Консумент

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Консументи)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Консуме́нти — гетеротрофні та геозидальні організми, що отримують енергію за рахунок споживання готової органічної речовини. У одному трофічному ланцюзі можуть бути консументи 1-го порядку (рослиноїдні тварини) та консументи 2-го та 3-го порядків (хижаки). Наприклад, консументи 3-го порядку (крупні хижаки) поїдають консументів 2-го (дрібні хижаки), які поїдають, у свою чергу, консументів 1-го порядку.

Серед консументів є травоїдні (тварини, що живляться рослинною їжею), всеїдні (тварини, що споживають як рослинну, так і тваринну їжу), м'ясоїдні, а також паразити. Кількість видів цієї групи найбільша — понад 1,5 млн, а їхня маса становить близько 2,3∙108 т.

Будь- який консумент є гетеротрофом, тому що не здатний синтезувати органічні речовини з неорганічних. Термін «консументи (першого, другого і так далі) порядку» дозволяє більш точно вказати місце організму в ланцюзі харчування. Редуценти (наприклад, гриби, бактерії гниття) також є гетеротрофами, від консументів їх відрізняє здатність повністю розкладати органічні речовини (білки, вуглеводи, ліпіди та інші) до неорганічних (вуглекислий газ, аміак, сечовина, сірководень), завершуючи кругообіг речовин в природі, створюючи субстрат для діяльності продуцентів (автотрофів).

Посилання[ред. | ред. код]

  • Консументи // Словник-довідник з екології : навч.-метод. посіб. / уклад. О. Г. Лановенко, О. О. Остапішина. — Херсон : ПП Вишемирський В. С., 2013. — С. 110.
  • Споживач (консумент) // Словник-довідник з екології : навч.-метод. посіб. / уклад. О. Г. Лановенко, О. О. Остапішина. — Херсон : ПП Вишемирський В. С., 2013. — С. 162.
  • И.И. Дедю. Консументы // Экологический энциклопедический словарь. — Кишинев: Главная редакция Молдавской советской энциклопедии. — 1988. // Экологический словарь.
  • ↑ Перейти обратно:1 2 Л. М. Кондратьева. Введение в экологию Архивная копия от 29 октября 2013 на Wayback Machine. Учебное пособие. — Хабаровск: Изд-во ДВГУПС, 2002.