Комплексний атлас України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Ко́мплексний а́тлас Украї́ни» — зібрання карт в одній книзі, що характеризують різні сторони географічного середовища і соціуму України.

Комплексний атлас України (2005)[ред. | ред. код]

Комплексний атлас України (2005) — картографічна праця, опублікована 2005 р., більшість карт якої показують суспільні явища України за станом на перші роки XXI ст.

У передмові О. Шаблій визначив концепцію атласу так: «„Комплексний атлас України“ — це своєрідна картографічна енциклопедія нашої держави, що представляє Україну як географічну, демографічну, політичну, соціально-економічну та культурну окремість на тлі європейських та світових реалій початку XXI ст., як багатовимірний феномен у контексті тріади — людина — природа — суспільство, а точніше — нація (народ) — територія — держава»[1].

Зміст атласу[ред. | ред. код]

Атлас складається з таких структурних частин: Передмови, Змісту, Умовних позначень, 4 тематичних розділів, Довідкових таблиць.

Тематичні розділи атласу такі:

1. Політико-географічне положення та історичний розвиток української держави;

2. Природні умови і природні ресурси;

3. Населення.

4. Економіка.

Всього в атласі понад 170 карт і картосхем, які доповнюються фотографіями різних місцевостей, а також діаграмами й таблицями. Текстова частина атласу становить лише 1 сторінку передмови.

Авторський колектив[ред. | ред. код]

Спеціальний зміст атласу розробили 36 науковців різних спеціальностей, викладачів, картографів. Більшість авторського колективу становлять географи.

Критика атласу[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. О. Шаблій. Передмова // Комплексний атлас України. — К.: Укргеодезкартографія; ДНВП «Картографія», 2005. — С. 3.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Комплексний атлас України. / Державний комітет з природних ресурсів України; ДНВП «Картографія» — К.: Укргеодезкартографія; ДНВП «Картографія», 2005. — 96 с.