Комбат (пісня)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Комбат»
Пісня «Любе»
з альбому Комбат
Випущено 1995
Записано 1995
Жанр військова пісня, рок
Тривалість 05:03
Лейбл Продюсерський центр Ігоря Матвієнко
Продюсер Матвієнко І. І.

«Комба́т» (рос. Комбат) — пісня та слова поета Олександра Шаганова і музику композитора Ігоря Матвієнка, написана на початку 90-х. Пісня була випущена ансамблем «Любе» в альбомі «Комбат» в 1996 році, проте записана і виконана вона була ще влітку 1995 року, першою з одинадцяти пісень альбому[1].

Зміст[ред. | ред. код]

Микола Расторгуєв з похмурим виглядом оповідає про нелегкі будні командира батальйону, — «Батяні-комбата», — який «ніколи не ховався за спини» своїх підлеглих — 18-річних призовників. Тяжка ноша командира — щоденний ризик своїм власним життям і життям своїх солдатів, адже не приведи Господи, на війні зловити свою кулю. На війні як на війні — все серйозніше ніж у кіно. Війська відчувають безперервний брак боєприпасів і забезпечення, але відступати їм нікуди — «за ними Росія, Москва і Арбат».

Історія написання пісні[ред. | ред. код]

Поет Олександр Шаганов зізнався в інтерв'ю «Російської аграрної газети», що текст пісні «Батяня-комбат» пролежали у нього в письмовому столі біля двох років, і тільки потім народилася пісня, яку заспівала вся країна[2]. «Там за туманами», «Комбат» і багато інших пісень з високою темою прийшли до нього абсолютно неусвідомлено[3]. Композитор Ігор Матвієнко, який і написав музику до пісні, повідав в інтерв'ю «Московському комсомольцю», що відразу після виходу пісні «Комбат» йому прийшли поштою близько півсотні творів у подібному стилі[4].

Війна в Україні[ред. | ред. код]

З початком повномашстабного російського вторгнення в Україну, Расторгуєв став рупором рашистської пропаганди та регулярно публікує заклики до війни з Україною і підтримує геноцид всього населення країни, а пісня "Комбат" стала одним із неофіційних гімнів окупаційних військ РФ. Особисті акаунти музикантів гурту у соцмережах поширюють фейкові новини та закликають до знищення українського народу. За пропагандистські та українофобські публікації Расторгуєву заблокували сторінку в Instagram.[5]

Реліз[ред. | ред. код]

Соліст «Любе» Микола Расторгуєв в інтерв'ю «Вечірньої Москви» назвав точну дату запису пісні — 7 травня 1995 року. Співак підтвердив що пісня була записана колективом до дня 50-річчя Великої Перемоги, просто з нагоди свята. Але, на загальне здивування музикантів, вона тут же пішла в народ і стала мегахітом. З неї ж і почався перехід групи на військову тематику[6]. Пізніше, співак розкрив в інтерв'ю Gzt.ru, що артисти не могли не відобразити чеченську кампанію, — звідси виросли і «Комбат» і пізніша «Солдат», — а сам він вважає «Комбат» мегахітом народного значення[7] і єдиною гідною піснею про війни, яка з'явилася у 90-х роках, а тому й знайшла відгук в учасників усіх війн, і афганської, і чеченської[8]. Як зазначає завідувач відділом суспільства газети «Коммерсант» Юрій Яроцький, з виходом пісні в 1995 році для «Любе» настав справжній зоряний час. Тоді, в розпал святкування 50-річчя Перемоги, і з'явилася пісня «Комбат». І вона стала не просто хітом, але мало не гімном ювілею. А з урахуванням того, що ветерани німецько-радянської війни до сучасної культури ставляться без особливого захоплення, успіх, на думку Яроцького, був безпрецедентним[9]. Продюсер Ігор Матвієнко воліє пояснювати успіх пісні в категоріях аудіо: «Звучне слово з двох складів, обидва закриті … Слово „офіцер“ не таке звучне, і мене воно навряд чи зачепило б»[10].

Рецензії та критика[ред. | ред. код]

Головний редактор «Музичної газети» Олег Климов[be], коментуючи вихід альбому «Комбат», навмисно не торкається вмісту альбому і його заголовної пісні, яку знає весь колишній СРСР, оскільки, на його думку, — це було б з його боку просто неввічливо[11]. Радіоведучий і музичний критик Борис Барабанов, у своїй рецензії на альбом «Свої», назвав пісню «Комбат» головним хітом групи «Любе»[10].

Музикант Єгор Лєтов спільно зі своїми одногрупниками з колективу «Гражданская оборона», завжди слухав пісню «Комбат» під час застіль. «„На війні, як на війні…“ — У них є оце…» — так музикант схарактеризував особливий символізм пісні, і визначив рок як метод і засіб, за які гинути не потрібно, а потрібно, за словами Лєтова — за ідею і за Батьківщину…[12].

Кліп[ред. | ред. код]

Як повідомляло популярне видання «Музична правда», основні знімальні роботи над кліпом на пісню «Комбат» велися в Анапі, недалеко від місця дислокації одного з великих російських десантних з'єднань. У перший раз знімальна група (режисер Степан Михалков, оператор Сергій Козлов) зняла епізоди із зображенням бойових дій в серпні 1996, а у вересні того ж року автори знову відправилися до десантників. Замість зайнятого роботою над художнім фільмом Сергія Козлова, найбільш ймовірними кандидатами на операторську роботу при зйомках «Комбата» були Максим Осадчий і Владислав Опельянц[13]. У підсумку кліп на екрани не вийшов.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Заступник головного редактора журналу «Коммерсант Власть» Вероніка Куцилло в опитуванні, проведеному журналістами про авіаінциденти, повідала про історії, яка трапилася в розпал президентської кампанії 1996. Тоді Борис Єльцин любив виступати перед народом прямо на вулицях. Щоб його чули не тільки перші ряди, служба безпеки Президента возила з собою величезні колонки позамежної потужності. І ось одного разу, на зворотному шляху з одного російського міста, розслабленим співробітникам служби безпеки спала на думку оригінальна ідея — підключити до президентських колонок магнітофон. Підключили. І з потужністю близько ста децибелів у літаку під час польоту почули: «Комбат, батяня, батяня, комбат! За нами Росія, Москва і Арбат!» Співробітники служби безпеки Президента хором підхопили: «Вогонь, батарея, вогонь, батальйон!» — І відбивали ритм ногами. Літак розгойдувався в такт. Стюардеси авіакомпанії «Росія» бігали по проходу з абсолютно білими обличчями і намагалися вмовити шанувальників «Любе» хоча б зменшити звук, але їх, із зрозумілих причин, ніхто не чув. Так і летіли. Чому літак не впав, — міркує Куцилло, — невідомо досі — мабуть, врятувала майстерність льотчиків[14].

Іншу примітну історію повідав представник NASA Карлос Фонтано в 2000 році. Кожен ранок на борту Міжнародної космічної станції починався з пісні, яка за вибором самого екіпажу вибиралася як «будильник» для космонавтів. Щодня, команда у складі п'ятьох американських астронавтів і двох російських космонавтів, починали свій орбітальний робочий день під нову пісню. Заявки при цьому від кожного члена екіпажу приймалися в порядку загальної черги в Центрі управління польотами. На прохання росіянина Бориса Морукова на космічній станції звучала «Комбат»[15].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. «Любэ» хочет в Америку // «Музыкальная правда» : газета. — М. : Издательский Дім «Новий Погляд», 1995. — № 26.
  2. Іванова Н. Батяня комбата // «Російська аграрна газета» : газета. — М. : Информационно-издательский концерн «Российская газета», 2003. — № 30.
  3. Карпенко Е. «У меня тараканов нет» // «Вечірня Москва» : газета. — М. : Концерн «Вечірня Москва», 2007. — № 46 (24580).
  4. Ігор Матвієнко: «Я был женат раза четыре…» // «МК-Бульвар» : газета. — М. : Издательский дім «Московський комсомолець», 2009. — № 643. — ISSN 1682-6930.
  5. Як улюблений гурт Путіна "Любе" допомагає зомбувати росіян: антиукраїнські пости рашиста Расторгуєва. stars.segodnya.ua (укр.). Процитовано 1 листопада 2022.
  6. Левкович Є. Микола Расторгуєв: "Я счаслив, когда под наши песни пьют водку“ // «Вечерняя Москва » : газета. — М. : Концерн «Вечірня Москва», 2004. — № 65 (23863).
  7. Овчинников І. (2004). „У нас є мегахіти загальнонародного значення ". Інтерв'ю. Gzt.ru. Архів оригіналу за 5 Березня 2016. {{cite web}}: Недійсний |deadlink=project-closed (довідка)
  8. Полупанов В. Як Расторгуєв трохи з Шевчуком НЕ подрался // Аргументы и факты : газета. — М. : ЗАТ «Аргументи і факти», 1999. — № 1. — ISSN 0204-0476.
  9. Яроцький Ю. Группа убойной силы // «Коммерсантъ» : газета. — М. : Издательский дом «Коммерсант», 2000. — № 79 (1964).
  10. а б Барабанов Б. Лирика твердых убеждений // «Коммерсантъ» : газета. — М. : Издательский дом «Коммерсант», 2009. — № 8 (104).
  11. Олег Климов[be]. Любе. Комбат // Музыкальная газета : щотижнева газета. — Мн. : Видавничий дім «Нестор», 1997. — № 24.
  12. Олег Климов[be]. Гражданская оборона. Явление товарища Егора в стране большевиков // Музыкальная газета : щотижнева газета. — Мн. : Видавничий дім «Нестор», 1997. — № 18.
  13. «Комбат»" воює "в Анапі // «Музыкальная правда» : газета. — М. : Издательский Дім «Новий Погляд», 1996. — № 41.
  14. Куцилло В. І. Комбат, батяня, батяня, комбат… // «Коммерсантъ Власть» : журнал. — М., 2001. — № 30 (432).
  15. Російсько-американський екіпаж Atlantis прокидається під пісні «Любе». Новости. NEWSru. 14 вересня 2000. Архів оригіналу за 18 травня 2015.