Користувач:8loginout8/Анорак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
DustyRoyParka
Амауті - різновид анорака
Різновиди анорака: зліва - seal, справа - caribou

Анорак (anorak) або парка (parka) - це вид теплої куртки з капюшоном, часто з натуральним або штучним хутром; захищає обличчя від морозу та вітру.

Спочатку цей вид верхнього одягу виготовлявся зі шкіри карібу (північного оленя) і мав однойменну назву caribou або тюленя ( в такому випадку виріб називався seal) і вперше був створений інуїтами Карібу (Caribou Inuit) в арктичному регіоні, які потребували морозо-вітро-вологостійкий одяг під час полювання і каякінґу. Деякі види інуїтських курток регулярно вкривали риб'ячим жиром, щоб зберегти їх водонепроникність.

Слова анорак і парка часто використовуються як синоніми, але спершу вони мали істотні відмінності. Анорак був створений, як водонепроникна куртка з капюшоном і зав'язками на талії і на манжетах, а парка - як зимова куртка або пальто довжиною до колін, утеплена пухом чи синтетичною фіброю, і має хутряний капюшон. Оригінально анорак мав вигляд светру-куртки без застібок-блискавок та ґудзиків, вдягався через голову. Але це розходження в даний час в значній мірі втрачене.

Анорак і парка пройшли еволюцію від їх традиційних форм до таких дизайнерських варіантів з використанням сучасних матеріалів, як фіштейл (Fishtail), сноркел (Snorkel) і каґул (Cagoule).[1]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (en) Ця стаття перекладена зі статті Вікіпедії на англійській мові

Див. також[ред. | ред. код]

Категорія:Одяг Категорія:Історія моди Категорія:Куртки Категорія:Плащі