Коломацькі статті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коломацькі статті
Тип договір
Підписано 25 липня 1687
Місце Коломак
Підписанти Гетьманщина і Московське царство
Титульна сторінка Коломацьких статей. Центральний державний історичний архів України, м. Київ
9 та 11 пункт (стаття) Коломацьких статей. ЦДІАК України
Кінцева сторінка Коломацьких статей. ЦДІАК України

Коломацькі статті — міждержавний договір, укладений 25 липня 1687 на річці Коломак між новообраним гетьманом України Іваном Мазепою й козацькою старшиною, з одного боку, та московськими царями Іваном і Петром та царицею Софією, з другого. Договір складався з 22 пунктів (статей). В основу Коломацьких статей було покладено попередні українсько-московські договори, затверджені козацькими радами при обранні гетьманів Дем'яна Многогрішного та Івана Самойловича. Коломацькі статті, в основному, повторювали з деякими змінами текст Глухівських статей 1669 року та містили кілька нових пунктів внесених за ініціативи поплічника Мазепи Василя Голіцина.

Статті декларативно підтверджували козацькі права і привілеї, зберігали 30-тисячне реєстрове козацьке військо та компанійські полки. Однак, деякі зміни попередніх гетьманських статей і нові пункти (18-22) значно обмежували політичні права гетьмана та українського уряду. Гетьман не мав права без царського указу позбавляти старшину керівних посад, а старшина — скидати гетьмана. Козацька старшина зобов'язувалась наглядати і доносити на гетьмана царському уряду. Значно обмежувалося право гетьмана розпоряджатися військовими землями. Гетьманському уряду заборонялось підтримувати дипломатичні відносини з іноземними державами. Гетьман зобов'язувався направляти козацьке військо на війну з Кримським ханством і Османською імперією. У гетьманській столиці — Батурині — розміщувався полк московських стрільців.

У 19-й статті перед гетьманом і старшиною ставилось питання про необхідність тісного державного об'єднання Гетьманщини з Московською державою і ліквідації національної окремішності українського народу за допомогою шлюбів малоросійського народу з великоросійським народом та інших можливих дій. Коломацькі статті стали наступним кроком на шляху обмеження державних прав Гетьманщини.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • В. Ю. Крушинський. Коломацькі статті 1687 // Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т. /Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К: Знання України, 2004 — Т.1 — 760с. ISBN 966-316-039-X
  • Ковалевська О. Іван Мазепа. — Київ: «Темпора». — 2008, стор. 39-40.
  • Таирова-Яковлева Т. Г. Мазепа. — М: Молодая гвардия, Жизнь замечательных людей, 2006. (рос.)
  • Хижняк З. І. Мазепа Іван Степанович // Києво-Могилянська академія в іменах XVII—XVIII ст.: енциклопедичне видання / упоряд. З. І. Хижняк; ред. В. С. Брюховецький. — Київ: Видавничий дім «КМ академія», 2001. — С. 342—345. — 736 c. — ISBN 966-518-132-7.
  • Апанович О. Коломацькі статті 1687 // Малий словник історії України / відпов. ред. В. А. Смолій. — К. : Либідь, 1997. — С. 293. — ISBN 5-325-00781-5.
  • Текст пунктів (зі ст.549) : Собраніе государственныхъ грамотъ и договоровъ, хранящихся въ государственной коллегіи иностранныхъ дѣлъ. Том IV — М. 1826 вид. «Селівановського» 678 с.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]