Ірландське королівство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Королівство Ірландія)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ірландське королівство

англ. Kingdom of Ireland
ірл. Rioghacht Éireann
1542–1651
1651–1659 : Співдружність
1659–1800

Герб of Ірландія

Герб

Ірландія: історичні кордони на карті
Ірландія: історичні кордони на карті
Столиця Дублін
Мови ірландська, англійська, шотландська
Форма правління Монархія
Королі
 - 1542–1547 Генріх VIII (перший)
 - 1760–1801 Георг III (останній)
Законодавчий орган Парламент Ірландії
Історія
 - Засновано 1542
 - Об'єднання з Королівством Великої Британії 1 січня 1801
Попередник
Наступник
Лордство Ірландія
Гельська Ірландія
Сполучене Королівство Великої Британії та Ірландії
Сьогодні є частиною Ірландія Ірландія
Велика Британія Велика Британія1
1Північна Ірландія.
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Ірландське королівство

Ірла́ндське королі́вство (ірл. Ríocht na hÉireann, англ. Kingdom of Ireland) — ірландська держава, яка існувала з 1541 по 1800 рік і займала весь острів Ірландія. 1 січня 1801 року Королівство Ірландія і Королівство Великої Британії об'єдналися, створивши Сполучене Королівство Великої Британії та Ірландії.

Проголошення королівства[ред. | ред. код]

Згідно з Актом Корони Ірландії[1], затвердженим Ірландським парламентом у 1542 році, Ірландія ставала королівством, а король Англії Генріх VIII, який мав до цього, як і його попередники, титул повелителя Ірландії, проголошувався королем Ірландії, першим із 1169 року. Припиняло своє існування Лордство Ірландія, створене в 1171 році після завоювання Ірландії Генріхом II, благословенним на це папською буллою Laudabiliter[en], виданою в 1155 році папою Адріаном IV.

Керування державою[ред. | ред. код]

Головою держави був англійський монарх. Головою виконавчої влади та представником англійського короля був Лорд-Представник, пізніше Лорд-Лейтенант. На цю посаду призначалися, як правило, знатні англійські дворяни, хоча кілька разів це місце займали й ірландці. У XVIII столітті значення цієї посади стало зменшуватися і провідну роль став виконувати Генеральний Секретар Ірландії. Законодавчим органом Королівства Ірландія був двопалатний парламент, створений по англійському зразку й складався з палати Лордів і Палати Громад. Повноваження парламенту Ірландії були істотно обмежені цілим рядом законодавчих актів, головним чином — Актом Пойнінга, запропонованим Лордом-Представником Едуардом Пойнінгом у 1492 році, після закінчення війн Червоної та Білої троянд.

З 1693 року католики, а також представники таких гілок протестантизму, як баптизм, пресвітеріанство і методизм, не допускалися до складу парламенту, а їхні права були значною мірою обмежені серією законів, з 1728-го до 1793 року вони навіть не мали виборчих прав.

Примітки[ред. | ред. код]