Кияни за громадський транспорт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Комітет «Кияни за громадський транспорт» — громадська організація, створена у 2003 році з метою запобігання ліквідації ліній трамвая і тролейбуса в Києві.

Організація створена у 2003 році як реакція на плановане розчленування мережі київського трамваю на дві частини шляхом ліквідації трамвайної лінії з мосту Патона та проспекту Соборності. З цього приводу проводилися акції протесту зі збором підписів.[1] До протесту долучилася також київська еліта. Зокрема, з відкритими листами в Київську мерію та Комунальне підприємство «Київпастранс» зверталися науковці Національної Академії Наук України і особисто її президент Борис Патон.[2][3] Проте зупинити ліквідацію трамваю з мосту Патона не вдалося.

У 20042005 роках Комітет добився збереження всіх трамвайних маршрутів на Оболоні.

З приходом адміністрації Леоніда Черновецького ставлення влади до електротранспорту змінилося в кращий бік не в останню чергу завдяки діяльності Комітету. Мер визнав помилки попередника і обіцяв реанімувати трамвайне господарство міста:

Одне з наших основних завдань – створення умов для безпечного, зручного та комфортного пересування киян громадським пасажирським транспортом. А враховуючи містобудівні особливості планування нашого міста, недостатню пропускну спроможність вулиць, в першу чергу ми приділяємо увагу розвитку швидкісного наземного рейкового електротранспорту, тобто трамваю. На жаль, попередньою владою трамвайне господарство міста було практично зруйноване, лівобережна та правобережна частини міста були роз’єднані – це була помилка, яку ми зараз виправляємо
мер Києва Леонід Черновецький, https://web.archive.org/web/20100413214304/http://day.kmv.gov.ua/news.asp?IdType=1

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 20 липня 2011. Процитовано 23 вересня 2009.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 17 вересня 2011. Процитовано 23 вересня 2009.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 10 грудня 2006. Процитовано 23 вересня 2009.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]