Космея

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Космея
Космея звичайна (Cosmos bipinnatus)
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Айстроцвіті (Asterales)
Родина: Айстрові (Asteraceae)
Надтриба: Helianthodae
Триба: Heliantheae
Рід: Космея (Cosmos)
Cav.[1]
Вікісховище: Cosmos (Asteraceae)

Ко́смос, або косме́я (Cosmos) — рід однорічних та багаторічних рослин родини айстрових, що налічує близько 40 видів.[2] Представники роду поширені в Північній та Південній Америці. Це витончені рослини з білими, рожевими, червоними, пурпуровими квітами. Декілька видів поширені по всьому світу як декоративні садові рослини. Типовим видом є космея звичайна (Cosmos bipinnatus)[3].

Поширення та походження[ред. | ред. код]

Рід походить з тропічних та субтропічних регіонів Південної та Північної Америки. Найбільше видове різноманіття спостерігається у Мексиці.

Найбільш відомі в культурі види:

Вирощування[ред. | ред. код]

Космея — невибаглива, світлолюбна та холодостійка рослина, розмножується насінням. Добре росте на пухких, садових, не надто удобрених ґрунтах. Дає самосів після одноразового посіву, при цьому декоративна якість квітів не знижується.

Для раннього цвітіння висаджують у теплицях у березні-квітні, у відкритий ґрунт висаджують у квітні. При посіві насіння садять на відстані 35-40 см один від одного. Рослина добре переносить пересадку.

Як невибаглива рослина космея широко застосовується як декоративна рослина для оформлення клумб та садів, а також як матеріал для складання букетів.

Види[ред. | ред. код]

Cosmos sulphureus

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Genus Cosmos Cav. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. 7 вересня 1998. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 13 лютого 2011.
  2. Види роду Cosmos [Архівовано 5 вересня 2017 у Wayback Machine.] на сайті The Plant List.
  3. Дані про рід Cosmos в базі даних Index Nominum Genericorum. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 20 березня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]