Концертний зал імені Михайла Глінки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Концертний зал імені Михайла Глінки

Концертний зал імені Михайла Глінки — концертний зал у Запоріжжі, в якому розташована Запорізька обласна філармонія, за адресою: Соборному проспекті неподалік від Дніпровської ГЕС. Носить ім'я видатного композитора XIX століття Михайла Глінки.

Історія[ред. | ред. код]

Збудований у 1950-ті роки архітектором Г. Вегманом та інженером В. Шапільським. Перед будівлею у 1955 році встановлено пам'ятник М. І. Глінки (скульптор — А. Страхов). Великий концертний зал вважається одним з найкращих залів Європи, має особливо святкову архітектуру та унікальні акустичні можливості. В оформленні зала, фоє, портиків використана ліпнина: капітелі колон, пілястр, балясини перил маршів сходинок та ін. В будівлі є два зали для глядачів: великий концертний (на 772 місця), камерний (на 120 місць) та малий (300 місць). Будівля є пам'яткою культурної спадщини, що не підлягає приватизації.

Наприкінці жовтня 2023 року на сайті Запорізької міської ради опубліковані переліки міських об'єктів, які містять «радянську символіку, символіку пов'язану з російською федерацією, символіку російської імперської політики» та «комуністичну символіку». Серед таких об'єктів — пам’ятник Михайлу Глінці, який встановлений напроти голвного входу до філармонії та підлягає до демонтажу[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У Запоріжжі можуть змінити назву в обласній філармонії. Inform.zp.ua. 29 жовтня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]