Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/5 вересня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Київ

-Знайдено: + | Мехіко || Мексика Мексика || 25 вересня 1997
-Знайдено: + | Бразиліа || Бразилія Бразилія || 5 вересня 2000


Зобр:30шт.


Назва:Анна Ярославна

-Знайдено: + Щороку 5 вересня у заснованому нею монастирі у місті Санлі (курортне містечко за 40 км від Парижа) відправляється богослужіння за її душу, цей день вважається днем її смерті. Збереглися фрескове зображення Анни в Софійському соборі у Києві та пізніше скульптурне — на порталі церкви святого Вінсента в містечку Санліс. В містечку знаходиться її могила, а також пам'ятник, подарований Україною в 2005 році.[1]


Зобр:2шт.


Назва:Дзержинськ

-Знайдено: + 22 жовтня 1941 року дивізії італійського експедиційного корпусу окупували більшість сіл Дзержинського району і лівобережну частину селища Нью-Йорк. 28 жовтня 15 та 74 дивізії 12 армії залишили оборонний рубіж уздовж річки Кривий Торець. З 28 жовтня 1941 року по 5 вересня 1943 року Дзержинськ перебував в окупації. Окупантам не вдалося поновити видобуток вугілля на основних шахтах міста — на шахтах чинились диверсії підпільними та диверсійними групами. Було спалено міську електростанцію, зруйновано електромеханічні майстерні. За роки окупації фашистами розстріляно і повішено 83 мирних мешканців міста. Долю 150 осіб, заарештованих і відправлених до горлівської жандармерії або костянтинівського чи артемівського гестапо, не вдалося встановити. 1480 юнаків та дівчат були вивезені до Німеччини. Під час фашистської окупації у Дзержинському районі зруйновано 53 промислових об'єкта, у тому числі 6 шахт і 3 заводи, знищені Палац культури, 1 280 житлових будинків, 10 шкіл. Загальний збиток склав 116 млн карбованців.
-Знайдено: + 5 вересня 1943 року Дзержинськ, а 7 вересня всі населенні пункти району визволені від фашистської окупації військами 51 армії Південного фронту під командуванням Героя Радянського Союзу генерал-лейтенанта Якова Крейзера. При визволенні Дзержинська загинули понад 200 воїнів 21 національності 12 радянських республік. Встановлені 245 імен воїнів, похованих у 10 братських могилах на території Дзержинської міської ради. На братських могилах встановлені пам'ятники, імена воїнів увічнені на меморіальних плитах. Подвиг радянських воїнів, що віддали своє життя за визволення міста, земляків, загиблих на фронтах Другої світової війни, дзержинців — Героїв Радянського Союзу мешканці Дзержинська увічнили в меморіальному комплексі «Слава», спорудженому до 30 річниці визволення міста. Одна з центральних вулиць міста носить ім'я 51-шої армії, іменем 91-шої дивізії названа вулиця мікрорайону № 1.


Зобр:12шт.


Назва:Українська мова

Підзаголовок:== Правопис ==
Знайдено: + 1933 року правописна комісія на чолі з А. Хвилею затаврувала харківський правопис як «націоналістичний», негайно припинила видання будь-яких словників і без жодного обговорення у дуже стислий термін (за 5 місяців) створила новий правопис, що як ніколи до того уніфіковував українську та російську мови. З абетки вилучено букву ґ, а українську наукову термінологію переглянуто й узгоджено з російсько-українськими словниками (Інститут української наукової мови було зліквідовано 1930 року). Цю редакцію правопису схвалено постановою Наркома освіти УСРР від 5 вересня 1933.


Зобр:28шт.


Назва:Кузякіна Наталія Борисівна

-Знайдено: + Ната́лія Бори́сівна Кузя́кіна (5 вересня 1928, Київ — 22 травня 1994, Санкт-Петербург) — українська театрознавець і літературознавець. Доктор мистецтвознавства (1971). Професор (1972). Досліджувала творчість Любомира Дмитерка, Леся Курбаса, Миколи Куліша, Олександра Довженка.


Назва:Борис і Гліб

-Знайдено: + Незабаром після смерті їхнього батька в 1015 році вони обидва були вбиті, згідно з літописом, своїм старшим братом Святополком. Борис загинув на річці Альті 24 липня, а Гліб 5 вересня біля Смоленська. У результаті чотирирічної війни Святополк був переможений своїм молодшим братом Ярославом Мудрим. Очевидно, при Ярославі і була почата перша спроба канонізації святих братів. Тоді ж почали складатися перші оповідання про їхню загибель.


Зобр:2шт.


Назва:Тимошенко Юлія Володимирівна

-Знайдено: + 5-7 вересня 2001 р. — під час Економічного форуму у Криниці (Польща) представляла Україну в списку претендентів на звання «Людина року Центрально-Східної Європи» (єдина жінка серед претендентів).


Зобр:16шт.


Назва:Махно Нестор Іванович

Файл:Makhno grave.jpg

-Знайдено: + Анархісти вважали, що гроші, захоплені під час експропріацій, потрібні на революцію, що вони експропріаціями атакують приватний капітал, щоб привчати робітників і селян не поважати приватну власність. Виручені гроші анархісти використовували на придбання зброї, яку купували навіть у Відні, на створення нових груп, на пропаганду і особисті потреби. Уночі 14 жовтня 1906[2] відбулося перше бойове хрещення Нестора: троє озброєних анархістів у паперових чорних масках увірвалися до будинку місцевого торговця Ісаака Брука (на якого колись працював Нестор) і стали вимагати видати на користь «бідних хліборобів» 500 рублів. Торговець, пославшись на свою бідність, видав революціонерам лише 151 рубль. З кінцем 1906 року Махна уперше заарештовано за звинуваченням у тероризмі: він потрапив під нагляд поліції, але за браком доказів незабаром його звільнено. Слідував випадок, якого можна вважати скоріше побутовим: Махно вирішив допомогти своєму товаришу та службовцеві лікарні Михеєву позбутися суперника, відкривши на вулиці стрілянину, але промахнувся.


Зобр:6шт.


Назва:Янукович Віктор Федорович

-Знайдено: + : Президент України Віктор Янукович перебував з офіційним візитом в Китаї з 2 по 5 вересня 2010 року. 2 вересня у присутності глав держав відбулася церемонія підписання 13 двосторонніх документів, серед яких:
-Знайдено: + 25 вересня 2007 року відбувалося виведення другої частини «Межигір'я» з власності держави транзитом через національну акціонерну компанію «Надра України», хоча цей вид діяльності не входить до її компетенції. За «Надра України» відповідає Міністерство екології, котре очолив Василь Джарти — в минулому начальник виборчого штабу ЯнуковичаПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Зобр:9шт.


Назва:Шопінський Василь

Підзаголовок:== Творчість ==
Знайдено: + 5 вересня 1924 року група письменників (Михайло Андрійчук, Василь Шопінський, Володимир Сиротенко, Дем'ян Бориско, М. Вірляна, К. Добровольський, М. Задунайський, Микола Тарновський) заснували філію «Гарту» у США. Заокеанська філія «Гарту» існувала порівняно недовго, її члени проводили досить різноманітну культурно-освітню роботу: виступали з лекціями, розповсюджували літературу, організовували літературні вечори та дискусії з питань літератури та мистецтва[3].


Назва:Шумицький Микола

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 5 вересня 1919 р. його призначено членом української делегації на Паризьку мирну конференцію, а від вересня 1920 року він увійшов у склад Української Дипломатичної Місії у Франції як радник з економічних питань. З 1921 р. призначений послом в Аргентині. В 1924 р. М.Шумицький відійшов від дипломатичної роботи.


Назва:Юхвід Леонід Аронович

-Знайдено: + Ю́хвід Леоні́д Аро́нович (* 22 квітня (5 травня) 1909(19090505), Гуляйполе, тепер Запорізької області — † 5 вересня 1968, м. Харків) — український письменник, сценарист. Автор кількох повістей та п'єс, сценарію художнього фільму за своєю п'єсою «Весілля в Малинівці».


Назва:Українська Держава

Підзаголовок:=== Хронологія ===
Знайдено: + |5 вересня


Зобр:13шт.


Назва:Форостина Євген

-Знайдено: + Євге́н Форости́на (* 5 вересня 1883, Кольбушів, Галичина — † 25 вересня 1951, Бруклін, штат Нью-Йорк, США) — український музичний діяч, диригент і композитор-автодидакт родом із Галичини, за фахом педагог.


Назва:Порошенко Петро Олексійович

-Знайдено: + 8 лютого 2005 року призначений на посаду секретаря Ради національної безпеки і оборони України. 4 вересня 2005 року після висунення проти нього звинувачень з боку колишнього Державного секретаря Олександра Зінченка, 5 вересня 2005 подав заяву про відставку, щоб займана посада не вбачалась як можливість тиску на правосуддя. В кінці вересня подав позов на Олександра Зінченка до суду. Суд зобов'язав Зінченка принести публічні вибачення Порошенку, адже жодне з обвинувачень колишнього Державного секретаря не знайшло собі підтвердження і не було доведено в суді.


Зобр:2шт.


Назва:Сікевич Володимир Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Володимир Сікевич - народився 23 серпня (5 вересня) 1870 р. в с. Тараща на Київщині, в родині предводителя місцевого дворянства й голови мирових суддів Таращанського повіту Василя Милетєвича Сікевича та доньки професора Київської духовної Академії Данила Смолодовича - Наталії.


Зобр:1шт.


Назва:Струсів

Підзаголовок:== Літопис ==
Знайдено: + 29 серпня 1942 р. німецькі війська розстріляли 20 жителів Струсова, 5 вересня того ж року — 30, 2 січня 1944 р. — 25 мешканців навколишнії сіл; усього під час окупації загинуло понад 500 мешканців містечка.


Зобр:3шт.


Назва:Дрогобич

-Знайдено: + В серпні в місті для допомоги українським громадянам та установам організовано товариство «Українська Допомогова Акція» (УДА). 5 вересня УДА реорганізовано в Український Окружний Комітет (УОК), структурну ланку Українського Крайового Комітету, а з 1 березня 1942 року — Українського центрального комітету. При фінансовій допомозі УОК запрацював аматорський театр. З 25 вересня по 27 вересня проведено запис дітей з 1928 по 1934 роки народження на навчання в українських народних школах. В грудні відкрито «Державну гімназію з українською мовою навчання в Дрогобичі». Відновлено вивчення латинської мови та релігії. Російську мову замінено німецькою.
-Знайдено: + 15 вересня силами гестапо та фельджандармерії заарештовано близько 50 членів ОУН, серед яких майже весь обласний провід, і відправлено в концтабір Монтелюпіх поблизу Кракова. Після Андрія Шукатки обласний провід очолив його заступник Василь Николяк.


Зобр:24шт.


Назва:Кравчук Михайло Пилипович

-Знайдено: + Молодий Кравчук 5 вересня 1917 р. прочитав свою першу т.зв. пробну лекцію з предмету чистої математики «Про функції, що справджують теорему додавання», а два дні пізніше — першу лекцію з курсу теорії множин і одержав звання приват-доцента. Кілька тижнів раніше надія української науки успішно склала магістерські екзамени. Національно-культурне й державне відродження України після повалення царату не пройшло повз увагу молодого вченого. Він викладає математичні дисципліни в І і ІІ українських гімназіях у Києві, Українському народному університеті. Він стає, між іншим, членом комісії математичної термінології при Інституті української наукової мови УАН. 1919 року М. Кравчук публікує курс лекцій з геометрії, що він їх прочитав в Українському народному університеті. Цього ж року опубліковано перший переклад українською мовою широковідомого підручника з геометрії Кисельова, здійснений М. Кравчуком… У другій половині 20-х років підкомісія математичної секції природничого відділу Інституту української наукової мови під головуванням М. Кравчука створить тритомний математичний словник.
Підзаголовок:=== Реабілітація ===
Знайдено: + 15 вересня 1956 р., за низкою раніше безуспішних клопотань дружини М. Кравчука — Есфіри Йосипівни (1894–1957), вченого було реабілітовано «за відсутністю складу злочину», а в 1992 р. поновлено в складі дійсних членів Академії наук України[4]. <!


Зобр:2шт.


Назва:14-а гренадерська дивізія Ваффен СС «Галичина»

Підзаголовок:== Командири ==
Знайдено: + * липень — 5 вересня 1944 р. бригадефюрер СС Ніколаус Хейманн
Підзаголовок:== Командири ==
Знайдено: + * 5 вересня 1944 р. — 24 квітня 1945 бригадефюрер СС і генерал-майор Ваффен-СС Фріц Фрайтаґ
-Знайдено: + 5 вересня 1944 р. вийшов наказ про нове формування дивізії. До 31 грудня дивізія мала бути готовою до бойових дій.


Зобр:8шт.


Назва:Димитрій (Ярема)

-Знайдено: + У серпні 1993 за рішенням єпископату прийняв чернечий постриг з іменем Димитрія. 5 вересня 1993 висвячений на єпископа Переяславського і Січеславського.


Назва:Підгайці

-Знайдено: + Один з найцікавіших епізодів історії міста пов'язаний зі зникненням величезного скарбу, захованого у 1612 році Марією Могилянкою - дідичкою Золотого Потоку-, в замку Ґольських перед виправою її чоловіка Ст.Потоцького в четвертий похід до Молдавії[5]. Це стало сенсацією на всю Річ Посполиту, за скарб велися феодальні війни. Оборону підгаєцького замку у 1618 році очолювала тодішня дідичка Софія Ґольська із Замєховских (вдова Яна Ґольського (†1613 - каштеляна кам'янецького, спадкоємця рідного брата С. Ґольського). Зоф'я із Замєховских Ґольська (пізніше - Лянцкоронська, потім - Тишкевичова) в заповіті, датованому 5 вересня 1635 р., віддає до своїх (тобто споруджуваних за її кошти) костелів в Янові, Підгайцях, Верешині «срібло церковне волоське», що підтверджує її причетність до зникнення скарбу[6]. В результаті воєн і тривалих судових процесів, коли повмирали всі учасники конфлікту, Підгайці були віддані в заставу Сенявським - дідичам Бережан, а в 1641 році перейшли до Станіслава «Ревери» Потоцького.


Зобр:6шт.


Назва:Отруєння Віктора Ющенка

-Знайдено: + * Увечері 5 вересня 2004 р. В. Ющенко був запрошений на спеціальну нараду на дачу тодішнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка, що розташована на Осокорках.[7]
Підзаголовок:== Коментарі ==
Знайдено: +
-Знайдено: + — З вами пов'язана, як вважає сам Ющенко, історія з його отруєнням. Ви змусили Ющенка поїхати на вечерю до заступника глави СБУ Володимира Сацюка 5 вересня 2004 року?


Зобр:4шт.


Назва:Кам'янець-Подільська чоловіча гімназія

-Знайдено: + 5 вересня 1919 року, в часи Української Народної Республіки, гімназію приєднали до заснованої 1918 року української гімназії імені Степана Руданського.


Назва:Сис Тамара Андріївна

-Знайдено: + Тама́ра Андрі́ївна Сис (* 5 вересня 1913, село Підзамче, тепер у складі міста Кам'янець-Подільський — † 26 квітня 2009, Кам'янець-Подільський) — збирач фольклору Поділля. Дівоче прізвище — Бистрицька.
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Будзей Ольга. Родом з Підгроддя: Ювілеї // Подолянин. — 2003. — 5 вересня. — С. 3.


Назва:Якименко

-Знайдено: + * Якименко Олександр Валерійович (нар. 5 вересня 1988, Одеса, УРСР) — український футболіст, нападник клубу «Буковина».


Назва:Бєляєв Віктор Григорович

-Знайдено: + Ві́ктор Григо́рович Бєля́єв (* 5 вересня 1929, с. Даурія, нині Борзенського району Читинської області Росії — † вересень 2008) — український літературознавець, критик. Кандидат філологічних наук (1956).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Віктор Григорович Бєляєв народився 5 вересня 1929 в селищі Даурія, нині Борзенського району Читинської області Росії. У 1940-х роках переїхав із батьками до Львова, де закінчив школу.


Назва:Україна (стадіон)

-Знайдено: + | 5 вересня 2001


Зобр:3шт.


Назва:Варавва Олексій Петрович

-Знайдено: + Олексій (Олекса) Петрович Варавва (також Варава; псевдоніми — Олекса Кобець, Олексій Воронин) (* 29 березня 1882, с. Лазірці, Канівського району Черкаської області —† 5 вересня 1967, м. Боффало, Нью-Йорк) — український письменник, поет і редактор, член Об'єднання українських письменників «Слово».
-Знайдено: + Помер 5 вересня 1967 р. у м. Баффало (США), похований на цвинтарі св. Матвія.


Назва:Історія Горлівки

-Знайдено: + Окупація міста Німецькими військами під час Німецько-радянської війни тривала з 29 жовтня 1941 по 5 вересня 1943.


Зобр:1шт.


Назва:Миколаївський зоопарк

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * 5 вересня 2001 року Миколаївський зоопарк був нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України за значний внесок в справу захисту і охорони природного багатства.


Зобр:8шт.


Назва:Литвин Юрій Тимонович

-Знайдено: + Литви́н Ю́рій Тимо́нович (нар. 26 листопада 1934, Ксаверівка  — пом. 5 вересня 1984, Чусовий) — український поет, письменник, журналіст і правозахисник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 24 серпня 1984 року Юрія Литвина знайшли в камері із розрізаним животом. 5 вересня 1984 року він помер у лікарні в міста Чусового Пермської області.


Зобр:1шт.


Назва:Паламарчук

-Знайдено: + * Паламарчук Людмила Василівна (5 вересня 1955) — український метеоролог, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Пам'ятники Тарасові Шевченку

-Знайдено: + * Смиківці (Тернопільський район). У Смиківцях пам'ятник-погруддя Шевченкові було урочисто відкрито 5 вересня 2010 року. Автор — скульптор Іван Мердак.
-Знайдено: + * Ашгабат. Перший пам'ятник Тарасові Шевченку в Ашгабаті було встановлено у 1926 році. Під час руйнівного землетрусу 1948 року пам'ятник був знищений. 24 березня 1972 року під час Декади культури і мистецтв України в Туркменістані відбулося відкриття нового пам'ятника Тарасові Шевченку (автор — скульптор Михайло Лисенко)[8]. У вересні 2009 року за сприяння Посольства України в Республіці Туркменістан та Хякімлику (мерії) Ашгабата пам'ятник було реконструйовано і перенесено на нове, зручніше місце, — на один квартал східніше на майдані біля будинку Держкомітету з туризму і спорту Туркменістану[9].


Зобр:134шт.


Назва:Тхоржевський Роберт Йосипович

-Знайдено: + Ро́берт Йо́сипович Тхорже́вський (Бертьє) (25 травня 1929, Вінниця — 5 вересня 2001, Чернівці) — український історик німецького походження. Доктор історичних наук (1995). Професор. Автор багатьох робіт з історії паперових грошей.


Назва:Зірка (Кіровоград)

-Знайдено: + Найбільша поразка: 2:9 («Кристал» Херсон, 5 вересня 1986 року, Херсон)
-Знайдено: + Найрезультативніший матч: «Кристал» Х — «Зірка» — 9:2 (5 вересня 1986 року, Херсон)


Зобр:12шт.


Назва:Спасо-Преображенський собор (Одеса)

Підзаголовок:== Відродження ==
Знайдено: + * 5 вересня 1999 року — проведено урочисте освячення початку будівництва і було проведено закладання в підставу Собору капсули з посланням майбутнім поколінням Одеси та мощами Святого Георгія.
Підзаголовок:== Відродження ==
Знайдено: + Головною святинею Собору була чудотворна ікона Касперовської Божої Матері, яка доставлялася щорічно до Одеси з села Касперовка 25 вересня і залишалася в Соборі до свята Святого Великодня. У Спасо-Преображенському Соборі були поховані архієпископи Інокентій (1857), Іоанникій (1877), Дмитро (1883), Никанор (1890). У Соборі розміщувалася могила світлого князя М. С. Воронцова та його дружини. Коли в 1936 році собор зруйнували, прах князя Воронцова і його дружини рядові одесити перезахоронили на Слобідському кладовищі у Одесі. Опісля чотирьох десятиліть відновлено стіни Одеського кафедрального Спасо-Преображенського Собору.


Зобр:1шт.


Назва:Аміс Євгенія

-Знайдено: + Євгенія Аміс (* 5 вересня 1978, Київ) — українська есперантистка (з 1999 року).


Назва:Смиківці

-Знайдено: + В неділю, 5 вересня 2010 р., урочисто відкрито пам'ятник Т.Г. Шевченку роботи заслуженого майстра народної творчості України, скульптора Івана Мердака[10]


Зобр:1шт.


Назва:Доренко Сергій Леонідович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 1 квітня 1985 р. став працювати в Держтелерадіо СРСР, був коментатором інформаційної програми «120 хвилин», кореспондентом програми «Телевізійна служба новин». У 1985 р. народилася друга дочка Ксенія. З 1991 р. почав працювати ведучим програми «Вєсті», через рік став політичним оглядачем та ведучим вечірніх програм новин. З 1993 р. — кореспондент іспаномовної редакції CNN в Москві. У 1994 р. ведучий програми «Подробиці» на телеканалі Росія, член редколегії каналу REN TV. З жовтня 1996 р. автор і ведучій програми «Час» на ОРТ, а з 5 вересня 1999 р. має власне політичне шоу «Програма Сергія Доренка». В листопаді 1999 стає заступником генерального директора ОРТ.


Назва:Засядько Олександр Федорович

-Знайдено: + Засядько Олександр Федорович (25 серпня 1910, селище Горлівка Бахмутського повіту Єкатеринославської губернії - 5 вересня 1963, Москва), державний діяч. Герой Соціалістичної Праці (1957).


Назва:Соболєв Сергій Владиславович

-Знайдено: + Сергі́й Владисла́вович Со́болєв (нар. 5 вересня 1961, місто Запоріжжя) — український політик. Народний депутат України. Заступник голови партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина». Прем'єр-міністр Опозиційного уряду України[11][12].


Зобр:1шт.


Назва:Прапор Житомира

-Знайдено: + |затверджений = 5 вересня 2007
-Знайдено: + Пра́пор Жито́мира затверджений 5 вересня 2007 р. затверджено рішенням п'ятнадцятої сесії п'ятого скликання Житомирської міської ради.


Назва:Куньов Іван Павлович

-Знайдено: + Народний депутат України 3-го скликання з 12 травня 1998 до 5 вересня 2000 від ПСПУ, № 15 в списку. На час виборів: інженер поліклініки № 4 Мінського району міста Києва, безпартійний. Член фракції ПСПУ (травень 1998 — березень 1999), член фракції «Батьківщина» (з квітня 1999). Заступник голови Комітету в справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів (з липня 1998).


Зобр:1шт.


Назва:Паволоч

-Знайдено: + 14 липня 1941 р. Паволоч зайняли війська вермахту. Значна частина єврейського населення евакуювалась або була мобілізована. За даними історико-краєзнавчого музею с. Паволоч, 5 вересня 1941 р. тут було розстріляно близько 2000 євреїв з Паволочі та навколишніх сіл (в тому числі, із с. Романівка). Очевидно, ця цифра сильно перебільшена, бо 1939 р. у Паволочі проживало 630 євреїв, з яких після війни повернулись в село не більше 10. В травні 1942 р. в Паволочі було розстріляно 136 євреїв. Братська могила знаходиться в північно-східній частині села, біля християнського кладовища. У ній, згідно з даними Попільнянського райвідділу культури, поховано 136 чоловік.[13]


Зобр:1шт.


Назва:Нечаєве

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + У селі народився Костенко Антін Миколайович (* 8 січня 1918 — † 5 вересня 1943) — Герой Радянського Союзу[14]


Назва:Іриней (Середній)

Підзаголовок:=== Юність ===
Знайдено: + Іван Петрович Середній народився 10 травня 1939 року в селі Стовпин Межиріцького району (нині Корецький район) Рівненської області у селянській родині. Тезоіменитство — 5 вересня. Середню школу закінчив у 1957 році.


Назва:Кречко Михайло Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 5 вересня 1925 року в селі Порошковому (тепер Перечинського району Закарпатської області). В 1954 році закінчив Київську консерваторію по класу хорового диригування Е. Скрипчинської, по класу вокалу І. Паторжинського. З 1972 року її викладач, з 1990 року — професор.


Зобр:1шт.


Назва:Яковенко Арсен Ваагнович

-Знайдено: + Арсе́н Ваа́гнович Якове́нко (*5 вересня 1991, Київ, Україна) — український піаніст та композитор.


Назва:Джудіт Рєзнік

-Знайдено: + Відібрана в кандидати на космічний політ в січні 1978 року. Вперше побувала у космосі 30 серпня — 5 вересня 1984 року. Провела в польоті 144 години 57 хвилин. Облетіла Землю 96 разів. Загинула під час старту, коли летіла вдруге — 28 січня 1986 року разом з екіпажем: командири Ф. Скобе та М. Шмідт, члени екіпажу М. Мак-Нейч, Е. Онізука, Г. Джарвіс, С. Мак-Ауліфф. Була членом багатьох наукових товариств. Нагороджена медаллю NASA та іншими відзнаками.


Назва:Примаков Євген Максимович

-Знайдено: + 13 березня 1991 — 5 вересня 1991 займав посаду члена Ради Безпеки СРСР.


Зобр:1шт.


Назва:Герб Кам'янця-Подільського

-Знайдено: + У вересні 1966 року міськвиконком оголосив конкурс на створення герба-емблеми міста. 18 лютого 1967 року відбулося засідання журі конкурсу, яке першої і другої премій не присудило й продовжило конкурс до 30 квітня 1967 року. Ескіз герба (художник Дмитро Брик) журі конкурсу схвалило 14 серпня 1967 року, а міськвиконком затвердив 5 вересня 1967 року.
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Новий герб міста Кам'янця-Подільського // Прапор Жовтня. — 1967. — 15 вересня. — С. 1.


Зобр:4шт.


Назва:Галицька Асамблея 1991

-Знайдено: + «Галицька Асамблея» — спільні сесії Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської обласних рад, які відбулися 16 лютого і 5 вересня 1991 р.
Підзаголовок:== Діяльність ==
Знайдено: + Друга асамблея, яка відбулася 5 вересня 1991 р. в Тернополі, прийняла, зокрема, ухвалу, на виконання якої створили робочу групу з питань розробки законопроектів про організацію виконавчої влади та місцевого самоврядування. Група у складі львівських та івано-франківських юристів напрацювала законопроекти про місцеве самоврядування, місцеві державні адміністрації та правовий статус області, які орієнтували на побудову унітарної децентралізованої держави з розвинутим регіональним і місцевим самоврядуванням. Також було рекомендовано В. Чорноволу балотуватися на виборах Президента України.


Назва:Іларіон (Шукало)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Рішенням Священного Синоду Української православної церкви від 5 вересня 1991 року призначений єпископом Івано-Франківським і Коломийським, керівником Івано-Франківської єпархії. 21 вересня пострижений в чернецтво з ім'ям «Іларіон» на честь преподобного Іларіона, схимника Печерського. 27 вересня за Літургією в Хрестовоздвиженському храмі на Подолі зведений у сан архімандрита. 29 вересня у Володимирському кафедральному соборі висвячений на єпископа Івано-Франківського і Коломийського.


Назва:Кривда Григорій Федосійович

-Знайдено: + Григо́рій Федо́сійович Кри́вда (*5 вересня 1923, Середівка, Згурівський район, Київської обл. — †25 березня 1997, Донецьк) — український письменник. Член Спілки письменників з 1955 року.


Назва:Український правопис

-Знайдено: + У 1933 р. правописна комісія на чолі з А. Хвилею затаврувала харківський правопис як «націоналістичний», негайно припинила видання будь-яких словників і без жодного обговорення в дуже стислий термін (за 5 місяців) створила новий правопис, що як ніколи до того уніфіковував українську та російську мови. З абетки вилучено букву ґ, а українську наукову термінологію переглянуто й узгоджено з російсько-українськими словниками (Інститут української наукової мови було зліквідовано в 1930 році). Цю редакцію правопису схвалено постановою Наркома освіти УСРР від 5 вересня 1933.


Назва:Базар Антін

-Знайдено: + Анті́н База́р (*5 вересня 1898, с. Настасів, нині Тернопільського району Тернопільської області — †9 листопада 1968, м. Торонто, Канада) — український ветеринар, громадський діяч.


Назва:Шахтар (стадіон)

-Знайдено: + | відкритий = 5 вересня 1936


Зобр:1шт.


Назва:Грипич Володимир Григорович

-Знайдено: + Володи́мир Григо́рович Гри́пич (*2 вересня [[1923], Харків — †5 вересня 2005, Чернігів) — український театральний, режисер, народний артист УРСР (1973), народний артист СРСР (1979).
-Знайдено: + Помер видатний український режисер 5 вересня 2005 року в Чернігові.


Зобр:8шт.


Назва:Златопіль (місто)

Підзаголовок:== Символіка ==
Знайдено: + Хоч окремого герба та прапора Златопіль ніколи не мав, колишнє місто відображене у символіці Новомиргорода, прийнятій 5 вересня 2012 року. На відміну від радянської емблеми міста, під час розробки сучасної символіки було враховане вагоме значення Златополя для історії Новомиргорода. Так, у гербі міста Златопіль символізує золота трикутна глава («золоте поле») та ліва частина щита, в якій розміщений кадуцей — символ торгівлі, якою здавна славився Златопіль. Те ж саме стосується і жовтого трикутника на прапорі Новомиргорода. Поділ гербового щита та прапора на дві частини срібною хвилястою балкою, що уособлює річку Велика Вись, враховує географічні особливості міста — Златопіль розташований від центру Новомиргорода по інший берег річки.[15]


Зобр:26шт.


Назва:Гуцу Тетяна Костянтинівна

-Знайдено: + Тетяна Костянтинівна Гуцу (5 вересня 1976, Одеса) — українська гімнастка, дворазова олімпійська чемпіонка.


Зобр:1шт.


Назва:Рябчинська Юлія Петрівна

-Знайдено: + Вона народилась у 1947 році в районному центрі Піщанка на Вінниччині, у багатодітній сім’ї. З дитинства працювала на ланах, там же закінчила школу. В атестаті мала дві трійки і одну з них з фізичного виховання. Юлія Рябчинська мріяла потрапити до естрадно-циркового училища, але її не прийняли. Юлія влаштувалась на курси медичних сестер у Вінниці (зараз Вінницький медичний коледж ім. акад. Д.К. Заболотного). Саме тут вперше побачила веслування і зацікавилася. 5 вересня 1972 року Юлія веслом спробувала олімпійську воду.


Назва:Шустер LIVE

-Знайдено: + | перша_трансляція = 5 вересня 2008
-Знайдено: + «Шустер LIVE» — популярна в Україні незалежна суспільно-політична телепрограма. Виходила на телеканалі ТРК Україна5 вересня 2008 року по 24 грудня 2010 року) та на телеканалі «Перший національний»21 січня 2011[16][17] по 15 лютого 2013 року). З 22 лютого 2013 року виходить на каналі «Інтер».[18]
-Знайдено: + З 5 вересня 2008 до 11 червня 2010 виходила також на телеканалі ТРК Україна з понеділка по четвер (тривала одну годину). З


Назва:Денисенко Олександр Володимирович

-Знайдено: + Олекса́ндр Володи́мирович Денисе́нко (*5 вересня 1958, Київ) — український літератор, актор, режисер та теледіяч. режисер, актор, сценарист, драматург, прозаїк, автор теле- і радіопередач. У 1981 році закінчив акторський факультет Всесоюзного інституту кінематографії у Москві. Згодом — кінорежисерський факультет Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого. Поставив фільми: «Що записано в книгу життя» (лауреат Міжнародного кінофестивалю Матері — Ізраїль, Хайфа, 1989 р., та Всесоюзного фестивалю «Дебют» — Москва, 1989 р.), «Повіяв вітер січовий», «…І почалась революція», «П'ятий рік: пробудження», «Замість Бога» та інші. Як актор зіграв ролі у фільмах: «Високий перевал» (Ґран-прі Міжнародного фестивалю «Молодість», 1982 р.), «Легенда про княгиню Ольгу», «Помилуй і прости», «Совість», «Казки старого Арбату», «У привидів у полоні», «Українська вендета», «Сльози капали» та інших. Автор низки романів, повістей, оповідань та кіносценаріїв. Член Спілки кінематографістів України, Асоціації українських письменників.
-Знайдено: + Народився 5 вересня 1958 року у місті Києві у родині кінорежисера, Народного артиста України, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка Денисенка Володимира Терентійовича, і актриси, Народної артистки України Наум Наталії Михайлівни.


Назва:Кедровський Олег Іванович

-Знайдено: + Оле́г Іва́нович Кедро́вський (*5 вересня 1939, Ріпки — †28 лютого 2005) — доктор філософських наук, професор, член редколегії журналу «Sententiae».
-Знайдено: + Олег Кедровський народився 5 вересня 1939 у смт Ріпки Чернігівської області.


Назва:Кудрицький Анатолій Вікторович

-Знайдено: + Анато́лій Ві́кторович Кудри́цький (* 5 вересня 1936, Київ — † 17 жовтня 1997, Київ) — дослідник історії України 20 століття, видавець, кандидат історичник наук (1967), Заслужений працівник культури України (1996).
-Знайдено: + Анатолій Вікторович Кудрицький народився 5 вересня 1936 року в Києві


Зобр:1шт.


Назва:Фернандінью

Підзаголовок:=== Збірна ===
Знайдено: + У збірній Бразилії Фернандіньо дебютував 10 серпня 2011 року в товариському матчі проти збірної Німеччини, що завершився перемогою німців з рахунком 3:2. Фернандіньо вийшов у стартовому складі і був замінений на 69-й хвилині[19]. У своєму другому матчі, 5 вересня 2011 року, Фернандіньо віддав гольовий пас на Леандро Даміана, а Бразилія перемогла Гану 1:0[20].


Зобр:1шт.


Назва:Хвостенко Оксана Юріївна

Підзаголовок:== Дискваліфікація ==
Знайдено: + 5 вересня 2011 р. Міжнародний союз біатлоністів оприлюднив остаточне рішення про санкції з питання порушення антидопінгових правил Оксаною Хвостенко. Накладена річна дискваліфікація Оксани — до 12 березня 2012 року. Крім того, українська естафетна четвірка позбавлена другого місця в гонці чемпіонату світу і зобов'язана повернути срібні медалі і призові за цю гонку. Таким чином, срібні медалі отримали француженки, бронзові — спортсменки з Білорусі.[21]


Назва:Ковалець Сергій Іванович

-Знайдено: + Сергі́й Іва́нович Ковале́ць (нар. 5 вересня 1968, с. Чехове, Крим) — радянський та український футболіст і тренер, головний тренер молодіжної збірної України. Колишній півзахисник.


Зобр:1шт.


Назва:Ярмоленко Андрій Миколайович

-Знайдено: + За національну збірну України дебютував 5 вересня 2009 року у відбірковому матчі до чемпіонату світу проти Андорри, в якому Україна перемогла із рахунком 5:0, а Ярмоленко забив свій перший м'яч за національну команду. Свій другий матч зіграв 9 вересня 2009 року у Мінську проти Білорусі (0:0).


Зобр:5шт.


Назва:Гаран Олена Валентинівна

-Знайдено: + Оле́на Валенти́нівна Гара́н (* 5 вересня 1977, Полтава) — українська поетеса, член Національної спілки письменників України з 2002 року.


Назва:Янчук Василь Зіновійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер Василь Зіновійович Янчук 5 вересня 2006 року. Похований на Південному кладовищі під Києвом.


Назва:Кочура Олександр Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 5 вересня 2011 року в матчі чемпіонату першої ліги проти «Кримтеплицю» для Олександра Кочури став ювілейним, сотим, у складі кіровоградської «Зірки» в чемпіонатах та Кубках України. Всього за кіровоградську «Зірку» Кочура зіграв 117 матчів, забив 40 м'ячів.


Зобр:1шт.


Назва:Софроніївський монастир

Підзаголовок:=== Заснування ===
Знайдено: + option=com_content&task=view&id=612&Itemid=88888944]</ref>, де перетворили монастирське подвір'я на Мовчанський монастир. Колишня пустинь перейшла у володіння нового монастиря, а пізніше перетворилася на його пасіку. Попри часті набіги татар і в подальшому, монастир продовжував існувати й був одним з «оплотів православ'я» на українських землях. За ігумена Іллі Мовчанська Печерська пустинь стала самостійним Путивльським Мовчанським монастирем. Цей привілей був наданий патріархом Іовою 5 вересня 1597 рокуПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Назва:Король Трохим Андрійович

-Знайдено: + Після поразки Літківської республіки Трохима Короля було арештовано, а 5 вересня 1923 року


Назва:Вірт Юрій Миколайович

-Знайдено: + Провів 2 гри у футболці національної збірної України. Перший раз проти Білорусі (1 вересня 2001), другий, — проти команди з Вірменії (5 вересня 2001). В обох іграх команда Вірта здобула сухі перемоги.


Зобр:1шт.


Назва:Кондратюк Петро Петрович

-Знайдено: + Перший професійний матч Кондратюк зіграв у 16-річному віці за першоліговий «ЦСКА-Борисфен» 2 липня 1995 року (проти олександрійської «Поліграфтехніки»)[22]. Регулярно виступати в основі став з 1997 року, коли перейшов до «Борисфена». За бориспільську команду він провів майже чотири сезони, зігравши 110 матчів, у яких забив 22 голи, нетривалий час також перебуваючи в оренді у «Росі». Наступні чотири роки (з 2001 до 2004) гравець виступав за полтавську «Ворскла-Нафтогаз», у складі якої дебютував у вищій лізі, але так і не зміг закріпитися в основі, часто виступаючи лише за другу команду. Виступав у вінницькій «Ниві» за часів тренерства Володимира Безсонова, з 14 забитими м'ячами увійшов до трійки кращих бомбардирів першої ліги[23]. У 2005 році повернувся до вищої ліги, провівши один сезон за алчевську «Сталь». Наступного року Петро Кондратюк повернувся до «Ворскли», у складі якої 22 гри провів за основний склад і 8 за дублюючий. Перше коло сезону 2007—2008 провів у «Іллічівці» Семена Альтмана[24], друге — у черкаському «Дніпрі». З літа 2008 року по літо 2010 виступав за чернігівську «Десну».


Назва:Майданик Юхим Володимирович

-Знайдено: + Народився 5 вересня 1938 р. Помер 6 жовтня 1998 р. Працював режисером на студії «Київнаукфільм», де створив стрічки:


Назва:Козаков Григорій Тимофійович

-Знайдено: + Народ. 5 вересня 1947 р. у с. Стецівка Чигиринського району Черкаської області.


Назва:Роднянська Лариса Зіновіївна

-Знайдено: + Народилася 13 січня 1938 року в Харкові в родині сценариста Зиновія Роднянського. Померла 5 вересня 2004 року в Києві. Закінчила філологічний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1960). Працювала помічником редактора кіностудії «Діафільм», завідуючою кінолекторієм Бюро пропаганди радяньского кіномистецтва Спілки кінематографістів України, редактором інформаційного відділу «Укррекламфільм» (19611988). З 1988 року — директор кіностудії «Контакт».


Назва:Список міністрів вугільної промисловості України

Файл:Ященко Юрій Петрович.jpg

-Знайдено: + |5 вересня 1996 — 25 липня 1997


Зобр:5шт.


Назва:Українці в Греції

-Знайдено: + Пожвавленню українського громадського життя у Греції сприяло проведення форуму української діаспори. З 5 по 15 вересня 2008 року товариством «Українсько-Грецька думка» за дієвої Посольства України в Греції було проведено ІІІ Форум української діаспори «Освіта українців та для українців за кордоном: стан та перспективи» у місті Еритрея на острові Еввія[25].


Зобр:2шт.


Назва:Євграфов Олег Леонідович

-Знайдено: + Оле́г Леоні́дович Євгра́фов (5 вересня 1935, м. Бердянськ) — тре­нер з плавання. Заслужений тренер України.


Назва:Орден святого рівноапостольного князя Володимира (УПЦ МП)

-Знайдено: + *Николай (Грох) (5 вересня 2004)
-Знайдено: + *Шевченко Іван Прокопович (15 вересня 2002)


Назва:Єпископат Українського екзархату

-Знайдено: + Аркадій (Остальський) — 15 вересня 19261937 єпископ Лубенський, вікарій Полтавської єпархії; був на засланні; розстріляний 29 грудня 1937.
Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + Варлаам (Борисевич) — 13 травня 1945 хіротонісаний у єпископа Вінницького і Брацлавського; з січня 1946 єпископ Волинський та Рівненський; з 3 червня 1948 єпископ Кам'янець-Подільський і Проскурівський; з 27 грудня 1951 єпископ Ізмаїльський і Болградський; з 1 лютого 1955 єпископ Хмельницький і Кам'янець-Подільський; з 5 вересня 1956 — 5 липня 1961 єпископ Мукачівський і Ужгородський; з 25 лютого 1957 у сані архієпископа; † 9 травня 1975.
Підзаголовок:=== І ===
Знайдено: + Іларіон (Кочергін) — 13 листопада 1949 хіротонісаний у єпископа Уманського, вікарія Київської єпархії; з 22 липня 1950 єпископ Мукачівський і Ужгородський; з 5 вересня 1956 єпископ Хмельницький і Каменецький; з 14 серпня 1961 на спочинку; † 24 листопада 1965.
Підзаголовок:=== П ===
Знайдено: + Порфирій (Гулевич) — 25 червня 1928 хіротонісаний у єпископа Криворізького, вікарія Дніпропетровської єпархії; з 5 вересня 1930 єпископ Зінов'євський, вікарій Одеської єпархії; з 11 серпня 1931 єпископ Кримський; з жовтня 1936  в ув'язненні; розстріляний 2 грудня 1937.
Підзаголовок:=== С ===
Знайдено: + Серафим (Сіліч) — 25 жовтня 1921 хіротонісаний у єпископа Олександрівського і Павлоградського, вікарій Катеринославської єпархії; з 1922  в обновленстві; 12 червня 1924 приніс покаяння; розстріляний 15 вересня 1937.
Підзаголовок:=== С ===
Знайдено: + Сергій (Звєрєв) — 4 серпня 1922 хіротонісаний у єпископа Севастопольського, вікарія Таврійської єпархії; 1923 — 25 вересня 1929 єпископ Мелітопольський, вікарій Таврійської єпархії; з 1927  у сані архієпископа; розстріляний 20 листопада 1937.


Назва:Почесні громадяни Херсона

-Знайдено: + | 5 вересня 2003
-Знайдено: + | 5 вересня 2008


Назва:Дискографія Руслани

-Знайдено: +

Руслана на «Golden Stag Festival», 5 вересня 2008



Зобр:32шт.


Назва:Золотопотоцький замок

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 1672 року замок захопили турецько-татарські війська під проводом султана Мехмеда IV; оборона тривала 2 дні, замок був зданий оборонцями.[26] Близько 4-5 вересня 1676 року замок захопили (шляхом руйнування мурів вибухівкою[27]), зруйнували турецько-татарське військо під проводом бейлербея Дамаску Ібраґіма-паші «Шейтана». Залога замку під командуванням поручника Фридерика (або Йоахима) фон Мелляйна (пол. Fryderyk lub Joachim von Mellein[28]) чинила спротив, за що вся, разом з людьми, які знаходились в замку, була страчена (покарана на горло[29]). Замок був спалений, найбільш зруйновані були наріжні та в'їзна вежі. Частково був відбудований після відходу турків опікунами неповнолітнього тоді власника Потоку Золотого Стефана Потоцького.[30] Відбудований на початку 18 століття.


Зобр:3шт.


Назва:Долинський краєзнавчий музей Тетяни і Омеляна Антоновичів «Бойківщина»

-Знайдено: + |opening_date= 5 вересня 2003 року
-Знайдено: + Урочисте відкриття краєзнавчого музею в Долині відбулося 5 вересня 2003 року й було приурочене І-му Всесвітньому бойківському фестивалю на Прикарпатті. Відтоді заклад є значним науково-просвітницьким осередком міста та області.


Назва:Лозниця Сергій Володимирович

-Знайдено: + Сергій Володимирович Лозниця (біл. Сяргей Уладзіміравіч Лазніца, нар. 5 вересня 1964, Барановичі, Берестейська область, Білорусь) — український режисер документальних та художніх фільмів.


Назва:Музей історії туалету (Київ)

-Знайдено: + |established = 5 вересня 2007
-Знайдено: + Музей історії туалету — приватний музей у Києві, відкритий 5 вересня 2007 року.


Назва:Дуда Михайло

-Знайдено: + Через Чехословаччину і Австрію маршрутом Преров, Простейов, Требіг, Пісен, Пільзно група «Громенка» пробилася до Баварії. Після 99 днів маршу, важких боїв, подолавши тисячі кілометрів, 5 вересня 1947 року перші частини УПА сотні «Громенка», командир відділу Лев Фітала-«Лагідний» прийшли до Західної Німеччини щоб повідомити світові про збройну боротьбу вояків УПА проти загарбників. А 10 вересня 1947 туди дійшов і сам «Громенко». Ця дорога на Захід, описана в автобіографічній книжці Михайла Дуди («Громенка») «У Великому Рейді». Сотня «Громенка» була єдина, яка прибула на захід як боєва одиниця, з усієї сотні дійшло - 60 вояків. Всього із Закерзоння пробралося близько 350.


Зобр:7шт.


Назва:Бойко Григорій Пилипович

-Знайдено: + Бойко Григорій Пилипович (Грицько Бойко) (*5 вересня 1923, Оленівка, Донеччина — 25 вересня 1978, Київ) — радянський, український письменник, поет і перекладач, член Спілки письменників СРСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 5 вересня 1923 року в селі Оленівці на Донеччині в сім'ї службовця. Після закінчення сільської семирічки він вчився в Оленівській рудниковій школі, яка знаходилась досить далеко. Тому хлопцеві щодня доводилося вставати о четвертій ранку, кілька кілометрів йти пішки до станції, а вже звідти їхати робочим поїздом до школи. І не здавалося, що важко, адже тяга до знань була безвимірною.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 25 вересня 1978 року. Похований на Міському кладовищі «Берківцях». Поруч з ним похований його син драматург Вадим Бойко.


Зобр:1шт.


Назва:Рибальченко Вадим Валерійович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 5 вересня 2011


Назва:Кубок України з волейболу серед жіночих команд 2010—11

-Знайдено: + Кубок України з волейболу серед жіночих команд 2010—11 — 18-й розіграш Кубка України з волейболу серед жіночих команд. Перший етап пройде з 2 по 5 вересня 2010 року. Участь беруть 16 команд.
-Знайдено: + В сезоні 2010—11 кубок України стартує 2 вересня 2010 року. Ігри першого етапу пройдуть у чотирьох містах — Євпаторії, Сєвєродонецьку, Южному і Чорткові з 2 по 5 вересня 2010 року. 16 команд були роізділені на 4 підгрупи за двома ознаками територіальній і рейтинговій. Тобто до однієї підгрупи не можуть потрапити більше двох команд, які представляють суперлігу. В підгрупах команди грають по колу. Розклад ігор за таблицею Бергера (в 1-й день між собою зустрічаються 1-4 і 2-3, 2-й день: 1-2 і 3-4, 3 день: 1-3 і 2-4). До наступного, другого етапу, потрапляють команди, які зайняли на першому етапі 1-2 місця у кожній підгрупі.


Назва:Кубок України з волейболу серед чоловічих команд 2010—11

-Знайдено: + В сезоні 2010—11 кубок України стартує 2 вересня 2010 року. Ігри першого етапу пройдуть у чотирьох містах — Хмельницькому, Ужгороді, Маріуполі і Харкові з 2 по 5 вересня 2010 року. 16 команд були розділені на 4 підгрупи. В підгрупах команди грають по колу. Розклад ігор за таблицею Бергера (в 1-й день між собою зустрічаються 1-4 і 2-3, 2-й день: 1-2 і 3-4, 3 день: 1-3 і 2-4). До наступного, другого етапу, потрапляють команди, які зайняли на першому етапі 1-2 місця у кожній підгрупі.


Назва:Космічна сонячна енергетична станція «Сонячний ключ»

-Знайдено: + Прооет подібної станції впереше було продемонстровано 5 вересня 2009 року на авіасалоні МАКС-2009.


Назва:Драченко Іван Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 26 червня 1944 року гвардії молодший лейтенант Драченко вилетів на чолі пари на розвідку в район Ясс. При виконанні бойового завдання вступив у бій з німецькими винищувачами і відбив всі їхні атаки. Потім зробив штурмовку ешелону на залізничній станції Тузіра і з розвідувальною інформацією повернувся на свій аеродром. Нагороджений орденом Слави 2-го ступеня (наказ від 5 вересня 1944 року № 3457).


Зобр:1шт.


Назва:Прапор Сміли

-Знайдено: + Прапор Сміли — офіційний символ міста Сміли затверджений VIII сесією 21 скликання Смілянської міської ради 10 липня 1992 року. 45 вересня того ж року під час урочистостей, присвячених 450-річчю виникнення Сміли, прапор міста разом із гербом було освячено.


Зобр:1шт.


Назва:Герб Сміли

-Знайдено: + Герб Сміли — офіційний символ міста Сміли затверджений VIII сесією 21 скликання Смілянської міської ради 10 липня 1992 року. 45 вересня того ж року під час урочистостей, присвячених 450-річчю виникнення Сміли, герб міста разом із прапором було освячено.


Назва:Почесні громадяни Сміли

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |5 вересня 2002
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |5 вересня 2002
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |5 вересня 2002
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |25 вересня 1944


Назва:Дністрянська залізниця

-Знайдено: + Концесію на побудову Дністрянської залізниці було видано 5 вересня 1870 р. Консецію отримала група впливових польських і австрійських промисловців та громадських діячів. Залізницю будували два роки, і 31 грудня 1872 р. відкрили два її відтинки: 100,21 км Хирів—Стрий i 11,45 км Дрогобич—Борислав. Сумарна довжина становила 112 кілометрів. У перші 5 років на залізниці працювало 8 паровозів, 20 пасажирських вагонів та 192—194 товарних вагонів.


Зобр:1шт.


Назва:Іскалієв Нажамеден Іксанович

-Знайдено: + Нажамеден Іксанович Іскалієв (5 вересня 1941) — казахстанський дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол Казахстану.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 5 вересня 1941 року в с.Байбек Астраханської області. У 1958 закінчив Астраханське педагогічне училище. У 1966 Казахський сільськогосподарський інститут. У 1980 Академію народного господарства при Совєті Міністрів СРСР.


Назва:Бакеріза Луїс

-Знайдено: + Луїс Бакеріза (Bakeriza) (5 вересня 1948) — аргентинський дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол Аргентини в Києві.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 5 вересня 1948 року. Має юридичну освіту.


Назва:Герб Новомиргорода

-Знайдено: + |дата_затвердження = 5 вересня 2012
-Знайдено: + Ге́рб Новоми́ргорода — офіційний символ міста Новомиргород, районного центру Кіровоградської області. Затверджений на сесії Новомиргородської міської ради VI скликання 5 вересня 2012 року рішенням № 741.
-Знайдено: + Золото означає багатство, знатність і стабільність. Срібло має значення шляхетності і мудрості; також ним передається стихія води. Зелений колір символізує свободу, радість і надію; червоний — мужність, хоробрість та життєздатність.[31]
Підзаголовок:=== Сучасність ===
Знайдено: + За часів незалежності офіційних символів міста, на відміну від районних, довгий час не існувало. До 2012 року неофіційно використовувалась стара радянська емблема. Сучасний герб міста був прийнятий на сесії Новомиргородської міської ради 5 вересня 2012 року.


Зобр:4шт.


Назва:Гаврилко Михайло Омелянович

-Знайдено: + Гаври́лко Миха́йло Омеля́нович (* 5 вересня 1882, с. Гаврилки, Полтавський район — † 1920) — український художник, скульптор, поет, учасник українських визвольних змагань початку XX ст.


Зобр:2шт.


Назва:Осадчий Михайло Григорович

-Знайдено: + 5 вересня 1972 року на закритому судовому засіданні Михайла засуджено за статтею 62 Кримінального Кодексу УРСР до семи років таборів особливо суворого режиму і трьох років заслання. Вдруге Михайло Осадчий відбував кару в таборі ЖХ-385-1 у селі Сосновка Зубово-Пілянського району в Мордовії.


Зобр:1шт.


Назва:Чернігівсько-Полтавська операція

-Знайдено: + === 5 вересня ===
-Знайдено: + === 15 вересня ===
-Знайдено: + === 25 вересня ===


Зобр:2шт.


Назва:Kazaky

-Знайдено: + * Кирило Федоренко народився 5 вересня 1990 року в місті Сміла, Черкаської області. У вільний час захоплюється web-дизайном, фотографією, дизайном інтер'єрів[32].
-Знайдено: + * Франческо Боргато народився 5 вересня 1990 року в італійському місті Венеція. Єдиний учасник групи Kazaky, який відкрито визнавав свою гомосексуальну орієнтацію[33].


Назва:Укркосмос

-Знайдено: + | дата = 5 вересня


Назва:Полтавсько-Кременчуцька операція

-Знайдено: + Перша задача фронту полягала в оволодінні залізничним вузлом Мерефа, яке відкривало шлях для швидкого наступу 57-ї і 7-ї гвардійської армій до Дніпра. Наступ 7-ї гвардійської армії генерала Шумилова, у завдання якої входило оволодіти Мерефою, розвивався повільно. П'ять днів армія вела важкі бої за подолання обладнаної оборони противника на рубежі річки Уди, який чинив запеклий опір. Лише 5 вересня військам армії вдалося визволили місто.
-Знайдено: + В цей час сили Степового фронту енергійно розвивали переслідування відступаючого противника з метою 2425 вересня заволодіти переправами на Дніпрі і забезпечити його форсування. Форсування Дніпра було намічено на фронті 130 км.


Зобр:1шт.


Назва:Музей-садиба Івана Котляревського

-Знайдено: + |opening_date= 5 вересня 1969 р.


Зобр:1шт.


Назва:Півнюк Микола Володимирович

-Знайдено: + Народився 5 вересня 1917 року в місті Миколаєві, нині — обласний центр Миколаївської області України, в сім'ї робітника. Українець. Член ВКП (б) / КПРС з 1942 року. Закінчив 10 класів.


Назва:Фрідріх Вільгельм Бах

Файл:Фрідріх Вільгельм Бах.jpg

-Знайдено: + Фрідріх-Вільгельм Бах (Friedrich-Wilhelm Bach, 5 вересня 1944) — учений у галузі матеріалознавства і машинобудування. Доктор-інженер, професор. Почесний Академік АН ВШ України з 2007 р.


Зобр:1шт.


Назва:Борисова Олена Миколаївна

-Знайдено: + | Підпис = Олена Борисова на своїй персональній виставці «Лісовий ноктюрн» в Полтаві
5 вересня 2007
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * Молода харківська художниця Олена Борисова презентувала сьогодні в музеї Короленка свою другу полтавську виставку// Телеканал «Місто». — Новини. — 2007. — 5 вересня. (укр.)
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * Нагорна Н. Запоріжці як і раніше пишуть. Епізод третій. (Про Олену Борисову). // Объектив-НО. — 2001. — 25 вересня. (рос.)


Зобр:3шт.


Назва:Скоба Ігор Олегович

-Знайдено: + | збірна-поновлення = 5 вересня 2011


Зобр:1шт.


Назва:Діденко Ігор Миколайович

-Знайдено: + /files/2122/ Діденко Ігор Миколайович. Сайт «Олигарх.net», 11.03.2004.]</ref>, місто Козятин, Вінницька область). У період 1993–1997 — власник найбільших цементних заводів України; з 1998 один з керівників державної фірми «Укрнафта»; в 1999–2000 й в 2008−2010 — 1-й заступник голови правління НАК «Нафтогаз»; в 2000 виконував обов'язки голови НАК «Нафтогаз». Відомий тим, що на виконання «російсько-українського міжурядового договору від 19.1.2009» — прийняв на баланс державної компанії НАК «Нафтогаз» 11 млрд м³ газу від російської компанії «Газпром», за що був заарештований 9 липня 2010 (ст. 191 Кримінального кодексу України, «розтрата чужого майна в особливо великих розмірах»). 5 вересня 2011 р., Печерським районним судом міста Києва визнаний винним у скоєнні службового злочину і отримав покарання у вигляді трьох років позбавлення волі умовно.[34]
-Знайдено: + 5 вересня, Печерський районний суд Києва визнав винним Ігоря Діденка у скоєнні службового злочину і обрав йому покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з відстрочкою виконання вироку на три роки. Суд дійшов висновку, що зібрано достатньо доказів, які повністю доводять провину Діденка. Водночас суд не побачив, що Діденко переслідував особисті інтереси, здійснюючи злочин. Рішенням суду Діденко звільнений з-під арешту в залі суду.[35]


Назва:12189 Довгий

-Знайдено: + |дата відкриття =5 вересня 1978
-Знайдено: + 12189 Довгий (12189 Dovgyj) — астероїд головного поясу, відкритий 5 вересня 1978 року.


Назва:Чмихалов Олександр Валентинович

-Знайдено: + Олекса́ндр Валенти́нович Чмиха́лов (рос. Алекса́ндр Валенти́нович Чмыха́лов) (*5 вересня 1986, Білогірськ, Кримська область) — український актор театру і озвучення.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Олександр Чмихалов народився 5 вересня 1986 року в Білогірську. 2008 року закінчив Київський національний університет культури і мистецтв (курс П. І. Ільченка та К. В. Пивоварової). З 2008 року актор Київського академічного театру юного глядача на Липках.


Назва:Калініченко Володимир Вікторович

-Знайдено: + Володи́мир Ві́кторович Калініче́нко (нар. 5 вересня 1947 р., смт Степань, Сарненський район, Рівненська область) — український історик, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, заслужений працівник освіти України, дійсний член Академії історичних наук України.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Володимир Вікторович Калініченко народився 5 вересня 1947 р. у містечку Степань Сарненського району Рівненської області у родині козацького походження, яка була направлена на Західну Україну після завершення Другої світової війни.


Назва:Лісничий Омелян Степанович

-Знайдено: + Лісничий Омелян Степанович (1893, с. Рівне — 5 жовтня 1938, за іншими даними — 5 вересня 1938) — більшовицький діяч, член РКП(б). Деякий час працював головою Лисичанського райвиконкому Донецької області. Останнє місце роботи — голова Старобільського окрвиконкому Ворошиловградської області. Військовою колегією Верховного суду СРСР засуджений до розстрілу. Розстріляний 5 вересня (за іншими даними 5 жовтня) 1938 року.


Назва:Паламарчук Людмила Василівна

-Знайдено: + Паламарчук Людмила Василівна (5 вересня 1955 року) — український метеоролог, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 5 вересня 1955 року в місті Кривий Ріг Дніпропетровської області. З відзнакою закінчила 1978 року географічний факультет Київського університету кафедру метеорології та кліматології зі спеціальності «географ-метеоролог». Працювала у 1978–1993 роках в Українському науково-дослідному гідрометеорологічному інституті: інженером-бортаерологом, старшим інженером, молодшим науковим співробітником, науковим співробітником. У 1993–2001 роках — в Київському національному педагогічному університеті імені Михайла Драгоманова: старшим викладачем, доцентом кафедри географії України та краєзнавства. У Київському університеті працює з червня 2001 року доцентом кафедри метеорології та кліматології. Викладає курси: «Метеорологія та кліматологія», «Метеорологія». Вчений секретар Вченої ради географічного факультету у 2002–2006 роках.


Назва:Огородніков Володимир Іванович

-Знайдено: + Огородніков Володимир Іванович (24 серпня 1947 року — 5 вересня 2006 року) — український геолог, доктор геологічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Назва:6576 Київтех

-Знайдено: + |дата відкриття =5 вересня 1978
-Знайдено: + 6576 Київтех (6576 Kievtech) — астероїд головного поясу, відкритий 5 вересня 1978 року.


Назва:Корній Лідія Пилипівна

-Знайдено: + Корній Лідія Пилипівна (нар. 5 вересня 1942) - український музикознавець, доктор мистецтвознавства, професор Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології НАН України.


Назва:Верховна Рада України III скликання

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + | по 5 вересня 2000
Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + |з 15 вересня 1998
Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + |з 25 вересня 1998


Зобр:7шт.


Назва:Деркач Ігор Степанович

-Знайдено: + Деркач Ігор Степанович (* 5 вересня 1963, с. Солонка, Пустомитівський район, Львівська область) - український громадсько-політичний діяч. Народний депутат України 1-го скликання.


Назва:Захаров Федір Захарович

-Знайдено: + Федір Захарович Захаров (нар.5 вересня 1919 с. Олександровскоє Смоленської губернії, РСФРР — пом.29 вересня 1994, м. Ялта, Крим) — радянський та український художник, Заслужений діяч мистецтв УРСР (1970), народний художник УРСР (1978), лауреат Державної Премії УРСР імені Тараса Шевченка (1987), член Національної спілки художників України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Федір Захаров народився 5 вересня 1919 року у селянській родині у с. Олександровське Смоленської губернії Російської СФРР (нині — Монастирщинського району Смоленської області, Росія).


Зобр:8шт.


Назва:Крісті Вангєлі

-Знайдено: + Крі́сті Вангє́лі (алб. Kristi Vangjeli, нар. 5 вересня 1985, Корча, Албанія) — албанський та грецький футболіст, захисник клубу «Чорноморець». Відомий виступами за грецький клуб «Аріс» з Салоніків, а також національну збірну Албанії. Трьохразовий фіналіст кубка Греції, а також фіналіст кубка та суперкубка України.
-Знайдено: + Крісті народився 5 вересня 1985 року в албанському місті Корча. У п'ять років батьки віддали Вангєлі до місцевої футбольної школи клубу «Скендербеу» під нагляд тренера Беніна Бета. Там Крісті вчився та грав п'ять років з 1990 до 1995 разом зі старшим братом Павлі. 1997 року батьки малих футболісті відправили Павлі на огляд у грецький ПАОК, а після того як македонці підписали контракт з албанським футболістом сім'я разом із Крісті перебралася до Салоніків. Потім тренер місцевої команди «Агіос Георгіос» побачив Вангєлі, коли той тренувався у школі і запросив до клубу. Після першого ж тренування албанця узяли в команду. А через два роки у віці молодий спортсмен почав тренуватися з основним складом команди при тому, що йому було всього 15 років. 2001 року тренер клубу вирішив включити албанця у склад команди під час товариського матчу із місцевим клубом «Аріс».


Зобр:5шт.


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + В ставленні до українського населення краю влада проводила пацифікації («умиротворення»). Так, наприклад, 25-26 вересня 1930 року значні кавалерійські та поліцейські підрозділи, ввірвавшись в міста й села Дрогобиччини, розпочали жорстоку криваву розправу над українцями. Арештованих за заздалегідь складеними списками збирали в громадських приміщеннях, де кожному наносили 25-30, а то й більше ударів нагаєм, при цьому принижуючи ще й морально, тобто примушуючи лаяти Україну, виголошувати заздоровниці на честь Юзефа Пілсудського, співати польський гімн. Жертв не раз доводили до втрати свідомості, а деколи й до каліцтв. Закон від 3 серпня 1934 року взагалі заборонив вживання назви «Україна», одночасно уряд замінює історичну назву «Галичина» на «Східна Малопольща».
-Знайдено: + 56 жовтня нова влада спалила міські акти. А замість вирішення продовольчої проблеми організовує за присутності військ Червоної Армії під наглядом НКВС вибори до Народних зборів Західної України."Співробітникам НКВС взяти активну участь у підготовці й проведенні тимчасових управлінь народних зборів… Для забезпечення посиленого проведення народних зборів налагодити необхідну агентурно-оперативну роботу з виявлення і репресування контрреволюційних організацій груп і осіб, які протидіють і зривають організацію нової влади "— це цитата з директиви наркома внутрішніх справ СРСР Берії ще від 15 вересня 1939-го року, тобто за два дні до початку так званого «Визвольного походу».[36]
-Знайдено: + В серпні в місті для допомоги українським громадянам та установам організовано товариство «Українська Допомогова Акція» (УДА). 5 вересня УДА реорганізовано в Український Окружний Комітет (УОК), структурну ланку Українського Крайового Комітету, а з 1 березня 1942 року — Українського центрального комітету. При фінансовій допомозі УОК запрацював аматорський театр, який розпочав свою роботу прем'єрним показом на сцені Народного Дому у вересні 1941 року вистави «Невольник», а далі вдячні дрогобичани побачили постановки п'єс «Запорозький клад», «Маруся Богуславка», «Ой, не ходи, Грицю», «Різдвяна ніч», «Сорочинський ярмарок», «Хмари» та інші. Колектив знайомив з своїм доробком також жителів сусідніх міст, а навзамін в Дрогобичі неодноразово в 1941–1942 році гастролювала Стрийська трупа, в 1942 приїжджав театр з Станіслава.
-Знайдено: + Ув'язнення Степана Бандери та Ярослава Стецька за відмову відкликати «Акт відновлення Української держави» відгукнулося ехом й на Дрогобиччині. 15 вересня силами гестапо та фельджандармерії заарештовано близько 50 членів ОУН, серед яких майже весь обласний провід, і відправлено в концтабір Монтелюпіх поблизу Кракова (ймовірно, заклад пов'язаний з в'язницею на вулиці Монтелюпіх (pl:Więzienie Montelupich) в Кракові, куди влада післявоєнної Польщі 24 травня 1948 року перевела 112 полонених в Чехословаччині під час спроби пробратися на Захід бійців УПА з концтабору в місті Явожно). Врятуватися вдалось небагатьом, зокрема районний провідник Дмитро Білий (псевдо «Лис») зумів утекти, а референта обласного проводу з питань ідеології Володимира Кобільника та члена проводу Адольфа Гладиловича на той час не було в місті. Після Андрія Шукатки обласний провід очолив його заступник Василь Николяк.
-Знайдено: + З 25 вересня по 27 вересня проведено запис дітей з 1928 по 1934 роки народження на навчання в українських народних школах.


Зобр:21шт.


Назва:Варлаам (Борисевич)

-Знайдено: + | періодпочаток_2 = 5 вересня 1956
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + З 5 вересня 1956 року - єпископ Мукачівський і Ужгородський.


Назва:Андрій (Сухенко)

-Знайдено: + | дата народження = 5 вересня 1900
-Знайдено: + Архієпископ Андрій (в миру Євген Олександрович Сухенко; 5 вересня 1900, село Озеряни, нині Бобровицького (Козелецького) району Чернігівської області — 17 червня 1973, Псково-Печерський монастир) — єпископ Російської православної церкви, архієпископ Омський і Тюменський.


Назва:Слободяник Олександр Олександрович

-Знайдено: + Олекса́ндр Олекса́ндрович Слободя́ник (*5 вересня 1941, Київ — †10 серпня 2008, Моррістаун, Нью-Джерсі, США) — визначний піаніст-віртуоз романтичного стилю 20 ст. українського походження. Найбільш відомий своїм виконанням творів Ф. Шопена.


Назва:Деркач Михайло

-Знайдено: + Михайло Деркач (червень 1882 — † 5 вересня 1963) — адміністративний підполковник Армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:НИТКА (комплекс)

-Знайдено: + Після агресії Росії проти Грузії у серпні 2008 року співробітництво України й Росії з підготовки російських льотчиків було призупинене. За версією, оприлюдненою для ЗМІ заступником командувача морською авіацією ВМФ Росії Миколою Куклевим 5 вересня 2008 року, «9 серпня 2008 року МЗС України виступив із заявою, в якій тренування російських льотчиків на тренажері в Криму вважає недоцільним»[37][38]. Насправді такої заяви міністерство закордонних справ України не робило. У зв’язку з російсько-грузинським збройним конфліктом, що тривав, 9 серпня було заборонено перебазування з Анапи до Сак літаків, на яких російські пілоти мали тренуватися. Генеральний штаб ЗС України, у свою чергу, дав згоду на проведення цих тренувань, які мали розпочатися 11 вересняПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Зобр:6шт.


Назва:Бесарт Ібраїмі

-Знайдено: + 5 вересня 2009 року дебютував в офіційних іграх у складі національної збірної Македонії в матчі-кваліфікації на ЧС-2010 проти збірної Шотландії, що завершився з рахунком 2-0 на користь британців.


Назва:Ковшов Юрій Олександрович

-Знайдено: + Ковшо́в Ю́рій Олекса́ндрович (нар. 5 вересня 1951, м. Кушка, Туркменська РСР, СРСР) — радянський та український вершник, що спеціалізується на змаганнях з виїздки. Чемпіон та срібний призер Олімпійських ігор 1980 року у Москві, срібний призер Всесвітніх кінних ігор 1990 року, багаторазовий призер чемпіонатів Європи у командній виїздці, чемпіон Радянського Союзу у індивідуальній виїздці. Учасник двох Олімпійських ігор (1980, 1988). Заслужений майстер спорту (1980).


Назва:Україна на літніх Паралімпійських іграх 2012

Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + |  Золото || Павлик, РоманРоман Павлик || Легка атлетика || Стрибки у довжину (чоловіки, F36) || 5 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + |  Золото || Дементьєв, ЄгорЄгор Дементьєв || Велоспорт || Роздільна шосейна гонка (чоловіки, C5) || 5 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + |  Золото || Богодайко, ЄвгенійЄвгеній Богодайко || Плавання || 100 м брасом (чоловіки, SB6) || 5 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + |  Золото || Савцова, ВікторіяВікторія Савцова || Плавання || 100 м брасом (жінки, SB6) || 5 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Срібло || Мисник, АнастасіяАнастасія Мисник || Легка атлетика || Штовхання ядра (жінки, F20) || 5 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Срібло || Єлісаветська, ГаннаГанна Єлісаветська || Плавання || 50 м брасом (жінки, S2) || 5 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Бронза || Кліпперт, СергійСергій Кліпперт || Плавання || 100 м на спині (чоловіки, S12) || 5 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Бронза || Куделя, СвітланаСвітлана Куделя || Легка атлетика || Штовхання ядра (жінки, F20) || 5 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Бронза || Соцька, ІринаІрина Соцька || Плавання || 50 м брасом (жінки, S2) || 5 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + |5-е


Зобр:87шт.


Назва:Буднік Євген Віталійович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 5 вересня 2012


Зобр:1шт.


Назва:Годлін Михайло Михайлович

-Знайдено: + Михайло Михайлович Годлін (14 (26) листопада 1886(18861126), Новозибков — 5 вересня 1973, Київ) — український радянський ґрунтознавець.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 5 вересня 1973 року. Похований в Києві на Міському кладовищі «Берківцях» (ділянка № 62). Наказом Управління охорони пам'яток історії, культури та історичного середовища № 53 від 4 листопада 1998 року могила є об'єктом культурної спадщини Подільського району в місті Києві.


Назва:Air Ukraine

Підзаголовок:== Інциденти ==
Знайдено: + * 5 вересня 1992 Ту-154 авіакомпанії Air Ukraine (бортовий номер CCCP-85269) з 147 чоловіками на борту здійснив аварійну посадку «на живіт» у Міжнародному аеропорту «Бориспіль», причиною якої було не випущене (через технічну несправність) шасі. Ніхто не постраждав, хоча літак відновити не вдалося.[39]


Зобр:3шт.


Назва:Прапор Новомиргорода

-Знайдено: + |затверджений = 5 вересня 2012 року
-Знайдено: + Пра́пор Новоми́ргорода був затверджений рішенням сесії Новомиргородської міської ради VI скликання 5 вересня 2012 року рішенням № 741.
-Знайдено: + На квадратному зеленому полотнищі жовтий трикутник з червоним розширеним хрестом та горизонтальна біла хвиляста смуга; основа трикутника займає верхній край полотнища, вершина сягає його центру, ширина смуги складає 1/6 ширини прапора, відстань від смуги до нижнього краю дорівнює 1/6 ширини прапора.[40]


Назва:Нагорняк Сергій Миколайович

-Знайдено: + Сергій Миколайович Нагорняк (нар. 5 вересня 1971 року, Вінниця, СРСР) — український футболіст. У минулому гравець збірної України.


Назва:Семенченко Кузьма Олександрович

-Знайдено: + Кузьма́ Олекса́ндрович Семе́нченко (нар. 3 липня 1896 — пом. 5 вересня 1965) — радянський військовий діяч, генерал-майор танкових військ, Герой Радянського Союзу.
-Знайдено: + Посля звільнення з лав Збройних Сил Кузьма Олександрович Семенченко мешкав у Тбілісі. Помер 5 вересня 1965 року.


Назва:Компанець Іван Данилович

-Знайдено: + | періодкінець_2 = 5 вересня 1952
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 26 лютого 1948[41] по 5 вересня 1952 року[42] — 1-й секретар Закарпатського обласного комітету КП(б) України


Назва:Станинець Юрій Іванович

-Знайдено: + Станинець Юрій Іванович (5 вересня 1906, с. Нижній Шард, Австро-Угорська імперія11 квітня 1994 с. Горонда Мукачівського району Закарпатської області) — український письменник та громадський діяч, священник, депутат Сойму Карпатської України, член Національної спілки письменників України (1994).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Юрій Іванович Станинець народився 5 вересня 1906 у с. Нижній Шард (тепер — Нижнє Болотне Іршавського району Закарпатської області) у родині селян.
Підзаголовок:== Смерть ==
Знайдено: + Адже коли він був письменником, то нинішній лауреат відшив його з боязні – а раптом буде він, а не я. Потім його била доля – а може, й за це...|40|Н. Ребрик|5 вересня виповниться 103 роки від дня народження закарпатського письменника Юрія Станинця. Закарпаття онлайн. 04.09.2009.}}
-Знайдено: + Пись­менник Пет­ро Мі­дянка вважає, що «ми ще ли­ше від­кри­­ваємо для себе материк до­бір­ної Станинцевої прози...»[43].


Зобр:1шт.


Назва:Якименко Олександр Валерійович

-Знайдено: + Олександр Валерійович Якименко (нар. 5 вересня 1988, Одеса, УРСР) — український футболіст, нападник.


Назва:Список бійців куреня Української повстанської армії «Месники»

Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + | 6 || «Сурма», «Сурмач» Бабик Дмитро || с. Монастир Рава-Руського повіту || 01916-08-2323 серпня 1916 — 01947-09-077 вересня 1947 || Чотовий || Месники-2 || 5 вересня 1947 р. схоплений у криївці біля с. Монастиря, заповненій паралітичним газом. Помер у Любачеві від тортур на допитах. За іншим джерелом: загинув у бою з ВП на присілку Дагани біля Верхрати.
Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + | 74 || «Зорян» Гнатейко Володимир || с. Піддубці Рава-Руського повіту, тепер с. Піддубне Сокальський район Львівської області || 01928-09-1111 вересня 1928 — 01947-09-1515 вересня 1947 || Стрілець || Месники-2 || Син Василя та Юлії. В лавах УПА — з осені 1945 р. 5 вересня 1947 р. в Ряшеві засуджений до смертної кари. Там же страчений.
Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + ).1918 — 01945-04-088 квітня 1945 || Вістун, кухар || Месники-1 || Закінчив 5 класів початкової школи. Член ОУН з 1939 р. За «перших совітів» — в'язень тюрми на Лонцького, дивом уник розстрілу. Вступив в ряди української поліції, де служив до її саморозпуску. В лавах УПА з квітня 1944 р. 5 вересня 1944 в селі Гораєць, рятуючи товаришів від облави, схоплений поляками. Утік, за що поляки вбили його батька. Загинув у бою під час акції на село В'язівниця. Місце поховання не встановлене.[44]
Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + | 122 || «Орел» Дуда Олександр || с. Верхрата Рава-Руського повіту || 01922-02-1313 лютого 1922 — 01947-12-1616 грудня 1947 || Стрілець, жандарм || Месники-2 || Син Теодора. Член ОУН з 1941 р. З весни 1944 р. — в лавах УПА. 5 вересня 1947 р. схоплений солдатами ВП у криївці біля с. Монастир, заповненій паралітичним газом. 21 листопада 1947 р. в Ряшеві засуджений до смертної кари. Там же страчений.
Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + | 142 || «Орел» Каламай Теодор || с. Вербиця Рава-Руського повіту || 01929-02-2828 лютого 1929 || Стрілець || Месники-1 || Син Василя та Анни. З червня 1946 р.- в лавах УПА. Від грудня 1946 р. переховувався в рідному селі. 6 червня 1947 р. — заарештований. 25 вересня 1947 р. засуджений у Ряшеві на довічне ув'язнення. Подальша доля невідома.
Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + ).1925 || Стрілець, жандарм || Месники-2 || Син Івана. Член ОУН з 1942 р. З осені 1944 р. в лавах УПА. 5 вересня 1947 р. схоплений у криївці біля села Монастир, заповненій паралітичним газом. 20 листопада 1947 р. в Ряшеві засуджений до смертної кари, 8 грудня 1947 р. — помилуваний (вирок замінено на довічне ув'язнення). Вирок відбував у Штумі. Звільнений у липні 1954 р. Живе у Польщі.
Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + | 223 || «Лев» Левчишин Іван || с. Верхрата Рава-Руського повіту || 01915-05-1212 травня 1915 — 01947-11-2828 листопада 1947 || Стрілець, жандарм || Месники-1, Месники-2 || Син Івана. Після закінчення початкової школи в рідному селі продовжує навчання у ремісничій школі в м. Раві-Руській. У 1939 р. з приходом большевиків переходить за Сян, а в 1941 р. повертається у рідне село і за наказом керівництва ОУН вступає в ряди української допоміжної поліції. З весни 1944 р. — в лавах УПА. Спочатку в сотні «Месники-1», а з листопада 1945 р. — в «Месники-2». 5 вересня 1947 р. схоплений солдатами ВП при викритті криївки командира «Шума» біля села Монастир, заповненій паралітичним газом. 17 листопада 1947 р. в Ряшеві засуджений до смертної кари. Там же страчений.
Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + | 340 || «Орлик» Стецишин Євген || с. Лукавець Любачівського повіту || 01916-12-2121 грудня 1916 — 01947-11-2828 листопада 1947 || Бунчужний || Месники-2 || Син Григорія. Член ОУН з 1938 р., організатор підпільних структур ОУН-УПА на території Любачівщини та Ярославщини. З весни 1944 р. в лавах УПА. 5 вересня 1947 р. схоплений солдатами ВП у криївці біля с. Монастир, заповненій паралітичним газом. 18 листопада 1947 р. в Ряшеві засуджений до смертної кари. Там же страчений.
Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + | 341 || «Сад» Судин Григорій || с. Люблинець Новий Любачівського повіту || 01918-01-011 січня 1918 — 01945-03-022 березня 1945 || Стрілець, боєць 1-ї чоти || Месники-2 || В лавах УПА з 15 вересня 1944 року. Загинув у бою із спецвідділом НКВД у с. Мриглоди Томашівського повіту. Похований у с. Монастир Любачівського повіту.
Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + ).1920 || Сотенний || Месники-2, Месники-1 || З початком війни на службі в українській допоміжній поліції. Від весни 1944 р. — в лавах УПА, бунчужний у сотні «Залізняка». З 16 липня до 15 вересня 1945 р. — командир сотні «Месники-2», а з половини листопада 1945 р. — сотні «Месники-1». 1 лютого 1946 р. важко поранений під час випробовування гранати, виготовленої у партизанській зброярні, відійшов на Львівщину на лікування. Подальша доля невідома.
Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + ).1920 — 01947-11-2828 листопада 1947 || Стрілець || Месники-2 || В лавах УПА з весни 1944 року. 5 вересня 1947 року схоплений солдатами ВП у криївці біля с. Монастир, заповненій паралітичним газом. Засуджений до смертної кари. Страчений у Ряшеві.


Назва:Точилін Віктор Олександрович

-Знайдено: + Точилін Віктор Олександрович (нар. 5 вересня 1943, ст. Шаумяна Георгіївського району Ставропольського краю РФ) — український вчений-економіст, доктор економічних наук, професор, Заслужений економіст України (2004).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 5 вересня 1943 у ст. Шаумяна Георгіївського району Ставропольського краю РФ[45].


Назва:Іллічевський Сергій Олімпієвич

-Знайдено: + С. О. Іллічевський народився в м. Усмань Тамбовської губернії (Росія) 5 вересня 1895 р. в сім'ї геолога Олімпія Олександровича Іллічевського. Сім'я незабаром переїхала до Полтави, де О. А. Іллічевський став секретарем Полтавського товариства сільського господарства, відомим громадським діячем. Від батька передався Сергію інтерес до ботаніки. З 1914 по 1917 рр. він навчався на природничому відділенні фізико-математичного факультету Київського університету. Навчання закінчити не встиг. Вищу освіту здобув пізніше, закінчивши в 1923 р. природниче відділення Полтавського інституту народної освіти.


Назва:Кізченко Валентина Іванівна

-Знайдено: + Валентина Іванівна Кізченко (5 вересня 1935, Київ) — український історик, дослідниця історії робітничого класу, інтелігенції України, культури українського народу, доктор історичних наук, професор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народидася 5 вересня 1935 року в місті Києві. У 1958 році закінчила історичний факультет Київського державного університету. У 19581965 роках — науковий співробітник Київського державного історичного музею. у 19651968 роках — аспірантка, у 19681973 роках — молодший науковий співробітник, у 19731992 роках — старший науковий співробітник, у 19922003 роках — провідний науковий співробітник відділу історії капіталізму (згодом відділу історії України ХІХ — початку XX століття) Інституту історії України НАН України.


Назва:Франческо Боргато

-Знайдено: + Франче́ско Борга́то (італ. Francesco Borgato;нар.5 вересня, 1990, Венеція)  — італійський співак, танцюрист, хореограф, колишній учасник української поп-групи Kazaky.


Назва:Мішков Омар Фауазович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + 5 вересня 2001 року гравці «Поліграфтехніки» Омар Мішков та Вадим Чернишенко разом з другом, який керував машиною, поверталися з риболовлі на околицях Олександрії. Водій не впорався з керуванням на одному з поворотів і машина впала у кювет. Чернишенка та Мішкова доправили до лікарні, а їх товариш загинув одразу. Втім, 6 вересня не стало й Омара Мішкова, який помер від отриманих травм[46].


Назва:Булкін Кирило Вікторович

-Знайдено: + Булкін Кирило Вікторович (* 5 вересня 1967, м. Київ) — журналіст, актор, публіцист, бард, культурний діяч
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * Народився у Києві 5 вересня 1967 року;


Зобр:7шт.


Назва:Цвик Степан Степанович

-Знайдено: + Степан Степанович Цвик (1 серпня 1926, Адамівка — 5 вересня 2006) — радянський офіцер-танкіст, учасник придушення угорського повстання 1956 року, Герой Радянського Союзу, полковник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Жив у селищі міського типу Горностаївці Херсонської області. Працював керівником військової підготовки в середній школі № 1. Помер 5 вересня 2006 року. Похований у Горностаївці.


Назва:Худяк Раїса Аврамівна

-Знайдено: + Раїса Аврамівна Худяк (5 вересня 1931, Хитці) — український історик, дослідниця історії соціально-економічного розвитку України новітнього часу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 5 вересня 1931 року в селі Хитцях (нині Гадяцького району Полтавської області). 1951 року закінчила Гадяцьке педагогічне училище. У 19511952 роках працювала вчителем української мови у Веприцькій середній школі Полтавської області. 1956 року закінчила історичний факультет Харківського педагогічного інституту. У 19561959 роках працювала вчителем історії в середніх школах Харківської та Полтавської областей. У 19591962 роках — аспірантка, у 19621980 роках — молодший науковий співробітник відділу історії соціалістичного і комуністичного будівництва, у 19801986 роках — відділу історії розвинутого соціалізму Інституту історії АН УРСР. У 1965 році, під керівництвом кандидата історичних наук С. М. Бєлоусова, захистила кандидатську дисертацію на тему: «Піднесення матеріального добробуту та культурно-технічного рівня робітників вугільної промисловості Донбасу (1951–1955 рр.). На матеріалах Донецької і Луганської областей».


Назва:Довгалівська загальноосвітня школа

-Знайдено: + * 5 вересня 1986 — Михайлюк Володимир Павлович — по даний час


Зобр:1шт.


Назва:Брик Олександр Семенович

-Знайдено: + Брик Олекса́ндр Семенович (англ. Alexander Bryk, Oleksander S. Bryk) (* 7 липня 1895, Колодіївка, нині Підволочиського району, Тернопільської області — †5 вересня 1984, Торонто Канада) — підприємець, український громадський діяч у Канаді, мемуарист, автор монографій та публікацій в періодичних виданнях історичних досдіджень новітньої історії України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Навчався в Тернопільській гімназії[47]. У 1927 році емігрував до Канади, поселився і постійно проживав у Вінніпезі. Навчався в Чікаго в торговельній школі. Член відділу Конгресу українців Канади, дирекції товариства «Тризуб», та інших українських громадських організацій у Вінніпезі. Помер 5 вересня 1984 в Торонто похований у Вінніпезі.


Зобр:1шт.


Назва:Каблаш Олександр Геннадійович

-Знайдено: + Ка́блаш Олекса́ндр Генна́дійович (нар. 5 вересня 1989, Одеса) — український футболіст, півзахисник МФК «Миколаїв».


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://tyzhden.ua/Publication/4517
  2. За іншими даними, 10 жовтня 1906 року, перший же екс Гуляйпільської групи відбувся 5 вересня 1906 року і дав 163 рублі.
  3. Українська література в загальнослов'янському і світовому літературному контексті. — Т. 3: У взаєминах з літературами Заходу і Сходу. — К.: Наукова думка, 1988. — С. 352.
  4. Петро Кравчук «Книга рекордів Волині», — Любешів: «Ерудит», 2005, с. 193–195
  5. T.H.Skrzypecki. Potok Złoty na tle historii polskich kresów poludniowo-wschodnich.-Opole:Solpress,2010.-256с. ISBN 978-83-927244-4-5 с.31
  6. T.H.Skrzypecki. Potok Złoty na tle historii polskich kresów poludniowo-wschodnich.-Opole:Solpress,2010.-256с. ISBN 978-83-927244-4-5 с.33
  7. http://ukrgazeta.plus.org.ua/article.php?
  8. В Ашгабаті Президент України взяв участь у покладанні квітів до пам'ятника Тарасові Шевченку // інф. за 15 вересня 2009 року на Офіційне інтернет-представництво Президента України
  9. Пам'ятник Шевченку в Ашгабаті перенесуть на нове місце // інф. УНІАН за 29 липня 2009 року
  10. [http://vilne.org.ua/index.php?
  11. Тиждень: «С.Соболєв став прем'єр-міністром опозиційного уряду України»
  12. Новинар: «Опозиційний уряд України відвідає Брюссель»
  13. Коган Л. Ґолокост на Житомирщині[http://istvolyn.info/index.php?
  14. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  15. Додаток 1 до рішення Новомиргородської міської ради від 5 вересня 2012 року № 741
  16. Отар Довженко, Наталія Данькова, Марина Баранівська. «Савік Національний» — Телекритика, 23.12.2010
  17. За зміну правових основ діяльності НТКУ та НРКУ проголосував лише один депутат — Кореспондент.net, 11.01.2011
  18. Савік Шустер переходить на телеканал «Інтер» - Новини каналу - Телеканал «Інтер»
  19. Контрольный матч. Германия — Бразилия 3:2. Полчаса на чудеса. Архів оригіналу за 30 листопада 2012. www.ua-football.com/
  20. Пас от Фернандиньо. Архів оригіналу за 30 листопада 2012.
  21. [http://www.biathlon.com.ua/comments.php?
  22. Протоколи матчів першої ліги 1994/95 (рос.)
  23. Протоколи матчів першої ліги 2004/05 (рос.)
  24. Новобранцы «Десны» (рос.). За Чернигов. 5.09.2009. Процитовано 28.08.2009.
  25. http://ukrgrdumka.ho.ua/fora/forum_3/index.htm
  26. Т.Н.Skrzypecki. Potok Złoty... s.202
  27. Т.Н.Skrzypecki. Potok Złoty... s.64-65
  28. Т.Н.Skrzypecki. Potok Złoty... s.64
  29. Т.Н.Skrzypecki. Potok Złoty... s.202
  30. Т.Н.Skrzypecki. Potok Złoty... s.202
  31. Додаток 1 до рішення Новомиргородської міської ради від 5 вересня 2012 року №741
  32. Кирило Федоренко: Біографія, відео і фото
  33. Francesco Borgato: Біографія, відео і фото
  34. «Колишнього топ-менеджера „Нафтогазу України“ Діденка засуджено до умовного терміну.» Інтерфакс-Україна. 5 вересня 2011 р.
  35. «Діденку дали три роки умовно». УНІАН. 05.09.2011
  36. У спектаклі «Возз'єднання» «західники» були статистами
  37. Киев запретил тренировки российских морских летчиков на имитаторе палубы корабля в Крыму. Новый регион. 05.09.2008 (рос.)
  38. Украинские власти сорвали тренировку российских летчиков в Крыму. Новая газета. 05.09.2008 (рос.)
  39. [http://aviation-safety.net/database/record.php?
  40. Додаток 1 до рішення Новомиргородської міської ради від 5 вересня 2012 року №741
  41. Постанова I-го пленуму Закарпатського обласного КП(б) України
  42. Постанова IV-ї Закарпатської обласної конференції КП(б) України 5-7 вересня 1952 року
  43. Н. Ребрик. 5 вересня виповниться 103 роки від дня народження закарпатського письменника Юрія Станинця. Закарпаття онлайн. 04.09.2009.
  44. Степан Гуль — повстанець з Нового Села (автор: Щирба Володимир)http://www.vox-populi.com.ua
  45. Відділ секторальних прогнозів та кон'юнктури ринків
  46. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою death не вказано текст
  47. Б. Волинський, Б. Крищук. БРИК Олександр Семенович. // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2004. — Т. 1 : А — Й. — 696 с. — ISBN 966-528-197-6. — С.185