Конструкторський наркотик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Конструкторський наркотик
CMNS: Конструкторський наркотик у Вікісховищі

Констру́кторський нарко́тик або диза́йнерський нарко́тик (англ. designer drug)[1][2] — хімічний агент, що продукується або просто розповсюджується усілякими способами з метою обходу наявних обмежень в країні на продаж наркотиків. Зазвичай, це робиться шляхом виробництва у таємних («андеграундних») лабораторіях аналогів або похідних, зміни хімічних властивостей, інгредієнтів існуючих наркотичних речовин (кокаїну, амфетаміну, морфіну тощо), які мають схожий ефект до заборонених наркотиків. Інколи ці хімічні речовини супроводжуються написом «не для споживання людиною» і продаються нібито для інших (не притаманних наркотикам), «благих» цілей.

Приклади[ред. | ред. код]

У Великій Британії для обходу заборони (Медичного акту 1968 року) на розповсюдження, мефедрон представлений як «морська сіль для ванн», «пожива для рослин», не маючи жодного стосунку до таких цілей[3]. Подібні випадки траплялися у США, де так само були представлені мефедрон, метилон та МДПВ.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Designer drug (англ.). Архів оригіналу за 22 квітня 2021. Процитовано 18 грудня 2019. 
  2. "Spice" and K2 vs. "Bath Salts": The Other Designer Drug Scare (англ.). Архів оригіналу за 29 серпня 2019. Процитовано 18 грудня 2019. 
  3. Plant food or drug?. Архів оригіналу за 8 серпня 2012. Процитовано 25 липня 2012. (англ.)
  4. Synthetic form of cocaine and methamphetamine being packaged as bath salts (англ.). Архів оригіналу за 7 липня 2011. Процитовано 18 грудня 2019.