Контроль (значення)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Контро́ль (фр. contrôle, від фр. contrerôle — список, що ведеться в двох примірниках , від лат. contra — проти і лат. rotulus — згорток)  — нагляд за об’єктом і підтримання його функціонування згідно із встановленими принципами через загальне порівняння фактичного стану об’єкту із станом, який слід забезпечити.

1. Контроль (теорія) — одна із основних функцій системи управління. Під контролем розуміється система спостереження і перевірки процесу функціонування і фактичного стану керованого об'єкту.

2. Контроль (суспільство) — складова частина управління економічними чи соціальними об'єктами і процесами з метою перевірки відповідності поточного стану об'єкта бажаному та необхідному стану, передбаченому законами, інструкціями, іншими нормативними актами, а також програмами, планами, договорами, проектами, угодами тощо.

3. Технічний контроль — діяльність, яка включає проведення вимірювань, перевірок, випробувань однієї чи декількох характеристик продукту або перебігу процесу з метою визначення їх відповідності встановленим вимогам[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ДСТУ 2482-94 Комп'ютерні технології навчання.Терміни та визначення
  2. а б ДСТУ 3021-95 Випробування і контроль якості продукції. Терміни та визначення.
  3. ДСТУ 2389-94 Технічне діагностування та контроль технічного стану.
  4. ДСТУ 2865-94 Контроль неруйнівний. Терміни та визначення.