Коламбус (модуль МКС)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Модуль «Коламбус» у складі МКС
Модуль «Коламбус» в Космічному Центрі Кеннеді.

«Коламбус» (англ. Columbus - Колумб) - модуль Міжнародної космічної станції, створений за замовленням Європейського космічного агентства консорціумом європейських аерокосмічних фірм. «Коламбус» —це перший серйозний вклад Європи в будівництво МКС, є науковою лабораторією, що дає європейським ученим можливість проводити дослідження в умовах мікрогравітації.

Модуль був запущений 7 лютого 2008, на борту шаттла «Атлантіс» в ході польоту STS-122. Пристикований до модуля «Гармонія» 11 лютого в 21:44 UTC.

Історія[ред. | ред. код]

Родоначальником модуля є проєкт європейської космічної станції з такою ж назвою, розроблений в кінці 1980-х років. Станцію планувалося виводити на орбіту ракетою-носієм Аріан-5 і обслуговувати за допомогою МТКК «Гермес». Однак скасування проєкту «Гермес» і скорочення фінансування Європейського космічного агентства привели до призупинення і подальшої скасування проєкту самостійної європейської орбітальної станції.

Нове життя проєкт європейської лабораторії отримав в жовтні 1995, коли на Раді міністрів країн, учасниць ЄКА, в Тулузі, були визначені масштаби європейської участі в програмі Міжнародної космічної станції. Було прийнято рішення про створення орбітального модуля (лабораторії) «Коламбус» - Columbus Orbital Facility (Columbus Laboratory), і установок для досліджень в умовах мікрогравітації (Microgravity Facilities) для модуля «Коламбус». [1]

В 1996 році ЄКА підписало контракт вартістю 658 000 000 євро з головним підрядником DASA (зараз частина EADS Astrium) на розробку лабораторії «Коламбус». [1]

Будівництво[ред. | ред. код]

Модуль «Коламбус» в рамках ЕКА був побудований Італією (Італійське космічне агентство), яка раніше вже мала досвід створення герметичних модулів шаттлівської станції-лабораторії Спейслеб, а потім виробляла також для Міжнародної космічної станції модулі американського сегменту «Гармонія», «Спокій», «Купол» і герметичні багатоцільові модулі постачання (MPLM) «Леонардо», «Рафаель» і «Донателло», що запускалися на шаттлах.

Науково-дослідна діяльність[ред. | ред. код]

Проєкт «Атомні годинники в космосі» (ACES) буде проводиться під керівництвом Європейського космічного агентства, яке розташує ультра-стабільні атомні годинники на борту Міжнародної космічної станції. Робота в умовах мікрогравітації на МКС забезпечуватиме стабільний і точний час в різних областях дослідження, в тому числі загальної теорії відносності і теорії струн, для цілей метрології і интерферометрії з наддовгих базою. Годинники будуть розташовуватися внизу праворуч зовні модуля Колумбус, для хорошого доступу до Землі. Планується, що годинник працюватиме на орбіті протягом 18-36 місяців. [2]

Технічні характеристики[ред. | ред. код]

  • Маса модуля «Колумбус» дорівнює 12 т 112 кг. Довжина 6871 мм. Діаметр 4477 мм. Планована тривалість функціонування «Колумбус» 10 років. Вартість його будівництва перевищила $ 1,9 млрд.
  • Європейський лабораторний модуль забезпечений десятьма стандартними стійками для наукового обладнання і призначений для проведення фізичних, матеріалознавчих, медико-біологічних та інших експериментів.
  • Керувати роботою модуля буде Європейський центр, розташований в 60 км від Мюнхена в місті Оберпфаффенхофен.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б Columbus Development History, Історія створення модуля «Коламбус» на сайті ЄКА (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 28 лютого 2008. Процитовано 29 серпня 2014.
  2. ACES page at the ESA, сторінку «ACES» на сайті ЄКА (англ.). Архів оригіналу за 20 листопада 2010. Процитовано 29 серпня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]