (ВО «Полярон», завод фрезерних верстатів, завод «Електропобутприлад», меблевий комбінат, хімічний завод, домобудівний комбінат) та складських комплексів і баз. А південна частина колишньої приміської громади стала у 1980-х рр. частиною Сихівського житлового масиву.

Сучасність[ред. | ред. код]

На території колишніх Козельників добудовали сихівський міст, що сполучує Новий Львів з торговельним комплексом «Шувар». Також через Козельники проходить колія на Ходорів.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерело[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]