Константинов Костянтин Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Константинов Костянтин Іванович
Народився 6 квітня 1818(1818-04-06)
Варшава, Російська імперія
Помер 12 січня 1871(1871-01-12) (52 роки)
Миколаїв, Херсонська губернія, Російська імперія
Країна  Російська імперія
Діяльність науковець, інженер, військовослужбовець
Галузь ракетобудування[d] і розробка авіакосмічної техніки
Alma mater Михайлівське артилерійське училище
Знання мов російська[1]
Заклад Михайлівська військова артилерійська академія
Військове звання генерал-лейтенант
Батько Костянтин Павлович
Нагороди
Орден Святого Володимира орден Святої Анни I ступеня орден Святого Станіслава I ступеня орден Святого Володимира III ступеня Орден Святого Володимира IV ступеня орден Святої Анни II ступеня орден Нідерландського лева орден Ізабелли Католички командор ордена Почесного легіону орден Фрідріха орден Святого Станіслава

Костянтин Іванович Константинов (рос. Константин Иванович Константинов) (* 6 квітня 1818, Варшава — † 12 січня 1871, Миколаїв) — російський винахідник в області артилерії, ракетної техніки, приладобудування й автоматики, генерал-лейтенант.

Родовід[ред. | ред. код]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Павло I
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Костянтин I
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Софія Марія Доротея Авґуста Луїза Вертемберзька
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Костянтин
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Клара Анна де Лоран
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у Варшаві. Батьком його був великий князь Костянтин Павлович (17791831) (син імператора Павла I). Матір'ю була людина не блакитної крові — французька актриса Клара-Анна Лоран (17991857). При народженні майбутнього вченого назвали на честь батька Костянтином Костянтиновичем Константиновим. У 1820 р. його записали вихованцем князя І. А. Голіцина (1783—1852), у зв'язку з чим в 1837 р. він став Івановичем. Закінчив створене Засядьком Артилерійське училище в Петербурзі.

В 1844 році винайшов балістичний прилад і циліндр для навісної стрільби з гладкоствольних гармат, який давав змогу визначити швидкість польоту артилерійського снаряда в будь-якій точці траєкторії. 1847 побудував ракетний балістичний маятник за допомогою якого можна було встановити закон зміни швидкості ракети від часу. Крім того за допомогою цього приладу Константинов визначив вплив форми і конструкції ракети на її балістичні властивості, заклавши таким чином основи проектування ракет.

З 1849 року очолив тамтешній ракетний заклад, а також водночас керував Охтомським капсульним заводом. З 1861 року К. Константинов керував будівництвом ракетного заводу у Миколаєві, а 1867 року — його роботою. Він створив бойові ракети, які пролітали 4-5 км, розробив технологічний процес виготовлення ракет з автоматичним контролем і управлінням окремими операціями. Він автор кількох книг, присвячених бойовим ракетам.

Помер у Миколаєві, Прах генерал-лейтенанта К. І. Константинова похований у каплиці села Нивне Чернігівської губернії (нині Брянська область).

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Українська марка із портретом К. І. Константинова
Меморіальна дошка на будинку, де жив Константинов К.І.

У 1960-х роках за видатні заслуги Костянтина Константинова перед Вітчизною в справі розвитку ракетної техніки його ім'ям був названий кратер на зворотному боці Місяця (20 ° пн. ш., 159 ° с. д., діаметр 69 км).

У Москві, в північній частині міста, одна з вулиць, названих на честь піонерів ракетної техніки, отримала його ім'я. А в Миколаєві, на розі вулиць Спаської та Артилерійської, на будівлі, де колись знаходилася контора ракетного заводу, з часів СРСР збереглася меморіальна дошка: «У цьому будинку працював видатний російський учений, основоположник експериментальної ракетодінаміки Костянтин Іванович Константинов (1818—1871 рр..)».

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]