Корсаж

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Корсаж чеського національного костюма

Корса́ж (фр. corsage, від corps — «тіло») — щільно посаджена по тілу верхня частина жіночої сукні (ліф), що охоплює груди, спину і боки[1]. На відміну від корсета, не має корекційної функції.

Історія[ред. | ред. код]

Прообраз корсажу спостерігається на фресках, знайдених на розкопках Кносса і Тиринфа (друге століття до нашої ери). На фресках — дівчата в корсажах, які підкреслювали талію, піднімаючи груди, але при цьому залишаючи її оголеною.

Розквіт корсажа припадає на XVIII століття, коли увійшла в моду так звана «легка сукня». Корсаж був з великими складками, від плеча до землі поверх округленої нижньої спідниці. Одягали його під вузькі пілки бюстгальтера.

У другій половині XIX століття, як правило, костюми складалися з двох окремих предметів: корсажа і спідниці.

Раніше корсаж був елементом верхнього одягу. У даний час корсаж ховається під одягом. Тому зараз він належить до демонстративних видів спідньої білизни.

Зараз з'явилося безліч різних фасонів і видів корсажів: бюст'є, боді, грація, напівграція та ін.

Виготовляють корсажі з будь-яких тканин. Він, як правило, складається з кількох деталей (до шести). Корсаж буває і обтислий, і ні.

Відмінність від корсета[ред. | ред. код]

Сучасний корсаж-блузка

На відміну від корсета, корсаж не коригує фігуру. Він виконує виключно декоративні функції, просто прикриваючи тіло. Корсаж — може бути як частина сукні, так і як елемент, пришитий до спідниці[2].

Корсаж, на відміну від корсета, може розтягуватися. Корсет, на відміну від корсажа, є самостійним елементом одягу і не взаємодіє з іншими елементами гардеробу.

Вони також відрізняються конструкціями і матеріалом виготовлення.

Інші значення[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Корсаж // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Кагриманян А.С. Независимость Шотландии: быть или не быть. Политика и Общество. Т. 7, № 7. 2014-07. с. 745—752. doi:10.7256/1812-8696.2014.7.12577. ISSN 1812-8696.