Користувач:Юрій щ/Рейковий стик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рейковий стик

Рейковий стик - місце з'єднання двох рейків на залізниці. Стик обов'язково включає в себе зазор для вільного подовження рейок при зміні температури. Рейки утримує від зсуву метал вої (в ізолюючих стиках - пластина з діелектрика (текстоліт, металлокомпозіт), ізольована від рейок комплектом бічних і торцевих прокладок і втулок) пластина / накладка, притискається до рейок 4-6 болтами з двох сторін. У класичному рейковому стику отвори для кріпильних болтів в накладках мають довгасту форму через один отвір, тобто з шести отворів три мають довгасту форму. Протилежні один одному отвору в накладках по різним сторонам стику виходять різної форми - круглий отвір знаходиться навпроти овального. Овальний отвір має таку форму через спеціальної овальної частини головки стикових болтів, які входять в овальний отвір і не провертаються при закручуванні гайки стикового болта. Отвори в рейках для стикових болтів більше діаметру болта на 20 мм, це зроблено для того, щоб забезпечити переміщення кінця рейки при температурному подовженні / укороченні рейки без виникнення зрізав зусилля в болтах. Нормальний зазор у стику 10 мм. Сліпий зазор (відсутність зазору) говорить про виникнення температурного напруги стиснення в рейці, що може привести до температурному викиду колії. Зазор більш 20 мм говорить про виникнення зрізав зусилля в стикових болтах. При величині зазору більше 20 мм обмежується швидкість руху поїздів по ділянці колії з таким зазором. При величині зазору більше 35 мм рух поїздів на ділянці закривається до усунення несправності стику.

Рішення проблеми теплового зазору дозволило створити так званий безстикова колія. Він використовується на залізниці. На Московському метрополітені на Естакадній частини Бутівської лінії проводилися роботи по влаштуванню безстикової колії. Дана технологія трохи знижує втрати енергії і знос рейок, а також значно знижує кількість дефектів, що виникають в металі рейки при ударі в стик, усуває проблему виплеск ів під стиками і значно знижує рівень шуму. Безстикової колії також часто використовують на трамвайних шляхах. Застосування безстикової колії відноситься до ресурсозберігаючих технологій в шляховому господарстві.

Для створення (врізки) стику в батіг або ланка використовують дві машини - рельсорезний верстат та рейкосвердлувальні верстат. Рельсорезний верстат може бути у вигляді відрізного кола великого діаметр а, по типу кутової шліфувальної машини, що приводиться в дію власним бензиновим двигуном і верстата з поступально рухомим полотном. Свердління отворів під стикові болти проводиться свердлувальним верстатом, свердло м з твердосплавними наконечником. Останні два види верстатів приводяться в дію електрику м, вироблюваним переносний електростанцією «ЖЕС».

У залізничній термінології характерно вимова слова "стик" у множині. Наголос завжди робиться на наступну за буквою 'до' голосну, наприклад, "стик", "в стик".