Колгуєв

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колгуєв
Місцева назва: о́стров Колгу́ев
Розташування острова Колгуєв
Розташування острова Колгуєв
Географія

Розташування Північний Льодовитий океан
Координати 69°01′ пн. ш. 49°22′ сх. д. / 69.017° пн. ш. 49.367° сх. д. / 69.017; 49.367

Площа 4968 км²
Найвища точка Гора Паарков-Сарлопи (166 m)
Адміністрація
Росія Росія

округ Ненецький автономний округ

Найбільше місто Бугрино

Демографія
Населення 200

Аборигени Ненці

Колгуєв (ненец. Холӈгов) — острів у Північному Льодовитому океані на сході Баренцева моря. Східний берег острова омивається Печорським морем. В адміністративному відношенні є частиною Ненецького автономного округу. На Колгуєві живуть близько 300 осіб, переважно ненці, що займаються оленярством. Крім того, на Колгуєві видобувають нафту.

Географія[ред. | ред. код]

Розташований на схід від Канінського півострова, за 80 км від континенту (від якого відділений Поморською протокою), острів має площу 3 500 км2. Низини сильно заболочені і весь острів покритий мережею струмків, річок і озер. Найбільшим є озеро Піщане, в якому з 1982 року розробляється родовище нафти. У радіусі 60 км від місця видобутку знаходяться два селища: Бугрино, де проживають близько 300 чоловік і яке є адміністративним центром острова, і Сєверний, який є метеорологічною базою. Острів Колгуєв розташовується приблизно за 250 км на північний захід від міста Нар'ян-Мар, адміністративного центру Ненецького автономного округу.

Сполучення між континентом, селищем Бугрино і родовищем нафти здійснюється по морю, а взимку літаком. Відкриття на родовищі аеродрому дозволяє з листопада 2002, приймати протягом усього року літаки середньої величини (Як-40, Ан-24 і Ан-26).

Клімат[ред. | ред. код]

На острові субарктичний клімат, при якому мінімальні температури досягають — 45°C, а максимальні 30°C. Острів постійно піддається дії вітрів, південно-західного взимку (з січня по травень) і північно-східного в решту пори року. Кількість середньорічних опадів дорівнює 344 мм.