Компрадор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Компрадор (порт. comprador — покупець, походить від лат. comparare — купувати, придбавати[1]) — місцевий купець, підприємець, був посередником між іноземним капіталом і національним ринком країни, що розвивається[2] .

Історія[ред. | ред. код]

Компрадорами європейці, що жили у Східній Азії, називали місцеву прислугу, яку посилали на ринок торгувати привезеними товарами. Пізніше компрадорами почали називати місцевих постачальників, які працювали на іноземні компанії, і місцевих керівників представництв іноземних фірм. Компрадори відігравали важливу роль в економіці Південного Китаю, вони купували і продавали чай, шовк, бавовну і пряжу для іноземних корпорацій і працювали в іноземних банках[3].

Сучасне значення[ред. | ред. код]

У марксистському дискурсі компрадорством називають політику, спрямовану на адаптацію національної економіки до чужих інтересів. Обслуговування чужих економічних і політичних проектів — головна риса компрадорства.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Comprador // Encyclopædia Britannica : 11-е видання. — Кембридж : Кембриджський університет, 1910-1911.
  2. Новий економічний словник : Компрадор / А. Н. Азріліян. — М. : Институт новой экономики, 2006. — 1088 с. — ISBN 5-89378-014-0.
  3. Berger, Marie-Clarie. The Golden Age of the Chinese Bourgeoisie 1911-1937. — Кембридж : Cambridge University Press, 1989.