Парчевий короп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Японські коропи

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Коропоподібні (Cypriniformes)
Родина: Коропові (Cyprinidae)
Рід: Короп (Cyprinus)
Вид: Короп звичайний
Cyprinus carpio
(Linnaeus, 1758)
Посилання
Вікісховище: koi
Віківиди: Cyprinus carpio

Парче́вий ко́роп (яп. 錦鯉, にしきごい, МФА[niɕi̥ki goi̯]) — декоративний різновид коропів, популярний у Східній Азії, насамперед Японії.

Парчеві коропи у ставку в Японії (відео)

Назва[ред. | ред. код]

Латинська біномінальна назва риби Cyprinus carpio. Англійська назва — fancy carp (строкатий короп)[1].

Українська назва «парчевий короп» є прямим перекладом японського слова «нішікі-ґой», що в японській мові позначає декоративних коропів, луска яких нагадує багату парчу. Інша поширена назва — «кой», яку інколи записують помилково як «кої» або «коі», походить від японського «кой» (яп. 鯉, こい, МФА[koi̯]), яке використовується для позначення будь-яких прісноводних коропів, а не власне парчевих[2].

До середини 20 століття японці називали декоративних риб по-різному:

Назва «парчевий короп» закріпилася 1958 року[1].

Історія[ред. | ред. код]

Кольорові коропи вперше згадуються в китайських джерелах часів династії Західна Цзинь (4 століття). Проте власне парчеві коропи були вперше виведені у 18041830 роках у східнояпонському гірському селі Ямакоші (місто Оджія, префектура Ніїґата) простими японськими селянами. Декоративних риб виводили шляхом селекції — схрещування звичайних коропів із коропами білого, червоного і жовтого кольорів, які отримали таке забарвлення в результаті мутації. Нові риби не відрізнялися від звичайних японських коропів нічим окрім кольорів та візерунків. Лише 1904 року, коли до Японії для селекції було завезено європейського дзеркального коропа, зросла кількість мутацій, в результаті яких парчеві коропи набули сучасного вигляду[1]. Особливе поширення в Японії парчеві коропи набули після Токійської виставки 1914 року.

Японський сад з парчевими коропами

Потрапивши в 50-х роках XX століття до Європи та Америки, коропи як царські особи одразу зайняли належне їм місце у водоймах нафтових магнатів, мільярдерів та голлівудських зірок. Вони стали предметом аукціонів та пристрасного колекціювання.

В Європі, Японії та Америці щорічно відбуваються виставки цих риб. Колекція коропів не менш престижна, ніж зібрання живописних полотен чи антикваріату. Кожен з них — теж шедевр мистецтва. Адже, щоб вивести лише одну породу, потрібно близько 30 років.
Інколи така колекція оцінюється в сотні тисяч доларів.

Існує близько 13 основних порід коропів та близько 100 кольорових варіацій. У японців особливо улюбленим є Короп-Тантьо — білосніжний з круглою червоною плямою на голові. Він нагадує національний прапор країни. Короп завдяки своїми колосальним розмірам не йде ні в яке порівняння з іншими декоративними мешканцями відкритих водойм. Дрібніші декоративні рибки зазвичай слідують за граціозними та повільними гігантами.

Парчеві коропи у акваріумі Водно-інформаційного центру

Ці риби живуть дуже довго, виростаючи до гігантських розмірів — до 90 см і більше. Крім того, вони мають неабиякий для риб інтелект, коропи дуже товариські і дружелюбні по відношенню до людини, тому можуть стати домашньою рибою, як ніяка інша.

Якщо її приручити, то можна навіть годувати з власних рук. Кажуть, що короп здатні впізнавати господаря за звуком його кроків. Якщо провести багато часу з коропами, вони будуть повністю Вам довіряти.

В Європі і Америці існують сотні асоціацій та клубів любителів коропів, проводяться численні виставки та шоу, а оборот від їх продажу досягає мільярдів доларів на рік.

У культурі[ред. | ред. код]

Коропові прапори.
  • В Японії напередодні дня дітей, що святкується щорічно 5 травня, родини, в яких є хлопчики, виставляють надворі так звані «коропові прапори» (кой-ноборі), що символізують чоловічу силу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Парчевий короп // Енциклопедія Ніппоніка: в 26 т. 2-е видання. — Токіо: Сьоґаккан, 1994—1997.
  2. Великий словник японської мови / 2 видання. — Токіо: Шьоґакукан, 2001. — Т. 5. — С. 154.

Джерела[ред. | ред. код]

Парчевий короп // 『日本大百科全書』 [Енциклопедія Ніппоніка]. — 第2版. — 東京: 小学館, 1994—1997. — 全26冊. (яп.)

Посилання[ред. | ред. код]