Корисні копалини Нікарагуа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Корисні копалини Нікарагуа

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Нікарагуа порівняно бідна корисними копалинами. В північній частині країни є промислові поклади залізняку, родовища свинцевих руд, вольфраму і цинку. Осн. значення для економіки країни мають родов. золота, срібла, поліметалів (табл.). Крім того в Нікарагуа є родовища індустріальних мінералів — бентоніту, вапняку, гіпсу, каоліну, цеоліту, пемзи і виробних каменів.

Таблиця. Основні корисні копалини Нікарагуа станом на 1999 р.

Корисні копалини

Запаси

Вміст корисного компоненту в рудах, %

Частка у світі, %

Підтверджені

Загальні

Золото, т

70

180

5 г/т

0,1

Мідь, тис. т

35

35

0,62 (Cu)

 

Свинець, тис. т

 

40

1,8 (Pb)

 

Срібло, т

500

700

20 г/т

0,1

Цинк, тис. т

150

200

8,1 (Zn)

0,1

Різновиди корисних копалин[ред. | ред. код]

Залізо. Родов. залізняку Монте-Кармело знаходяться у сх. частині країни. Потужність скарнових порід 15-25 м. Гол. рудні мінерали — магнетит і гематит. Вміст Fe в рудах 60-70 %, фосфору і сірки — низькі. Запаси руди 25-30 млн т.

Титан. Прибережно-морські розсипи титанових руд (ільменіту) відомі на Тихоокеанському узбережжі.

Вольфрамове і молібденове зруденіння (родов. Макуелісо-Робледаль) встановлене в півд. частині гранітоїдного масиву Діпільто. Серія кварцових жил має круте падіння і протяжність 300—700 м при потужності від дек. см до 1 м. Крім вольфраму і молібдену присутні мідь, олово, свинець, арсен.

Родов. золото-срібних руд належать до Центральноамериканської золоторудної провінції. Золоторудні жильні родов. Мурра, Сан-Альбіно, Ель-Гольфо, Тельпанека і інші локалізовані в теригенних утвореннях підняття Діпільто. Потужність жил 0,6-4 м. Зруденіння зафіксоване по вертикалі обл 500 м. Сер. вміст бл. 10 г/т. Понад 20 золото-кварцових родов. є в межах Центральноамериканського вулканічного поясу. Жили і зони мінералізації приурочені до складних тріщинуватих систем. На Центральнонікарагуанському піднятті найбільші золоторудні родов. — Сьюна і група родов. району Бонанса. Пром. вміст в рудах золота встановлений на глиб. до 650 м. Срібні руди присутні у всіх золоторудних родов.

Родов. мідних руд представлені скарновою і гідротермальною генетичними групами. Родов. Росіта приурочене до скарнових вапняків в покрівлі масиву гранітоїдів з потужною зоною окиснення. Осн. рудні мінерали — халькопірит, халькозин, ковелін, борніт, малахіт, азурит. Вміст Cu 0,74 %. Гідротермальне жильне родов. Ель-Кобре залягає серед конґломератів і вулканітів формації Матагальпа. Мідна мінералізація представлена малахітом, азуритом. Вміст Cu 1,12-6,2 %, Pb і Zn 0,1-0,4 %, Ag до 2,6 г/т.

Поліметали. У Н. відоме велике родов. свинцево-цинкових руд — Коко-Міна. Штокверкове зруденіння в андезитах палеокальдери еоцен-міоцену знаходиться серед теригенно-карбонатних відкладів формації Метапан. Осн. рудний мінерал — сфалерит. На родов. розвинений «залізний капелюх» потужністю 30 м, збагачений благородними металами. Запаси руди бл. 12 млн т, сер. вміст Zn 3 %, Pb 0,5 %, Cu 0,5 %, Au 1,5 г/т. Ag 11 г/т. Значні запаси свинцево-цинкових руд укладені в комплексних золото-поліметалічних кварцово-жильних родов. району Бонанса (сумарний вміст Pb і Zn 3,6-12 %). Руди містять кадмій (бл. 0,3 %). Родов. Нуева-Америка представлено зоною кварцювання і сульфідизації потужністю до 10 м в брекчіях андезитів формації Матагальпа (сумарний зміст Pb і Zn 6-8 %).

Вияви ртуті є в районі родов. Санта-Роса. Старателі використовують її при амальґамації золотих руд.

Будівельні матеріали. У Н. є великі запаси нерудних буд. матеріалів: вулканічних порід і вапняків. Відомі родов. гіпсу, бентонітових глин, мармуру.

Малахіт зустрічається у зоні окиснення мідних родов. (Росіта, Ельдорадо).

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]