Король и Шут

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Король і Шут)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Король и Шут
Король и Шут, магазин «Музыкальный мир» 20 листопада 2007р. в м.Сиктивкар
Король и Шут, магазин «Музыкальный мир» 20 листопада 2007р. в м.Сиктивкар
Основна інформація
Жанр Панк-рок. Фолк-панк. Горор-панк
Роки 19882014
Країна СРСР - Росія Росія
Місто Санкт-Петербург
Інші назви Контора, Король Шутов
Мова російська, українська
Лейбл Союз
Склад Олександр Щигольов
Яків Цвіркунов
Олександр Леонтьєв
Павло Сажинов
Олександр Куликов
Михайло Горшеньов
Андрій Князєв
korol-i-shut.ru

Король и Шут у Вікісховищі

«Король и Шут» (укр. «Король та Блазень», абревіатура КиШ) — радянський та російський рок-гурт. Стиль групи «Король и Шут» поєднує в собі елементи панк-року, традиційного російського року та фольк-року. Гурт найбільш відомий завдяки своїм текстам, які є короткими «казками-страшилками», зазвичай містичні чи історичні.

Історія[ред. | ред. код]

Перші роки (1988—1993)[ред. | ред. код]

Гурт заснований в Ленінграді в 1988 році однокласниками Михайлом Горшеньовим (сценічне прізвисько «Горшок»), Олександром Балуновим і Олександром Щигольовим під назвою «Контора». У 1989 році Горшеньов познайомився з Андрієм Князєвим в ленінградському реставраційному училищі і запросив його до гурту. Коли почала формуватись нова концепція гурту і з'явились перші казкові тексти, стало зрозуміло, що потрібна нова назва. Були такі варіанти, як «Зарезанный одуванчик», «Апокалипсис», але хлопці зупинились на «Король Шутов», що згодом трансформується в «Король и Шут». Всі навкруги казали, що назва — дурнувата, але Горшок з Князем були впевнені в іншому і казали скептикам: «Ви ще дізнаєтесь, що таке „Король и Шут“!»

Князєв стає основним автором текстів «Короля и Шута», почав використовувати в своїх піснях сюжети народних казок і легенд, вводячи в тексти образи казкових персонажів: тролів, вампірів та інших. Саме через це тексти гурту із самого початку значно відрізнялись від традиційної соціально-протестної тематики текстів панк-гуртів.

Перші демо-записи відбулися в 1989 році, коли Горшок і Князь записали декілька пісень в акустичному супроводі («Дьявол», «Старая церковь» та інші) на магнітофон «Весна».

Літом 1990 року було записано перший магнітоальбом «Ересь». Альбом містив 14 пісень, лише 2 з яких згодом були перезаписані та видані. На даний момент альбом вважається втраченим.

З 1991 року гурт починає записувати окремі пісні у студії Михайла Кольчугіна («История о Мёртвой женщине», «Охотник», «Король и Шут», «В долине болот» та інші). В 1992 році відбувся перший ефір на радіо в програмі Анатолія Гуницького.

Клубний період (1993—1996)[ред. | ред. код]

Перший виступ гурту відбувся в 1992 році в школі ритму Ігора Голубєва в будівлі старого рок-клубу на Рубінштейна, 13. 1993 рік — перший виступ в пітерському клубі «Там-там» Сєви Гаккеля, а також в московскому клубі «Sexton FOZD». З 1993 по 1997 рік «Король и Шут» виступали в пітерських клубах «Там-Там», «Полигон», «Гора», «Тень», «Рок-клуб», «Арт-клиника» та інших.

З 1993 по 1995 Андрій Князєв служить в армії, пише нові тексти, одночасно записуючи ліричні пісні, основна частина яких згодом з'явиться в «Акустичному альбомі». Тим часом гурт на чолі з «Горшком» активно виступає в Петербурзьких клубах з піснями, які через кілька років стануть культовими («Лесник», «Валет и Дама», «Собрание», «Отец и Маски» та інші).

В кінці 1995 року на студії Михайла Кольчугіна записується альбом «Будь как дома, Путник!..». Оригінальна версія містила 11 треків, але з невідомих міркувань пісня «Мария» не увійшла в остаточний варіант магнітоальбому, що був виданий в лютому 1996 року на «Always records» накладом бл. 500 екземплярів. Обкладинку до альбому намалював Князь, який, до речі, не брав участі у записі, бо на момент запису перебував в армії.

В 1995 році до гурту приєднався гітарист Яків Цвіркунов.

В 1996 році була знята передача про «Король и Шут», яка неодноразово транслювалась в ефірі 5-го каналу. Результатом зйомок цієї передачі стали чотири низькобюджетних кліпи на пісні «Дурак и молния», «Внезапная голова», «Садовник», «Блуждают тени».

Початок популярності[ред. | ред. код]

Перший номерний альбом «Камнем по голове» був записаний та виданий в 1996 році. Наступного року вийшов альбом «Король и Шут», але успіх до гурту прийшов тільки в 1998 році з «Акустическим альбомом» Цей альбом відрізнявся від панк-року попередніх в бік більшої мелодійності. На цьому альбомі до гурту приєдналась скрипалька Марія Нефьодова, що значно вплинуло на музику КиШа, створивши сильний ухил в сторону фольк-року. Найбільшу популярність завоювала балада Прыгну со скалы, яка потрапила на першу строку «Чартової Дюжини». З цього часу гурт стає відомим по всій Росії.

На початку 1999 року гурт дає сольний концерт в ГЦКЗ Олімпійський. По телебаченню транслюється перший професійний кліп гурту на пісню «Ели мясо мужики», яка також потрапляє в хіт-парад Нашого радіо.

У 2000 році виходить черговий альбом «Герои и злодеи», з якого до хіт-парадів потрапляє пісня «Помнят с горечью Древляне». На підтримку альбому КиШ дають тур містами Росії та України, виступивши в Зеленому театрі парку Горького та на стадіоні «Ювілейний». Відеозапис виступу в Києві був виданий на відеокасетах і мав назву «Live in Kiev». Того ж року гурт видає Збірку «Собрание», а потім — один зі своїх найуспішніших альбомів «Как в старой сказке». На цьому, а також наступному альбомі, «Жаль, нет ружья!» гурт починає загравати в текстах з темою анархії та панків. Але через «несерйозну» репутацію гурту і майже пародійну стилістику текстів багато російських панків не сприймають гурт серйозно і навіть нерідко заперечують його жанрову приналежність. Проте, в молодіжному середовищі КиШ стають майже культовим гуртом.

Король и Шут повторює свій успіх в хіт-парадах — пісні «Проклятый Старый Дом», «Мёртвый Анархист» і «Медведь» потрапляють на вершину «Чартової дюжини», кліп на «Проклятый старый дом», знятий режисером Валерієм Хаттіним, транслює MTV Росія. Гурт отримує ряд премій: премію «Поборолл», премію «Овация», премію журналу Fuzz. В 2002 Король и Шут — хедлайнер фестивалю Нашествие, та всі наступні роки — фестивалю «Пятница, 13-е».

Криза середини 2000-х[ред. | ред. код]

У 2004 році виходить альбом «Бунт на корабле», три пісні з якого присвячені тематиці піратів та мореплавання. Кліп «Месть Гарри» транслюється MTV. На цьому альбомі музика гурту відчула вплив альтернативи, частка фольк-музики зменшилась, що було неоднозначно сприйнято слухачами. В гурту виникають проблеми зі складом: його покидають скрипачка Марія Нефьодова, басист Олександр (Балу) Балунов, гітарист Олександр (Ренегат) Леонтьєв. В творчості «Короля и Шута» відбувається застій, популярність гурту починає знижуватись. У 2005 Році Горшок і Князь одночасно видають сольні альбоми. Альбом Горшеньова «Я Алкоголик-Анархист», який повністю складався з перероблених пісень гурту «Бригадный Подряд», витриманий в дусі панк-року, в той час як сольник Князєва «Любовь Негодяя» тяжіє до фольк-року.

До 2006 року новий склад «Короля и Шута» остаточно комплектується. Сергій Захаров стає новим бас-гітаристом, а Дмитро «Каспер» Рішко — скрипалем. Гурт вирішує обійтись без другого гітариста. В новому складі КиШ випускають альбом «Продавец кошмаров», пісні «Марионетки», «Маска», «Ром», «Отражение» та «Джокер» знову потрапляють в хіт-паради на радіо.

15-річчя гурту[ред. | ред. код]

У 2007 році гурт з туром, присвяченим 15-річчю колективу, успішно гастролює Росією. У всіх великих містах гурт дає феєричні 2-годинні концерти. Найяскравішими, як завжди, стають концерти в Москві (аншлаг в Лужниках) та Пітері. В другій половині року гурт починає роботу над новим альбомом. Звукорежисер гурту Павло Сажинов переходить в основний склад гурту як клавішник. Його місце займає молодий звукорежисер Денис Неволін. Також у КиШ з'являється постійний фотограф гурту — Вікторія Віатріс.

18 листопада 2008 року вийшов десятий альбом Тень клоуна. Дуже цікава концепція альбому. На зміну блазню прийшов злий клоун та його тінь. Тому пісні названі тінями, а тексти та вірші — напівтінями. Альбом поділений на 3 смислові частини. Перша — це напівтінь клоуна. Друга — напівтінь змова в суді. Третя — напівтінь зомбі. Взагалі, альбом можна вважати за звуком дуже якісним. Всі записи зроблені на найвищому рівні та прекрасно зведені. Пісня «Тринадцята рана», яка написана Горшком на вірші Андрія Федечка з гурту Сонце-Хмари, співається українською мовою та суржиком і присвячена Нестору Івановичу Махно. Найоригінальнішим треком альбому можна назвати «A.M.T.V», в якому виражається протест проти американського телеканалу MTV.

11 жовтня 2010 року гурт випустив новий альбом — «Театр демона», стиль якого самі музиканти назвали «арт-панком». Гурт відійшов від використання важких інструментів, використавши такі як акустична гітара, рояль, віолончель, скрипка, мандоліна, губна гармоніка.

Смерть Михайла Горшеньова[ред. | ред. код]

В ніч з 18 на 19 липня 2013 року на сороковому році життя помер лідер гурту Михайло Горшеньов. Причиною смерті названа серцева недостатність.

До кінця 2013 року учасники гурту провели прощальний тур містами України, Росії та Білорусі, після чого припинили своє існування під цією назвою. Учасники гурту одностайно вирішили, що разом зі смертю Михайла Горшеньова, ідейного натхненника гурту, існування гурту не має сенсу. Після прощального туру музиканти створили новий гурт під назвою «Северный Флот» (укр. Північний флот), за назвою однойменної пісні гурту «Король и Шут».

Офіційно гурт перестав існувати 1 січня 2014 року[1].

Антиукраїнські висловлювання[ред. | ред. код]

На одній з пресконференцій 2008 року М.Горшеньов назвав жителів західної частини України «западенцями», які нечесно приєдналися до України та заявив, що Львів — польське місто і висловив бажання, щоб це місто було якнайскоріше взято Польщею[2].

Музика[ред. | ред. код]

Стилі музики різних альбомів кардинально відрізнялись, від класичного російського року («Камнем по голове»), елементів панк-року («Король и Шут») і хард-року («Как в старой сказке», «Бунт на корабле») до акустичних фольк-рокових періодов («Акустический альбом»). Стилістика та музика КиШ схожа на хорор-панк гурти, особливо Misfits. Горшеньов, давній шанувальник цього гурту, часто з'являвся на концертах в майці з його логотипом.

Дискографія[ред. | ред. код]

Студійні альбоми[ред. | ред. код]

Концертні релізи[ред. | ред. код]

Збірки[ред. | ред. код]

  • 2001 — Собрание
  • 2001 — Энциклопедия российского рока
  • 2003— Лучшие хиты
  • 2004 — Подарочно-коллекционное издание на 3-х кассетах
  • 2005 — MP3 коллекция
  • 2007 — Страшные сказки
  • 2009 — Лучшие песни
  • 2009 — Новая антология
  • 2015 — TODD
  • Быль и Небыль (бокс-сети) — Том I (2020), Том II (2022) і Том III (2024)
  • 2023 — сериал «Король и Шут. Официальный саундтрек. Часть 1» (2023), Збірка перезаписаних пісень

Відео[ред. | ред. код]

  • Страшные истории. Томъ 1 (2003)

Сольні альбоми[ред. | ред. код]

Сингли[ред. | ред. код]

Гурту

  • 1998 — Ели мясо мужики
  • 2001 — Проклятый старый дом
  • 2002 — Воспоминания о былой любви
  • 2002 — Возвращение Колдуна
  • 2002 — Мёртвый анархист
  • 2002 — Медведь
  • 2004 — Исповедь вампира
  • 2004 — Месть Гарри
  • 2006 — Ром
  • 2006 — Марионетки
  • 2008 — Дагон
  • 2009 — Танец злобного гения
  • 2023 — Мы верим в «Зенит»

Пов'язані

Раритети[ред. | ред. код]

Участь в триб'ютах[ред. | ред. код]

Відеокліпи[ред. | ред. код]

Постановочні[ред. | ред. код]

  • 1997 — Дурак и молния
  • 1997 — Блуждают тени
  • 1997 — Садовник
  • 1997 — Внезапная голова
  • 1998 — Ели мясо мужики
  • 2001 — Проклятый старый дом
  • 2004 — Месть Гарри
  • 2006 — Ром
  • 2006 — Джокер
  • 2010 — Фокусник
  • 2014 — Тринадцята рана (Кліп був знятий у 2009 році)
  • 2016 — От женщин кругом голова (Кліп був знятий у 1996 році)
  • 2017 — Лесник (Анімаційний кліп)
  • 2023 — Гимн Шута
  • 2023 — Мы верим в Зенит
  • 2023 — Медведь (анімаційний кліп)

Концертні[ред. | ред. код]

  • 1996 —  Лесник
  • 1996 —  Камнем по голове
  • 1999 —  Охотник
  • 2000 —  Следи за собой
  • 2002 —  Волосокрад
  • 2002 —  Гимн Шута
  • 2003 —  Мёртвый анархист (Кліп був знятий в 2002 році)
  • 2007 —  Верная жена
  • 2008 —  Марионетки
  • 2010 —  Танец злобного гения

Пов'язані[ред. | ред. код]

  • 2005 —  Соловьи (Горшок)
  • 2013 —  Вперёд и вверх (Северный Флот, пам'яті М. Горшеньова)
  • 2015 —  Ведьма и осёл (Юлія Коган та Андрій Князєв)
  • 2017 —  Я иду к тебе домой (Балу, пісня Контори)

Триб'ют гурту[ред. | ред. код]

  • 2014 — Король и Шут. Трибьют — подвійний триб'ют гурту
  • 2023 — сериал «Король и Шут. Официальный саундтрек. Часть 2»

Фільми та серіали[ред. | ред. код]

Документальні[ред. | ред. код]

  • 2014 — Король Шутов
  • 2023 — Всё ещё на троне: наследие „Короля и Шута“
  • 2023 — Михаил Горшенёв. Легенда о Короле и Шуте

Ігрові[ред. | ред. код]

Книги[ред. | ред. код]

Лібабова Е. А.[ред. | ред. код]

  • 2007 — «Король и Шут… И живые споют про мертвецов» / Під ред. І. Ю. Стогова
  • 2013 — «Король и Шут. Ангелы панка»

Олександр Балунов[ред. | ред. код]

  • 2016 — «Король и Шут. Между Купчино и Ржевкой»
  • 2017 — «Король и Шут. Бесконечная история»

В 2019 році на основі книгодилогії вийшла компіляція «Король и Шут. Как в старой сказке»

Андрій Князєв[ред. | ред. код]

  • 2017 — «Король и Шут. Старая книга»;
  • 2018 — «Король и Шут. Старая книга II. Незавершённые истории».
  • 2023 — «Сказочный мир шута».

Учасники[ред. | ред. код]

Колишні учасники[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Премія «Кактус» 1994 — нагороджена клубом «10», як Найкращий панк-гурт року.
  • Премія «Лучший альбом 1996 года» — за альбом «Камнем по голове»
  • Премія «Лучшая песня 2000 года» за пісню «Прыгну со скалы» за підсумками голосування «Чартової дюжини» 2000 року на Нашому радіо.
  • Премія «Лучшая группа 2001 года» по версії журналу «Fuzz»
  • Премія «Поборол!» від «Нашего Радио» в номінації «Выбор слушателей» — 2002 рік
  • Премія «Овация» в номінації «Лучшая рок-группа» — 2002 рік
  • Награждение лучшему второму вокалисту Андрею Князеву — 2002 рік
  • Премія лучшая рок-группа 2003 года по версії Нашего радио
  • Премія лучший вокалист 2002—2003 — Михаил Горшенев
  • Премія лучший бас-гитарист 2002—2003 — Александр Балунов.
  • Премія «Лучшая песня 2006 года» за пісню «Марионетки» за підсумками голосування «Чартовой дюжины» 2006 року на Нашем радио
  • Премія «Выбор интернета», Чартова дюжина — 2008 рік
  • Премія «Лучший клип 2008» по версії журналу «Fuzz» за кліп «Ром»
  • Премія Rock Alternative Music Prize (RAMP) в номінації «Respect Ruнета» — 2008 рік
  • Премія «Лучшая песня десятилетия» по версії «Нашего Радио» за пісню «Прыгну со скалы»
  • Премія «Лучший бас-гитарист 2007—2008» — удостоївся Сергій Захаров, по версії журналу «Петербургский музыкант»
  • Премія «Лучший исполнитель на смычковых инструментах 2007—2008» — Дмитро «Каспер» Рішко, по версії журналу «Петербургский музыкант»
  • Премія «Лучший видеоклип 2007—2008» — за відео на пісню «Ром», по версії журналу «Петербургский музыкант».
  • Премія «Лучший альбом 2010 года» за альбом «Театр демона» від порталу «Musecube.ru»
  • Премія «Лучшая песня 2010 года» за пісню «Танец злобного гения» за підсумковим голосуванням «Чартова дюжина» 2010 року на Нашем радио
  • Премія «Лучшая группа» по результатам голосування підсумкової «Чартової дюжини» 2013 на Нашем радио
  • Премія «Лучший вокалист» (Михаил Горшенев) за результатами голосування підсумкової «Чартовой дюжины» 2013 року на Нашем радио.
  • Премія «Лучшая песня НАШЕго радио» за пісню «Лесник»
  • Премія «За вклад в развитие хоррора» гурту «Король и Шут» від журналу «Мир фантастики» напочатку 2014 року
  • Премія «Легенда» Михайлу Горшеньову від «Нашего Радио» в 2014 році (посмертно)
  • Премія «Легенда» гурту «Король и Шут» від «Нашего Радио» в 2023 році.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://tsn.ua/glamur/gurt-korol-i-shut-vidigrav-ostanniy-koncert-i-pripiniv-isnuvannya-328109.html [Архівовано 2 січня 2014 у Wayback Machine.] Гурт «Король і шут» відіграв останній концерт і припинив існування
  2. "Король и Шут" вспомнили в Киеве о "западенцах". Архів оригіналу за 3 лютого 2020. Процитовано 13 березня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]